БЕЗБАР’ЄРНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ДЛЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В ТУРИЗМІ

  • М. Ю. Барна Львівський торговельно-економічний університет
  • І. І. Тучковська Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: туризм, туристична інфраструктура, безбар’єрне середовище, особи з інвалідністю, ту-ристичний маршрут

Анотація

Формування безбар’єрного середовища для осіб з інвалідністю в туризмі є суспільним благом, що пов’язане з економічним та соціальним розвитком будь-якої країни. У статті систематизовано існуючі наукові підходи до визначення сутності поняття “безбар’єрний туризм”. Проаналізувавши вітчизняну та за-рубіжну літературу, можна зробити висновок, що, говорячи про туризм для людей з обмеженими можливо-стями, за кордоном найбільш часто вживають такі поняття: “доступний туризм” (accessible tourism), “ту-ризм для усіх” (tourism for all), “безбар’єрний туризм”, “туризм для осіб з інвалідністю”. Узагальнено і до-повнено класифікацію груп осіб, які входять до безбар’єрного туризму. Проаналізовано сучасний стан туризму для осіб з інвалідністю в Україні та виявлено низький його розвиток. Встановлено, що організація без-бар’єрного туризму в Україні перебуває на початковій стадії розвитку. Більшість населення України не вва-жає міста доступними для осіб з інвалідністю, але активно підтримує ідею зробити доступне середовище для всіх. Виокремлено різноманітні проблеми розвитку туризму для осіб з інвалідністю в Україні, що свідчить про необхідність посиленої і комплексної уваги з боку держави й суспільства. Розглянуті правові аспекти фор-мування та розвитку безбар’єрного середовища довели, що законодавство України потребує рішучих змін. Аналіз законодавства та наукової літератури щодо туризму свідчить, що в Україні не існує загальноприйня-того визначення туризму для осіб з інвалідністю, а наявні підходи до його визначення не мають глибокого дослідження, яке розкривало б сутність цього явища. Виявлено низку проблем, пов’язаних із доступністю ту-ристичних об’єктів для осіб з інвалідністю та відсутністю адаптованих туристичних продуктів, що потре-бує вирішення конкретних завдань на рівні держави, регіональних органів місцевої влади та підприємців.

Посилання

Более одного миллиарда человек в мире имеют какую-либо форму инвалидности / Всесвітня організація охорони здоров’я [Електронний ре-сурс]. – Режим доступу : https://www.who.int/ me-diacentre/news/releases/2011/disabilities_20110609/ru/.

Інформація щодо чисельності осіб з ін-валідністю за даними 2011-2016 рр. / Фонд соціаль-ного захисту інвалідів [Електронний ресурс]. – Ре-жим доступу: http://www.ispf.gov.ua/ ShowPage.aspx?PageID=263.

Інвалідність та суспільство : навчально-методичний посібник / [За заг. редакцією Байди Л. Ю., Красюкової-Еннс О. В.]. – К., 2012. – 216 с.

Закон України “Про туризм” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80.

Рекомендации по доступному туризму на основании резолюции A/RES/637(XX) Генеральной Ассамблеи ЮНВТО в августе 2013 г. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.disright.org/ sites/default/files/source/12.12.2016/yunvto_rekomendacii_po_dostupnomu_turizmu.pdf.

Зайцева Н. А. Безбарьерный туризм : учеб-ное пособие / Н. А. Зайцева, Д. Б. Шуравина. – М. : КНОРУС, 2016. – 176 с.

Darcy, S. A Whole-of-Life Approach to Tour-ism: The Case for Accessible Tourism Experiences / S. Darcy, T. Dickson // Journal of Hospitality and Tourism Management, 2009. – Issue 16 (1), p. 32-44.

Смирнова Д. Б. Безбарьерный туризм: ос-новные понятия, перспективы развития / Д. Б. Смирнова, Ю. С. Смородина // World economy, finances and investments : сб. матер. ІІ Межд. науч.-практ. конфер. – 2013 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.asconf.com/ view_arhiv.php?konf=World%20economy,%20finances%20and%20investments.%20vol.%202&sek.

Аникеева О. А. Россия без барьеров: ту-ризм, доступный для всех / О. А. Аникеева, Ю. А. Анисимова // Сервис в России и за рубежом. – 2011. – Т. 25. – № 6. – С. 17-21.

Евсеев С. П. Технологии физкультурно-спортивной деятельности в адаптивной физической культуре / С. П. Евсеев, О. Э. Аксенова. – М. : Советский спорт, 2007. – 296 с.

Опубліковано
2020-12-22