ОБЛІК ОПЕРАЦІЙ ІЗ ФІНАНСОВИМИ ІНСТРУМЕНТАМИ: ВПЛИВ НА ПОДАТКОВІ РОЗРАХУНКИ

Ключові слова: фінансові інструменти, податкові різниці, декларація з податку на прибуток, додаток РІ до декларації з податку на прибуток, бізнес-модель обліку фінансових інструментів

Анотація

В умовах необхідності посилення економічних відносин із міжнародними партнерами процес адаптації до діючого розвитку ринкової економіки, загальна фінансова глобалізація та безпосередня потреба в міжнародній інвестиційній взаємодії - все разом сприяє оновленню конфігурації вітчизняного фінансового ринку, а саме: удосконаленню всіх процесів господарських операцій із фінансовими інструментами, зокрема важливим є питання методологічних аспектів бухгалтерського обліку та податкового законодавства, а саме: співставлення запланованих величин до одержання фінансових результатів із фактичними показниками їх сум. Об’єктивно і правильно визначений методологічний аспект впливу фінансових інструментів на податкові різниці допомагає у прийнятті релевантних і обґрунтовано ефективних управлінських рішень, зокрема і що стосується розподілу та витрат фінансових ресурсів на податкові платежі. В статті висвітлено аспект впливу фінансових інструментів на податкові різниці, здійснено аналіз Додатку РІ до податкової звітності з податку на прибуток, адже саме в ньому здійснюється подання розшифрування і підсумування загальної величини різниць, які мають вплив на фінансовий результат. Доведено правомірність твердження – основою правильної методики облікового відображення операцій із фінансовими інструментами є визначення – яку саме бізнес-модель суб’єкт господарювання застосовує при обліку фінансових інструментів, опираючись як і на особливості своєї господарської діяльності, так і, власне, на своє професійне судження. Обираючи бізнес-модель за амортизованою вартістю, суб’єкт утримуватиме даний фінансовий інструмент для послідовного погашення, що так само може спричинити виникнення податкових різниць, проте в залежності від термінів погашення; обираючи бізнес-модель за справедливою вартістю через інший сукупний дохід, очевидно, що суб’єкт утримуватиме фінансовий інструмент для/або погашення, або продажу, що відповідно в той же момент вплине на податкову звітність та спровокує виникнення податкових різниць; якщо ж суб’єкт господарювання застосує бізнес-модель обліку фінансових інструментів за справедливою вартістю через прибуток або збиток, то, абсолютно точно, дані процеси матимуть у процесі господарювання вплив на прибуток до оподаткування, що говорить про наявні податкові різниці.

Посилання

1. Іванечко Ю., Маркевич О. Інноваційні підходи до механізму оподаткування прибутку підприємств в Україні. Бухгалтерський облік і аудит. 2014. № 1. С. 31-40. URL: http://ec.lib.vntu.edu.ua/DocDescription?doc_id=263638.
2. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів : Закон України від 19.06.2020 р. № 738-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/738-20#Text.
3. Про застосування положень п. 139.3 ст. 139 Податкового кодексу України, у редакції, чинній до 01.01.2018 : Лист Державної фіскальної служби України 12.07.2018 № 21197/7/99-99-15-02-02-17. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1197872-18#Text.
4. Проданчук М. Визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за правилами бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік і аудит. 2015. № 4. С. 26-33. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boau_2015_4_5.
5. Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві : Закон України. Документ 466-IX, чинний, поточна редакція - Редакція від 01.01.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/466-20#n1479.
6. Расчеты временных разниц и учет отсроченного налога / Р. Н. Нургалиева, С. Т. Миржакыпова, Ю. А. Верига, Е. В. Коба. Статистика, учет и аудит. 2021. № 1. С. 21-25. URL: https://reposit.nupp.edu.ua/handle/PoltNTU/9171.
7. Стратегія розвитку фінансового сектору України до 2025 року. 102 с. URL: https://mof.gov.ua/storage/files/Strategija_financovogo_ sectoru_ua.pdf.
8. Шигун М., Проскура К. Методичні засади розрахунку та розкриття у фінансовій звітності податкових різниць та відстрочених податків у контексті вимог МСФЗ. Бухгалтерський облік і аудит. 2014. № 3. С. 12-20. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boau_2014_3_4.
Опубліковано
2024-04-04