ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ТА ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА УКРАЇНИ

Ключові слова: мале і середнє підприємництво, розвиток, діяльність, пріоритети, інструменти

Анотація

У статті виділено економічну та соціальну роль сектора малого і середнього підприємництва в системі національного господарства. Наголошено на важливості його розвитку, що тісно корелюється з підвищенням добробуту та демократизацією суспільства, посиленням стабільності та економічної безпеки країни, покращенням інвестиційної привабливості економіки. Виділено низку наукових напрямів із дослідження проблемних аспектів функціонування та розвитку малого і середнього підприємництва. Проведено розрахунок базисних показників розвитку малого і середнього підприємництва в Україні. Наголошено на проблемі зменшення чисельності зайнятих у вітчизняному секторі малого і середнього підприємництва. Ідентифіковано проблему нераціонального формування структури суб’єктів малого підприємництва. Доведено високу роль малого і середнього підприємництва в забезпеченні макроекономічної стабільності національного господарства і для цього розраховано частки сектора в загальних обсягах випуску товарів і послуг у ринкових цінах та реалізованої продукції (товарів, послуг), загальній кількості суб’єктів господарювання та зайнятих працівників. Відзначено виражену непропорційність серед суб’єктів малого і середнього підприємництва та фізичних осіб-підприємців за показником частки підприємств у загальній кількості суб’єктів господарювання. Виділено проблемні аспекти фінансово-економічного та інвестиційного розвитку малого і середнього підприємництва. Зокрема, високою зберігається частка збиткових підприємств, погіршується ділова активність, недостатніми є капітальні витрати. Наголошено, що попри низку позитивних тенденцій в напрямі соціально-економічного розвитку (збільшення витрат на персонал, оплату праці, соціальні заходи) низьким залишається розмір середньомісячної заробітної плати, який ледь перевищує законодавчо встановлене мінімальне значення, малими є витрати на соціальні заходи. Сформовано пріоритетні напрями (організаційно-інституційний, фінансово-інвестиційний, економічно-ресурсний, інформаційно-психологічний) та у відповідності до кожного набір інструментів державної політики забезпечення розвитку малого і середнього підприємництва.

Посилання

1. Міца В. Малий бізнес як суб’єкт економічної системи регіону. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. Вип. 20. Ч. 2. С. 123–126.
2. Бойко В. В., Крупа В. Р. Механізми та інструменти управління розвитком суб’єктів малого підприємництва АПК. Агросвіт. 2019. № 20. С. 3–10.
3. Бортнік С. Функціонування малого і середнього підприємництва в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. 2022. № 36. URL : http://www.economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/ view/1169.
4. Красота О. В., Кір’єв І. С. Особливості розвитку малого підприємництва в умовах порушення макроекономічної стабільності. Ефективна економіка. 2021. № 2. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/ 2_2021/100.pdf.
5. Варналій З. С. Особливості підтримки конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва. Національна безпека і оборона. 2016. № 1–2. С. 50–59.
6. Сидорук І. С. Аналіз стану та проблеми розвитку малого підприємництва в Україні. Підприємництво та інновації. 2021. № 18. С. 67–72.
7. Васильців Т. Г., Лупак Р. Л. Проблеми розвитку малого підприємництва та їх вплив на міграційну активність населення гірських районів Карпатського регіону України. Регіональна економіка. 2019. № 3 (93). С. 49–59.
8. Красноносова О. М., Пономаренко Є. В., Харченко Р. В. Теорія та практика вибору перспективних напрямів розвитку малого бізнесу в Україні та світі. Бізнес інформ. 2021. № 11. С. 281–286.
9. Варналій З. С., Лупак Р. Л., Рудик С. А. Засоби стимулювання розвитку малого підприємництва на сільських територіях в системі державної політики подолання диспропорцій економічної безпеки України. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. 2017. Вип. 53. С. 5–9.
10. Васильців Т. Г., Лупак Р. Л., Рудковський О. В., Березівський Я. П. Проблемні аспекти, пріоритети та засоби зміцнення фінансово-економічної безпеки суб’єктів малого підприємництва в Україні. Підприємництво і торгівля. 2021. Вип. 28. C. 49–55.
11. Мірошник Р. О., Прокоп’єва У. О. Розвиток малого і середнього бізнесу в Україні: проблеми та перспективи. Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. Серія “Проблеми економіки та управління”. 2020. Т. 4. № 1. С. 63–71.
12. Державна служба статистики України. Показники діяльності суб’єктів великого, середнього, малого та мікропідприємництва. URL : https://www.ukrstat.gov.ua.
Опубліковано
2023-02-16