APPLICATION OF CRAFT TECHNOLOGIES OF DEHYDRATED PRODUCT FOR MILITARY PERSONNEL

Keywords: craft product for military personnel, cabanas, dehydrated product

Abstract

The need to provide high-quality and affordable craft food products that not only reproduce the body's energy expenditure but also have a positive impact on the normalisation of military personnel's life has been established. The article analyses dry rations consumed by the military personnel of the Armed Forces of Ukraine, the United States of America, Great Britain, and Spain by their main characteristics. In terms of energy value and weight, the dry rations used in the USA differ significantly. Craft technologies of dehydrated products for military personnel were applied. This makes it possible to vary the range and provide a variety of food, which is especially important in military conditions, where monotony of food can negatively affect the morale of the military. Formulations were developed and sensory analysis of dehydrated meat health kabanos with the replacement of 10% of beef meat with protein inactive yeast ExtraCell GSH-HC produced by PJSC ‘Enzyme Company’ Ukraine was carried out. The nutritional value of dry inactive yeast was determined and found to contain 55% protein, 1.4% fat, 8.2% carbohydrates, 11% fibre, as well as vitamins B, iron, zinc and magnesium, amino acids and glutathione in the amount of 2.5-3.5%. The colour stabilisation was achieved and the dehydrated product was tested for nutrition of military personnel in extreme conditions. The technology for making craft cabanas with mulberry powder and grape skins was developed and tested. Сabanas are a rich source of protein and fat, providing energy during physical activity. They also have a long shelf life, making them a convenient and practical choice for use in the field. Due to their small size and ease of consumption, wild boars can be easily included in dry rations, allowing Defenders to get the nutrients they need quickly and easily.

References

1. Харчування військовослужбовців : навчальний посібник / У.Б. Лотоцька-Дудик та ін. Львів-Вінниця: ТОВ «Твори». 2023. 76 с.
2. Лотоцька-Дудик У. Б., Крупка, Н. О., Чорна В. В. Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Медицина. 2023. 1 (67). С. 89-94. https://doi.org/10.32782/2415-8127.2023.67.16
3. Маслійчук О. Б., Сімахіна Г. О., Науменко, Н. В. Наукові засади розроблення продуктів з підвищеним вмістом білка в раціоні харчування військовослужбовців. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2024. (6). С. 120-131. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2023.6.14
4. Сімахіна Г. О., Науменко Н. В., Михайлова Р. В., Маслійчук О. Б. Концептуальні засади формування комбінованого харчового раціону для екстремальних умов життєдіяльності. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2024. 30 (3). С. 144-155. Вилучено https://dspace.nuft.edu.ua/bitstreams/d8738736-1d77-4707-bebfcd3b43678554/download
5. Kullen Ch., Mitchell L., O’Connor H., Gifford J. A, Beck K. L. Effectiveness of nutrition interventions on improving diet quality and nutrition knowledge in military populations: a systematic review. Nutrition Reviews. 2022. 80(6). Р. 1664-1693.
6. Чорна В. В., Лотоцька-Дудик У.Б., Подоляк В. М., Томашевський А. В. Вимоги до новітніх індивідуальних раціонів харчування військовослужбовців ЗС України та країн НАТО. Український журнал військової медицини. 2023. 4(1). С. 83-93. DOI:10.46847/ujmm.2023.1(4)-083
7. Forys-Donahue K. L., Brooks R. D., Beymer M. R. The association between nutrition and behavioural health in a US Army population. Public health nutrition. 2020. 23(17). 3059-66. DOI: 10.1017/S1368980020001238
8. Masliychuk O., Naumenko N., Mezhubovsky O., Simakhina G. Dietary supplements from button mushrooms for the diets of military personnel. European Science. 2024. 1(sge26-01). Р. 140–148. https://doi.org/10.30890/2709-2313.2024-26-00-028
Published
2025-04-10
Section
MODERN CHALLENGES OF EXPERT EXAMINATION, REGULATION AND SECURITY OF ECONOMIC SYS