АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ В ГАЛУЗІ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ У ВОЄННИЙ ЧАС
Анотація
Проблема безпеки працівників завжди присутня у професійній діяльності людини в будь-якій галузі економіки. Покращення безпеки праці на підприємствах харчової промисловості є важливим аспектом забезпечення належних умов для працівників і ефективної роботи підприємства, особливо в умовах нестабільності або воєнних дій. Актуальні проблеми безпеки життєдіяльності та охорони праці в харчовій промисловості у воєнний час мають свою специфіку, оскільки в умовах бойових дій галузь стикається з численними викликами, пов’язаними з безпекою працівників, забезпеченням нормальних умов для виробництва і розподілу харчових продуктів. У цей період виробничі процеси піддаються значному впливу зовнішніх факторів, таких як руйнування інфраструктури, нестабільність постачань, зміни в організації праці, а також фізична й психологічна втома працівників, що можуть стати серйозними ризиками для безпеки на підприємствах. Основними проблемами, з якими стикаються підприємства харчової промисловості, в умовах воєнного часу є забезпечення належних умов праці, ефективне управління безпекою працівників та забезпечення безперервності виробництва у важких умовах. Це передбачає не лише гарантування фізичної безпеки, але й врахування специфіки робочих умов, необхідність адаптації технологічних процесів до обмежених ресурсів, а також дотримання санітарно-гігієнічних норм. Однією з головних проблем є ризики для здоров’я працівників, зокрема можливість травм, отруєнь та захворювань через відсутність належних засобів захисту та неякісні умови праці. Важливими також є організація екстрених заходів для реагування на надзвичайні ситуації, що можуть виникнути внаслідок бойових дій, а також забезпечення психологічної підтримки для працівників, що перебувають у стресових умовах. Вирішення проблем безпеки та охорони праці вимагає комплексного підходу, що включає розробку нових норм і стандартів у сфері охорони праці, вдосконалення технологічних процесів, удосконалення системи навчання і підготовки кадрів, а також активну співпрацю з державними органами та міжнародними організаціями для гарантування безпеки харчових підприємств у воєнний час. Зроблено висновок, що проведення інструктажів на робочих місцях, щоденний контроль керівниками структурних підрозділів, відповідальними особами технічних служб, службою охорони праці за безпечним виконанням технологічних операцій, виконання інструкцій із охорони праці, застосування засобів індивідуального захисту дають позитивні результати для гарантування безпеки виробництва.
Посилання
2. Майстренко В. В., Лях Ю. М., Євтушенко О. В., Демчук Г. В. Аналіз стану безпеки працюючих у харчовій промисловості. Харчова промисловість. 2019. № 25. С. 133-140.
3. Олійник Ю. О., Романів А. С., Параняк Н. М. Домедична психологічна допомога в умовах війни. Габітус. 2022. № 37. С. 174-179.
4. Челябієва В. М., Костенко І. А. Аналіз причин травматизму у харчовій галузі. Таврійський науковий вісник. 2022. №4. С. 110-116.
5. Хінальська Т. Р. Проблеми забезпечення безпеки праці працівників харчової промисловості. Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. 02-03 червня 2022. Львів : Вид-во Львівського торговельно-економічного університету, 2022. С. 361-362.
6. Безпека праці в харчовій промисловості. Охорона праці і пожежна безпека. 09.08.2024. URL: https://oppb.com.ua/news/bezpeka-pratsi-vharchovij-promyslovosti.
7. Красіна О. Війна та психічне здоров’я персоналу: нові виклики для роботодавців. Budni — проект від robota.ua. 22.09.2023. URL: https://budni.robota.ua/hr/viyna-ta-psihichne-zdorov-ya-personalunovi-vikliki-dlya-robotodavtsiv.
8. Ризики праці на харчовому виробництві. Охорона праці і пожежна безпека. 23.04.2020. URL: https://oppb.com.ua/news/ryzyky-praci-naharchovomu-vyrobnyctvi.
9. Державна служба України з питань праці. URL: http://dsp.gov.ua/.