IMPROVING OF DESSERT DISHES TECHNOLOGY BY USING THE APPLE POWDER

  • N. Z. Petryshyn Lviv University of Trade and Economics
  • R. O. Blishch Lviv University of Trade and Economics
Keywords: nutritionology, macro- and micronutrients, biologically active compounds, cheesecake, casein, pectin substances, synergism

Abstract

The article is devoted to the search for effective ways to create new dessert dishes and culinary products from sour milk cheese with high content of essential amino acids, food fibers, macro and microelements, vitamins. It is shown how the nutritional value of dessert dishes increases due to the input of apple cryopowder, which is a powerful source of the most important macro- and microelements, vitamins and food fibers. The developed technology of dessert "Cheesecake" with the addition of apple cryopowder allows to get a dish with high organoleptic quality, homogeneous, tender consistency, with a rich taste and aroma. Based on theoretical and experimental researches, rational decisions are proposed to provide customers with high-quality food products with a balanced chemical composition.

References

1. Смоляр В. І. Основні тенденції в харчуванні населення України [Текст] / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. — 2007. — № 4 [Елект-ронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.-medved.kiev.ua.
2. Кравченко М. Ф. Технологія продуктів з харчовими добавками рослинного походження для оздоровчого харчування : автореф. дис. д-ра техн. наук / Кравченко М. Ф. – К. : Київ нац.торг.-екон. університет, 2006. - 34 с.
3. Гонський Я. І. Біохімія людини / Гонський Я. І., Максимчук Т. П. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2001. - 735 с.
4. Збагачення харчових продуктів вітамінами та мінералами як важливий фактор оптимізації харчу-вання населення України / О. С. Мартинова, Н. В. Гордієнко, А. Є. Подрушняк, В. П. Кульчицька // Актуальні питання гігієни харчування та безпечність харчових продуктів: IV Міжнар. наук.-практ. конф. – К., 2006. – С. 60-61.
5. Цимбаліста Н. В. Гігієнічна оцінка рівнів споживання основних груп харчових продуктів населенням України [Текст] / Н. В. Цимбаліста // Проблеми харчування. - 2008. - № 1-2 [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.med-ved.kiev.ua.
6. Codex Alimentarius Cmmission. Совместная программа FAO/WHO по стандартам пищевых продуктов. - М. : Весь мир, 2007. – С. 185.
7. Технологія продуктів харчування функціо-нального призначення : монографія / [за ред. М. І. Пересічного]. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2008.– 718 с.
8. Капрельянц Л. В. Функціональні продукти / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Одеса, 2003. – 312 с.
9. Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів : навчальний посібник / [за заг. ред. Г. М. Лисюк]. – Суми : ВТД “Універси-тетська освіта”, 2009. – 464 с.
10. Бакулина О. Н. Стратегический инструмент для новаций – функциональные ингредиенты / Бакулина О. Н., Некрасова Т. Э. // Пищевые ингредиенты, сырье и добавки. - 2008. - №2. – С. 51-53.
Published
2018-11-01
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION