Abstract
Purpose. The purpose of the study is to review the conceptual foundations of forming the essence of the hotel services economy in the hospitality industry system, as well as to identify and summarize the priority areas for managing their quality in the current conditions of development of the Ukrainian economy. Method. The methods used are analysis (in the context of experience and the current state of the industry), comparison (of negative and positive aspects in the activities of hospitality industry enterprises) and statistical (well-known official, instrumental, etc.), abstraction (regarding the development strategy and consideration of external and internal factors influencing the quality of hotel services). The research methodology is based on the systematization of the analysis of the experience of hotel enterprises in the business environment of the hospitality industry of Ukraine, structuring of individual segments in the field of the country's economy's influence on the state of the industry under martial law and in terms of development strategy in the postwar period. Scientific novelty. The author considers the relevant range of issues related to the economic foundations of quality management of hotel services in the hospitality industry of Ukraine and presents recommendations for improving their quality in a competitive environment. The author emphasizes the importance of disclosure by domestic scientists and researchers of the essential components of the economy of hotel enterprises and factors influencing the quality of hotel services during martial law in Ukraine and in the direction of the development strategy of such an important segment of the tourism industry as the hospitality industry. Practical importance. The results of the study should intensify further research on the prospects for the development of the hospitality industry; focus on those areas in the industry that require more attention from the State, regional structures and the overall business environment, and taking into account the personalization of consumer needs and trends. The article emphasizes the importance of understanding the essential features of the economic principles of quality management of hotel services in the hospitality industry of Ukraine, which remain relevant for further study of experience, analysis of mistakes and determination of priorities in the practical application of the management functions of hotel enterprises in the economy both during the martial law in the country and for the strategy of building a successful competitive sector of the tourism industry.
References
Вівсюк І. О. Стресостійкість економічного потенціалу підприємства готельного господарства. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2023. Вип. 10. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-10-12-01
Графська О. І. Проблеми сертифікації та управління якістю у HORECA. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2023. № 9. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-9-12-04
Грищенко М. Ю. Виклики сучасності та їх вплив на діяльність готельних підприємств України. Трансформаційна економіка. 2023. № 1(01). С. 10–14. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2023-1-2
Нікітенко К. С. Вдосконалення управлінських практик для підвищення конкурентоспроможності готельно-ресторанних підприємств у сучасному туристичному середовищі. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2023. Вип. 17. С. 140–146. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.19
Олійник О. Питання економіки, аналізу діяльності та управління якістю в підприємництві гостинності та туризму. Економіка та суспільство. 2023. № 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-127
Паска М., Графська О., Запісоцький А. Соціально-культурні проблеми управління якістю на підприємствах індустрії гостинності. Економіка та суспільство. 2023. № 56. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023
Приймак Н. С., Ніколайчук О. А. Управління готельно-ресторанним бізнесом: сутність та підходи до організації. Торгівля і ринок України: тематичний збірник наукових праць. 2022. Вип. № 1(51). С. 44–50. DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4762-2022-51-1-44-5056-31
Рябенька М. О., Постова В. В. Сучасні аспекти управління в закладах готельного та ресторанного бізнесу. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2023. № 10. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-13-12-01
Сидорук С., Матвійчук Л., Лепкий М. Особливості стратегічної діагностики сфери HORECA у військовий період. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2023. № 2(8). С. 5–11. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(8).2023.1
Філіппова О. Ю. Тенденції міжнародної готельної індустрії послуг. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Серія «Економічні науки». 2023. № 2(79). DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4819-2023-79-2-63-68
Штулер І. Ю. Державне та регіональне інвестування у розвиток конкурентоспроможності індустрії гостинності (інфраструктурний аспект). Актуальні проблеми економіки. 2023. № 2 (260). С. 28–35. DОІ: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2023-1-260-28-35
Юдіна О., Стеблюк Н., Небаба Н., Шевченко В., Литвиненко Д. Розвиток фінансового потенціалу закладу індустрії гостинності. Актуальні проблеми економіки. 2023. № 5(263). С. 79–89. DОІ: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2023-1-263-79-89
Vivsiuk I. (2023). Stresostiikist ekonomichnoho potentsialu pidpryiemstva hotelnoho hospodarstva [Stress resistance of the economic potential of the hotel industry enterprise]. Problems of modern transformations. Series: Economics and Management. No. 10. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-10-12-01 (in Ukrainian).
Hrafska O. (2023). Problemy sertyfikatsii ta upravlinnia yakistiu u HORECA [Problems of certification and quality management in HORECA]. Problemi sodobnih preoblikovanj. Serija: Ekonomija in upravljanje. No. 9. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-9-12-04 (in Ukrainian).
Hryshchenko M. (2023). Vyklyky suchasnosti ta yikh vplyv na diialnist hotelnykh pidpryiemstv Ukrainy [Challenges of modernity and their influence on the activity of hotel enterprises of Ukraine]. Transformational economy. No. 1 (01). Pp. 10–14. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2023-1-2 (in Ukrainian).
Nikitenko K. (2023). Vdoskonalennya upravlinsʹkykh praktyk dlya pidvyshchennya konkurentospromozhnosti hotelʹno-restorannykh pidpryyemstv u suchasnomu turystychnomu seredovyshchi [Improving management practices to enhance the competitiveness of hotel and restaurant enterprises in the contemporary tourism environment]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika. No. 17. Pp. 140–146. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.19 (in Ukrainian).
Oliinyk O. (2023). Pytannia ekonomiky, analizu diialnosti ta upravlinnia yakistiu v pidpryiemnytstvi hostynnosti ta turyzmu [Issues of economics, activity analysis and quality management in hospitality and tourism entrepreneurship]. Economy and society. No. 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-127 (in Ukrainian).
Paska M., Hrafska O., Zapisotskyi A. (2023). Sotsialno-kulturni problemy upravlinnia yakistiu na pidpryiemstvakh industrii hostynnosti [Socio-cultural issues of quality management in hospitality industry enterprises]. No. 56. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-31 (in Ukrainian).
Pryimak N. S., Nikolaychuk O. A. (2022). Upravlinnia hotelno-restorannym biznesom: sutnist ta pidkhody do orhanizatsii [Hotel and restaurant business management: essence and approaches to the organization]. Trade and the Ukrainian market. No. 1(51). Pp. 44–50. DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4762-2022-51-1-44-50 (in Ukrainian).
Riabenka M., Postova V. (2023). Suchasni aspekty upravlinnia v zakladakh hotelnoho ta restorannoho biznesu [Modern aspects of management in hotel and restaurant business establishments]. Problems of modern transformations. Series: Economics and Management. No. 10. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-13-12-01 (in Ukrainian).
Sydoruk S., Matviichuk L., Lepkyi M. (2023). Osoblyvosti stratehichnoi diahnostyky sfery HORECA u viiskovyi period [Features of strategic diagnostics of the HORECA sphere during the military period]. Innovations and technologies in the service and food sector. No. 2(8). Pp. 5–11. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(8).2023.1 (in Ukrainian).
Filippova O. Yu. (2023). Tendentsii mizhnarodnoi hotelnoi industrii posluh [International hotel service industry trends]. Bulletin of Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky. Series “Economic Sciences”. No. 2(79). DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4819-2023-79-2-63-68 (in Ukrainian).
Shtuler I. Yu. (2023). Derzhavne ta rehionalne investuvannia u rozvytok konkurentospromozhnosti industrii hostynnosti (infrastrukturnyi aspekt) [State and regional investment in the development of the competitiveness of the hospitality industry (infrastructure aspect)]. Actual problems of economics. No. 2 (260). Pp. 28–35. DОІ: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2023-1-260-28-35 (in Ukrainian).
Yudina O., Stebliuk N., Nebaba N., Shevchenko V., Lytvynenko D. (2023). Rozvytok finansovoho potentsialu zakladu industrii hostynnosti [Development of the financial potential of the hospitality industry institution]. Actual problems of economics. No. 5(263). Pp. 79–89. DОІ: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2023-1-263-79-89 (in Ukrainian).