Abstract
The rapid development of events starting from March 2020, when in connection with the outbreak of the coronavirus disease (the COVID-19 pandemic), the enterprises of the hospitality industry, in particular the hotel and restaurant business, faced a number of restrictions in their activities, launched a number of transformations that began with the beginning of Russia's military aggression against Ukraine, the role of which is to ensure the survival of business, achieve a state of stability, and find opportunities for development. Difficult times require business to make timely decisions, a creative approach to solving problems under the conditions of limited material, financial, labor, energy, and information resources and the absence of security guarantees in any part of our country. The assessment of the state of the hotel and restaurant business of Ukraine through the prism of the past, present and future prospects by analyzing the main economic indicators of the enterprises of the industry and taking into account the factors influencing the external and internal environment of the latter is intended to bring the enterprises closer to a state of stability and help with the search for opportunities for development. In the article, we analyzed the main economic indicators of the hotel and restaurant business in Ukraine, in particular, the number of active economic entities, the number of employed employees, the volume of services provided, the regional structure by the volume of services provided, the dynamics of the average monthly salary of employees in comparison with the minimum wage and the average monthly salary in Ukraine, the net profit (loss) of enterprises, the profitability of the operating and all activities of enterprises. The factors affecting the activities of hotel and restaurant business enterprises in the conditions of martial law are characterized, and probable ways of weakening their influence are given. Ways of preservation and development prospects of the hotel and restaurant business in the conditions of martial law have been studied. The importance of cross-cultural management in the post-war reconstruction of the economy of Ukraine, and in particular the hotel and restaurant business, is determined. Based on the results of the research, appropriate conclusions were drawn and prospects for further research in the given direction were outlined.
References
Даниленко-Кульчицька В.А. Вплив війни на готельно-ресторанний бізнес України. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 6. С. 19–23.
Носирєв О., Деділова Т., Токар І. Розвиток туризму та індустрії гостинності в стратегії постконфліктного відновлення економіки України. Соціально-економічні проблеми і держава. 2022. Вип. 1 (26). С. 55–68. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/nosyrjev2.htm (дата звернення 01.09.2023).
Стригуль Л., Александрова В., Жадан Т. Дослідження сучасного стану та визначення перспектив функціонування індустрії туризму та гостинності України. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2022. № 4. С. 54–58. URL: http://es.khpi.edu.ua/article/view/274404 (дата звернення 01.09.2023).
Черниш О., Вергун А. Розвиток індустрії гостинності в Україні. Інтеграція науки і освіти: розвиток культурних і креативних індустрій : збірник наукових праць за результатами Всеукраїнської конференції, м. Київ, 10 травня 2022 р. / за ред. А. М. Вергун та ін. Київ, КНУТД, 2022. С. 156–158.
Грищенко М. Виклики сучасності та їх вплив на діяльність готельних підприємств України. Трансформаційна економіка. 2023. № 1 (01). С. 10–14.
Кушнірук В., Величко О., Коваль О. Управління бізнес-процесами в готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. № 47. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2157/2086 (дата звернення 01.09.2023).
Банєва І., Величко О. Сучасні підходи до організації готельно-ресторанного бізнесу. Modern Economics. 2022. № 36. С. 6–11. URL: https://modecon.mnau.edu.ua/modern-approaches-to-the-organization/ (дата звернення 01.09.2023).
Кіш Г. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 6 (12). С. 65–77.
Левицька І., Климчук А., Кожушко С. Проблеми з рівнем оплати праці як чинником мотивації персоналу в індустрії гостинності України. Академічний огляд. 2023. № 1 (58). С. 148–159.
Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення 05.09.2023).
Як змінився готельний бізнес під час війни. Ribas Hotels Group. URL: https://ribashotelsgroup.ua/blog/kak-izmenilsya-gostinichniy-servis-vo-vremya-voyni/ (дата звернення 10.09.2023).
Ринок HoReCa під час війни: поточний стан та ключові тенденції. Вокс Україна. URL: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi/ (дата звернення 10.09.2023).
Danylenko-Kulchytska, V. (2022), “Impact of the war on the hotel and restaurant business of Ukraine”, Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi, vol. 6, pp. 19–23.
Nosyriev, O. Dedilova, T. and Tokar, I. (2022), “Tourism and Hospitality Industry Development in the Ukrainian Economics Strategy of Post-Conflict Reconstruction”, Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava, vol. 1(26), pp. 55–68. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/nosyrjev2.htm (Accessed September 1, 2023).
Strygul, L. Aleksandrova, V. and Zhadan, T. (2022), “Study of the current state and determination of prospects for the functioning of tourism and hospitality industry of Ukraine”, Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «Kharkivskyi politekhnichnyi instytut» (ekonomichni nauky), vol. 4. Available at: http://es.khpi.edu.ua/article/view/274404 (Accessed September 1, 2023).
Chernysh, O. and Verhun. A. (2022), “Development of the hospitality industry in Ukraine”, Zbirnyk naukovykh prats za rezultatamy Vseukrainskoi konferentsii [A collection of scientific works based on the results of the All-Ukrainian conference], Intehratsiia nauky i osvity: rozvytok kulturnykh i kreatyvnykh industrii [Integration of science and education: development of cultural and creative industries], Kyiv National University of Technologies and Design, Kyiv, Ukraine, May 10, 2022, pp. 156–158.
Hryshchenko, M. (2023), “Challenges of modernity and their influence on the activity of hotel enterprises of Ukraine”, Transformatsiina ekonomika, vol. 1 (01), pp. 10–14.
Kushniruk, V. Velychko, O. and Koval. O. (2023), “Business process management in the hotel and restaurant business”, Ekonomika ta suspilstvo, vol. 47. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2157/2086 (Accessed September 1, 2023).
Banyeva, I. and Velychko O. (2022), “Modern approaches to the organization of the hotel and restaurant business”, Modern Economics, vol. 36, pp. 6–11, Available at: https://modecon.mnau.edu.ua/modern-approaches-to-the-organization/ (Accessed September 1, 2023).
Kish, G.V. (2023), “Innovative technologies in the activities of hotel and restaurant enterprises”, Aktualni pytannia u suchasnii nautsi, vol. 6 (12), pp. 65–77.
Levytska, I.V. Klymchuk, A.O. and Kozhushko, S.P. (2023), “The problems with the pay level as a factor of staff motivation in the hospitality industry of Ukraine”, Akademichnyi ohliad, vol. 1 (58), pp. 148–159.
State Statistics Service of Ukraine (2023). Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/ (Accessed September 5, 2023).
How did the hotel service change during the war (2023), Ribas Hotels Group. Available at: https://ribashotelsgroup.ua/blog/kak-izmenilsya-gostinichniy-servis-vo-vremya-voyni/ (Accessed September 10, 2023).
The HoReCa market during the war: current state and key trends (2022), Vox Ukraine. Available at: https://voxukraine.org/rynok-horeca-pid-chas-vijny-potochnyj-stan-ta-klyuchovi-tendentsiyi/ (Accessed September 10, 2023).