RESULTS OF THE FORENSIC VETERINARY EXAMINATION OF RAW-SMOKED SAUSAGE PRODUCTS ACCORDING TO THE DECISION OF THE KYIV ECONOMIC COURT

Keywords: sausage products, lawsuit, commercial court case, forensic veterinary examination, regulatory documentation, quality, defects, expiration date.

Abstract

Abstract. The results of the forensic veterinary examination of the smoked sausage products "Cossack" and "Krakow" 1st grade produced by the Limited Liability Company (LLC) "Berk", for compliance with the requirements of regulatory and regulatory and technical documentation of Ukraine, and the Terms of Ukraine, and the Terms of the Supply Agreement, are given. Supply of products in accordance with the open proceedings, under which the Kyiv Economic Court violated the case on the basis of a statement of claim against Berk LLC (defendant) by representatives of LLC "Native Food" (plaintiff). The decision of the Commercial Court of the city of Kyiv, the case was appointed to the trial. National legislative regulations of Ukraine were used to carry out forensic veterinary examination, which regulate the safety and quality of sausage products. A thorough analysis of the materials of the case of the Commercial Court of the city on the correctness of the procedure of selection of samples of sausage products was conducted, in accordance with the requirements of the current normative legal documentation. According to the presented material of economic business, the quality of smoked sausages is established. "Cossack" and "Krakowska". It was established that the studied smoked sausages made by Berk LLC did not meet the requirements as technical conditions of Ukraine (TU in 4732110–011: 2008) and the National Standard (DSTU 4427: 2005) and the minimum quality specifications (paragraph 3.3 .3, Table 8). Pursuant to Article 1 of the Law of Ukraine «On withdrawal from circulation, processing, disposal, destruction or subsequent use of poor quality and hazardous products», tested sausage sausages are poor, so dangerous, since quality indicators do not meet the regulated standards products of this species by their consumption properties; They do not comply with the mandatory requirement of the relevant regulatory documentation in force in Ukraine, concerning the quality and safety indicators for health and life of consumers. Tempted sausage sausages, according to the analysis of the materials of the court case, cannot be identified as such for which they are issued, since, during the sale of the customer, the manufacturer (seller) delivered the ordered products in violation of supply conditions, altered by appearance, organoleptic indicators of consumption properties of sausage products.

References

1. Про встановлення загальних принципів та вимог харчового права, створення Європейського органу із безпечності харчових продуктів і встановлення процедур у питаннях, пов’язаних із безпечністю харчових продуктів : Регламент Європейського Парламенту і Ради ЄС від 28.01.2002 року, №178/2002. Офіційний вісник Європейських Співтовариств. 2002. L031. Ст.1.
2. Про вилучення із обігу, переробку, утилізацію, знищення чи подальше використання неякісної і небезпечної продукції : Закон України від 14.01.2000 року, № 1393–XIV. Відомості Верховної Ради України. 2000. №12. Ст. 95.
3. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 23.12.1997 року, №771/97–ВР. Відомості Верховної Ради України. 1998. №19. Ст. 98.
4. Про судову експертизу : Закон України від 25.02.1994 року, № 4038–XII. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/4038-12.
5. Про затвердження Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного та біотехнологічного походження для проведення дослідження : Постанова Кабміну України від 14.06.2002 pоку, № 833. Офіційний вісник України. 2002. №25. Ст. 1207.
6. Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз і Науково- методичних рекомендацій із питань підготовки і призначення судових експертиз й експертних досліджень : Наказ Мін’юсту України від 08.10.1998 року, №53/5. Офіційний вісник України. 1998. №46. Ст.1715.
7. Головченко Л.М. Основи судової експертизи : навчальний посібник для фахівців для отримання чи підтвердження кваліфікації судового експерта. Харків: Право, 2016. С. 58–72.
8. Методичні рекомендації із питань призначення й проведення судово-товарознавчих експертиз продовольчих товарів з метою визначення їх вартості. Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса. Харків. 2005. 109 с.
9. Тертишник В.М., Варава В.В., Сачко О.В. Судова експертологія : підручник / за заг. ред. В.М. Тертишника. Харків: Право, 2021. 280 с.
10. Хіцька О.А., Букалова Н.В. Органолептичне дослідження харчових продуктів : робочий зошит для студентів факультету ветеринарної медицини освітньо-кваліфікаційного рівня 6.110101. Біла Церква, 2011. 46 с.
11. Юнацький О.В. Оцінювання висновку експерта, як доказу у суді. Теорія і практика судово- експертної діяльності : матер. VIII Міжвід. конф. 27.11.2019 року, Київ. 2019. С. 477–481.
12. Яценко І.В. Організаційні та процесуальні основи судово-ветеринарної експертизи в Україні : навчальний посібник для студентів ОКР «Магістр» (спеціальність 8.130501 «Ветеринарна медицина»). Харків. 2010. 108 с.
Published
2024-05-28
Section
CHALLENGES AND PROSPECTS OF THE SYSTEM OF FOOD QUALITY CONTROL