ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ТА НАПРЯМИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

Ключові слова: капітальні інвестиції, організація обліку капітальних інвестицій, робочий план рахунків, ідентифікація капітальних інвестицій, облік капітальних інвестицій

Анотація

Захист інвестицій на державному рівні передбачає наявність політичної, фінансової, адміністративно-правової, економічної стабільності та гарантій захисту інвестицій. Вітчизняна правова база щодо інвестицій, зокрема капітальних, містить низку прогалин, які необхідно усувати на рівні підприємств. Такі рішення часто характеризуються високим ризиком не визнання витрат капітальними при перевірці податковими органами. Дослідження присвячено пошуку можливих шляхів вирішення проблеми віднесення витрат на модернізацію, дообладнання, реконструкцію основних засобів до капітальних інвестицій. Проаналізовано визначення капітальних інвестицій у нормативних документах та окреслено основні межі їх ідентифікації. На основі дослідження публікацій останніх років систематизовано проблеми обліку витрат на модернізацію, реконструкцію та дообладнання основних засобів. Визначено складові ідентифікації капітальних інвестицій для цілей організації бухгалтерського обліку залежно від способів: відтворення основного капіталу, виконання робіт, джерел фінансування об’єкта інвестування. Запропоновано конкретизувати об’єкт основних засобів в обліковій політиці підприємства з точки зору здатності активу виконувати роботу, а не певні функції. Це забезпечить можливість використовувати малоцінні необоротні активи в якості основних засобів. Для належного документування операцій із капітального інвестування запропоновано графік документообороту, який сформовано з урахуванням спрямування витрат на матеріально відповідальних осіб та об’єкти обліку. На основі виділених складових організації обліку капітальних інвестицій запропоновано робочий план рахунків для підвищення аналітичності облікової інформації в розрізі способів відтворення основного капіталу, способів виконання робіт та джерел фінансування. Систематизовано шляхи вирішення проблеми капіталізації витрат на модернізацію, дообладнання та реконструкцію діючих об’єктів основних засобів. Для обґрунтування прийнятих рішень щодо капіталізації витрат при проведенні перевірок контролюючими органами та при вирішенні спірних питань щодо правомірності таких дій запропоновано розробляти власні класифікатори або інші регламенти на рівні організації обліку підприємства.

Посилання

1. The Transatlantic Economy 2023. URL: https://www.uschamber.com/international/tradeagreements/the-transatlantic-economy-2023/chapter-7-u-s-related-jobs-trade-and-investment.
2. Ярмолюк О. Ф., Шишка Р. С. Організаційно-методичні аспекти обліку капітальних інвестицій. Облік і фінанси. 2019. № 1 (83). С. 71-82.
3. Подолянчук О. А., Гудзенко Н. М. Капітальні інвестиції: нормативно-правове регулювання та облік. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки та практики. 2021. № 2. С. 166-181.
4. Ярмолюк О. Ф., Дмитренко О. М. Особливості ідентифікації капітальних інвестицій в бухгалтерському обліку. Ефективна економіка. 2020. № 9. DOI: 10.32702/2307-2105-2020.9.58.
5. Основні засоби: Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7: Наказ Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92 (зі змінами та доповненнями). URL: http://www.zakon.rada.gov.ua/go/z0288-00.
6. Шишкова Н. Л., Шевченко О. Гармонізація обліку капітальних інвестицій підприємства. Економічний вісник Дніпровської політехніки. 2020. № 4 (72). URL: https://ev.nmu.org.ua/docs/2020/4/EV20204_061-075.pdf.
7. Сергєєва Н. В. Удосконалення підходів до визнання та обліку капітальних інвестицій. Економіка АПК. 2020. № 1. С. 65-73.
8. Про затвердження Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту: Наказ Мінтрансу України від 30.03.1998 р. № 102. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0268-98#Text.
9. Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд: Наказ Держжитлокомунгоспу України від 10.08.2004 р. № 150. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1046-04#Text.
Опубліковано
2024-04-04