ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ СИРОВИННИХ ІНГРЕДІЄНТІВ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ГЛАЗУРОВАНИХ СИРКІВ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ

Ключові слова: спортивне харчування; респондент; сирок глазурований з підвищеним вмістом білків; біфідо-сир кисломолочний; біфідо-сир альбуміновий; концентрат сироваткових білків, отриманих ультрафільтрацією; концентратів рослинних білків; наповнювач

Анотація

Актуальність виробництва харчових продуктів для спортсменів обумовлена зростаючим інтересом до здорового способу життя та фізичної активності, а також зростанням ринку спортивного харчування. У роботі представлено аналіз вподобань респондентів – юнаків-спортсменів та дівчат-спортсменок – з метою визначення перспектив щодо розроблення рецептур та технологій сирків глазурованих з підвищеним вмістом білків для спортивного харчування. На основі опитування цільової групи респондентів (68 юнаків та 92 дівчат) встановлено, що 26,47% юнаків та 29,35% дівчат, які займаються спортом щонайменше 3-5 разів на тиждень, вважають сирки глазуровані з підвищеним вмістом білків перспективним продуктом для швидкого відновлення після тренувань, для набору м’язової тканини або для підтримання поточної маси тіла, і підтримують впровадження цих продуктів на вітчизняних підприємствах молочної промисловості. У якості білкової сировини для сирків глазурованих з підвищеним вмістом білків для спортивного харчування рекомендовано використання безлактозного біфідо-сиру кисломолочного та/або біфідо-сиру альбумінового, концентратів сироваткових білків, отриманих ультрафільтрацією, або концентратів рослинних білків – гарбузового, конопляного, лляного тощо. Як наповнювачі для сирків глазурованих, призначених для юнаків-спортсменів (за результатами опитування) рекомендовано використовувати насіння льону або насіння кунжуту, або насіння чіа; для дівчат-спортсменок – насіння льону або насіння кунжуту, або насіння чіа, а також ягідні наповнювачі – «Малина-полуниця» або «Обліпиха-м’ята». З огляду на обрані наповнювачі, сирки глазуровані з підвищеним вмістом білків для юнаків-спортсменів повинні вироблятися без начинки з додаванням насіння льону (або насіння чіа, або насіння кунжуту), а сирки глазуровані з підвищеним вмістом білків для дівчат-спортсменок – з додаванням насіння льону (або насіння чіа, або насіння кунжуту) із малиново-полуничною або обліпихово-м’ятною начинкою у вигляді «стержня».

Посилання

1. Аналіз ринку спортивного харчування в Україні. Pro-Consulting. 2024. 29 с.
2. Supermarket Market Research. Focus Grupp. https://www.sisinternational.com/solutions/focusgroups/(дата звернення 20.03.2025 р.).
3. Protein Bar Market Size, Share & Trends Analysis Report By Type (Sports Nutritional Bars, Meal Replacement Bars), By Protein Source, By Distribution Channel, By Region, And Segment Forecasts, 2024–2030? 2024. 100 р. https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/proteinbar-market-report. (дата звернення 20.03.2025 р.).
4. High-Protein Yogurt Market: Trends & Growth Insights. https://marketmindsadvisory.com/high-protein-yogurt-market-trends/?utm_source=chatgpt.com. (дата звернення 20.03.2025 р.).
5. Ткаченко Н.А., Подолян З.С., Чагаровський О.П. Маркетингове дослідження вподобань дівчат-спортсменів при розробці нових білкових продуктів. Scientific Works. 2024. № 87, Том 2. C. 26-32. https://doi.org/10.15673/swonaft.v87i2.2827
6. Свайкін О.О., Буштець Д.М. Маркетингове сдослідження вподобань респондентів щодо нових молочних продуктів для хлопців-спортсменів. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2025. № 1. С.54–66.
7. Чагаровський О.П., Ткаченко Н.А., Лисогор Т.А. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса: «Сімекс-прінт», 2013. 268 с. ISBN 978-966-2601-44-2.
8. Дідух Н.А. Наукові основи розробки технологій молочних продуктів функціонального призначення: автореф. дис. ... д-ра техн. наук: спец. 05.18.16 «Технологія продуктів харчування» / Дідух Наталія Андріївна; наук. консультант О.П. Чагаровський; Одес. нац. акад. харч. технологій. Одеса: ОНАХТ. 2008. 37 с.
9. Ozuna C., León-Galván M.F. Cucurbitaceae seed protein hydrolysates as a potential source of bioactive peptides with functional properties. Biomed. Res. Int. 2017. 16 р. doi: 10.1155/2017/2121878
10. Moure, A.; Sineiro, J.; Domínquez, H.; Parajó, J.C. Functionality of oilseed protein products: A review. Food Res. Int. 2006. № 39. Р. 945–963.
Опубліковано
2025-04-10
Розділ
СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ