БАНКІВСЬКА СИСТЕМА УКРАЇНИ: СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК

Ключові слова: банківська система, кредит, фінансування, державна підтримка, розвиток, монетарна політика.

Анотація

Анотація. Українська економіка, а з нею і банківська система, розвивалася під впливом політичних подій в різні історичні проміжки часу. Єдиного бачення ключових періодів розвитку банківської системи України немає, різні автори визначають важливі періоди на їх думку, тоді як уніфікація періодів розвитку грошово- кредитної системи є надзвичайно важливою для прогнозування макроекономічних показників у сучасний повоєнний період з урахуванням історичного досвіду у стабілізації економіки в періоди економічних криз, які переживала Україна. Банки були і залишаються важливою частиною економіки будь-якої країни, оскільки вони виконують роль фінансового посередника між суб’єктами господарювання, впливають на кожного члена суспільства та при ефективній економічній політиці уряду країни врівноважують попит та пропозицію грошей, чим надають позитивний напрямок розвитку макроекономіки країни. Метою написання даної статті є дослідження розвитку грошово-кредитних відносин України та уточнення часових інтервалів в етапах становлення банківської системи України та її розвитку. Будь-які зміни у функціонуванні банківської системи впливають на всіх суб’єктів господарювання і можуть призвести до суспільно-економічної кризи. Зв’язок макроекономічного середовища та банківської системи є двостороннім, і, як показує історичний досвід України, він може бути як позитивним, так і негативним. Від моменту створення у 1991 р. банківська система в Україні пройшла колосальну трансформацію: сучасні українські банки є високотехнологічними, надають якісний клієнтський сервіс, родзинкою якого стало дистанційне обслуговування клієнтів за всіма банківськими продуктами. Так історично склалося, що економіка та банківська система України в основному розвивалися під впливом негативних економічно-політичних подій та показували свою адаптивність до змін макроекономічного середовища. Зроблено висновок, що у сучасних умовах військового стану, для мінімізації ризиків кризи ліквідності банківської системи та повноцінного відновлення посередницької функції в кредиті Національному банку України слід вдатися до цільового довгострокового рефінансування банківських установ під конкретні програми економічного розвитку.

Посилання

1. Гребеник Н. І. Основні віхи у формуванні та проведенні грошово-кредитної (монетарної) політики. Стаття перша. Становлення монетарної політики в незалежній Україні. Вісник НБУ. 2007. № 5. С. 12-22.
2. Деревська О. Б. Тенденції та перспективи розвитку банківської системи України. Вісник Університету банківської справи Національного банку
України. 2012. № 15. С. 26-31.
3. Дзюблюк О. В. Актуальні проблеми розвитку банківської системи України. Банківська справа. 2016. № 1. С. 4-5.
4. Зайцева Л. О. Банківська система України, стан, проблеми розвитку. Бізнес Інформ. 2018. № 1. С. 283-284.
5. Крейдич І. М., Єрешко Ю. О., Товмасян В. Р. Сутність та економічна природа фінансової політики підприємства. Економічний вісник НТУУ “КПІ”. 2020. С. 17-33.
6. Корчева Г. Т. Особливості становлення та розвитку банківської системи України. Економіка і прогнозування. 2005. С. 95-96.
7. Лютий І. О. Грошово-кредитна політика в умовах перехідної економіки. К. : Атіка, 1999. С. 240.
8. Пурій Г. М. Сучасний стан та перспективи розвитку банківської системи України. Фінансовий простір. 2017. № 3. С. 41-45.
9. Стельмах В. С. Національний банк України: перші десять років діяльності. Вісник НБУ. 2001. № 4. С. 2-5.
10. Ситник Н. С., Стасишин А. В., Блащук-Девяткіна Н. З., Петик Л. О. Банківська система : навчальний посібник / за заг. ред. Н. С. Ситник.
Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. С. 25-30.
11. Пурій Г. М. Сучасний стан та перспективи розвитку банківської системи України. Фінансовий простір. 2017. № 3. С. 41-45.
12. Офіційний сайт Національного банку України. URL: //http://www.bank.gov.ua.
13. Облікова ставка Національного банку України з 2001 по 2024. Bankchart. URL: https://bankchart.com.ua/spravochniki/indikatory_rynka/nbu_discount_rate.
14. Інформація про результати державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”. Фонд розвитку підприємництва. URL: https://bdf.gov.ua/ publichnainformatsiia/informatsiia-pro-rezultaty-derzhavnoiprohramy-dostupni-kredyty-5-7-9/.
15. За рік війни в більш безпечні регіони релоковано 800 підприємств, - Тетяна Бережна. Міністерство економіки України. 02.03.2023. URL:
https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=a700c206-722a-4752-b5bb-78a1063ae9db&title=ZaRikViiniVBilsh.
Опубліковано
2024-08-26