БЮДЖЕТУВАННЯ В УПРАВЛІННІ ФІНАНСОВИМИ РЕЗУЛЬТАТАМИ АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ

  • О. Ю. Бурдик Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: бюджет, бюджетування, кошторис, фінансовий план, автотранспортне підприємство, доходи, витрати, фінансові результати

Анотація

У статті описано основні принципи бюджетування, необхідні для управління фінансовими результатами автотранспортних підприємств, а також розкрито основні проблеми побудови бюджетів. Встановлено, що головною проблемою автотранспортних підприємств, які здійснюють міські пасажирські перевезення, є збиткова динаміка результатів їхньої діяльності. Врахування цієї тенденції під час побудови бюджетної системи є необхідним для виявлення причин утворення негативного фінансового результату діяльності та своєчасного вжиття заходів з усунення факторів, які його спричиняють. Також виявлено, що на автотранспортних підприємствах складають, як правило, лише фінансовий план, без застосування ефективної системи бюджетування. Надано характеристику структури фінансового плану та операційного бюджету автотранспортного підприємства. Розглянуто відмінності бюджетування та фінансового плану. Метою статті є розробка та надання рекомендацій з побудови сучасної системи бюджетування для покращення ефективного управління фінансовими ресурсами і показниками автотранспортного підприємства. Це зумовлено тим, що автотранспортні підприємства комунальної форми власності мають ряд особливостей, від яких залежить процес бюджетування, особливо в частині методики розрахунку витрат підприємства і тарифів за проїзд. Оскільки у комунальному підприємстві тариф на перевезення пасажирів залежить не лише від собівартості перевезень, але й від корегування його органами місцевого самоврядування, це призводить до встановлення тарифів, нижчих за фактичну собівартість перевезень. Виявлено залежність діяльності таких підприємств від кількості асигнувань, отриманих з місцевого бюджету згідно з кошторисними призначеннями, що унеможливлює формування реального тарифу з використанням системи бюджетування. Відповідно до здійснених досліджень зроблено висновок, що головним завданням створення бюджетів автотранспортного підприємства задля управління фінансовими результатами є формування бюджетів доходів та бюджетів витрат. Для кращої координації цих бюджетів необхідно створити центри відповідальності за даними напрямками для оцінки діяльності центрів доходів та центрів витрат, щоб краще можна було прогнозувати доходи та витрати автотранспортного підприємства. Важливого значення набула оцінка рентабельності маршрутів з метою перегляду транспортної сітки, проведення контролю та аналізу виконання бюджетів, прогнозування ризиків та виявлення шляхів їх запобігання, порівняння фактичних фінансових результатів із плановими. Все це дасть можливість розрахувати стратегію рентабельності перевезень як основного чинника формування позитивного фінансового результату.

Посилання

1. Департамент економічного розвитку [Елек-тронний ресурс]. – Режим доступу: https://city-adm.lviv.ua/lmr/departments/departament-ekonomichnoho-rozvytku.
2. Порядок складання, затвердження та контро-лю виконання фінансових планів львівських кому-нальних підприємств від 22.12.2017 № 1188 [Елек-тронний ресурс]. – Режим доступу: https://www8.city-adm.lviv.ua/pool/info/ doclmr_1.nsf/ 6fe2c915759101d6422566a0003bb602/83badf475d61f7fcc2258202004a2c7f?OpenDocument.
3. Бабич Л. М. Бюджетування в реалізації стратегічних цілей автотранспортних підприємств / Бабич Л. М., Наконечна С. А. // Управління проектами, системний аналіз і логістика. – 2015. –№ 15. – С. 11-17.
4. Бабич Л. М. Особливості фінансового планування на автотранспортних підприємствах / Бабич Л. М. // Вісник Національного транспортного університету. – 2015. – № 3(33). – С. 23-32.
5. Голов С. Ф. Управлінський облік : підручник / Голов С. Ф. – К. : Лібра, 2003. – 704 с.
6. Заяц О. В. Методичні підходи до автоматизації контролінгу / Заяц О. В. // Internation-al Journal of Innovative Technologies in Economy. – 2018. – № 2 (14). – С. 44-50.
7. Квасницька Р. С. Концептуальні підходи до визначення поняття “бюджет підприємства” / Квасницька Р. С., Джерелейко С. О. // Вісник Хмельницького національного університету. – 2010. – № 1, T. 1. – С. 30-33.
8. Коркуна Д. М. Бюджетування у системі фінансового планування підприємства / Коркуна Д. М. / Львівський національний університет ім. Івана Франка. – 2009. – № 19. – С. 330-334.
9. Реслер М. В. Організація системи бюджету-вання на автотранспортних підприємствах / Реслер М. В. // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. – 2017. –№ 862. – С. 222-228.
10. Тирінов А. В. Організація бюджетування на підприємстві як частина управлінського обліку / Тирінов А. В. // Науковий вісник Херсонського державного університету. – 2019. – № 34. – С. 149-152.
Опубліковано
2020-12-22