ДОСЯГНЕННЯ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ УПАКОВОК

Ключові слова: інтелектуальна упаковка, якість харчових продуктів, засоби контролю несанкціонованого доступу, індикатори часу і температури, механічних впливів та росту мікроорганізмів, біосенсори, датчики кисню

Анотація

Величезну роль у розвитку пакувальних рішень для промисловості відіграють наукові дослідження. Даний огляд присвячений основним напрямкам робіт вчених різних країн у розробці інтелектуальних упаковок. У статті подано класифікацію інтелектуальних упаковок, що мають спеціальні пристосування, які швидко реагують на зміни упакованого продукту та інформують про його стан і властивості, а також про пошкодження упаковки, ступінь безпеки і якість самого продукту. Представлено сучасні наукові досягнення з розробки інноваційних засобів контролю несанкціонованого доступу до харчових продуктів. Відмічено, що основну увагу приділено питанням впровадження новітніх технологій захисту продуктів від фальсифікації та крадіжок, а також застосуванню штрих-кодів та міток радіочастотної ідентифікації. Розглянуто основні аспекти використання упаковки з різними індикаторами, у тому числі часових змін температури, свіжості та мікробіологічного псування, зрілості продуктів, цілісності або герметичності упаковки, наявності газів, токсинів тощо. Проаналізовано дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених щодо використання нанодатчиків в упаковках для ідентифікації хімічних речовин, бактерій, алергенів, патогенів і токсинів у продуктах харчування. Пошук нових ідей у галузі інтелектуальної упаковки допомагає краще контролювати питання щодо збільшення строків придатності, регулювання свіжості і підтримки стабільної якості харчових продуктів, також забезпечує простежуваність партії товарів на всіх етапах під час переміщення у ланцюзі постачання.

Посилання

1. Гавва О.М., Токарчук С.В., Кохан О.О. Smart-паковання для харчових продуктів. Упаковка. 2013. № 2. С. 36–40.
2. Калініна О.С., Байцер Р.І. Аналіз впливу паковань на якість харчових продуктів. Scientific Journal «ScienceRise». 2017. № 2(31). С. 28–36.
3. Saliu F., Pergola R. D. Carbon dioxide colorimetric indicators for food packaging application: Applicability of anthocyanin and polylysine mixtures. Sensors and Actuators B: Chemical. 2018. Vol. 258. P. 1117–1124.
4. Smolander M., Hurme E., Koivisto M., Kivinen S. Indicator. PCT International Patent Application Publication, WO 2004/102185 A1, 2004.
5. Panuwat Suppakul. Intelligent Packaging. Panuwat Suppakul. In book: Handbook of Frozen Food Processing and Packaging Edition: Second Edition. Chapter: Intelligent Packaging. Publisher: CRC Press, Boca Raton. Editors: Da-Wen Sun. 2012. РР. 837–860.
6. Lee S. Y., Lee S. J., Choi D. S., Hur S. J. Current topics in active and intelligent food packaging for preservation of fresh foods. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2015. № 95, 2. Р. 799–810.
7. Muhammad Sohail. Recent Developments in Intelligent Packaging for Enhancing Food Quality and Safety / Muhammad Sohail, Da-Wen Sun, Zhiwei Zhu. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2018. № 58(1). Р. 1–41.
8. Ghaani M., Cozzolino C. A., Castelli G., Farris S. An overview of the intelligent packaging technologies in the food sector. Trends in Food Science & Technology. 2016. № 51:1. Р. 11.
9. Дослідники розробили їстівні голограми. URL: https://meta.ua/uk/news/tech/2525-dosldnikirozrobili-stvn-gologrami.
10. Маккормик М. Скрытая маркировка: представление и защита бренда. Упаковка. 2018. № 2. С. 40–42.
11. Realini C. E., Marcos B. Active and intelligent packaging systems for a modern society. Meat Science. 2014. № 98(3). Р. 404–419.
12. Розумна упаковка: як технології третього тисячоліття бережуть здоров’я людини та плаенети. URL: https://smachnonews.24tv.ua/rozumnaupakovka-yak-tehnologiyi-tretogo-tisyacholittyaberezhut_n1698757.
13. Створили біоупаковку з водоростей: вона показуватиме, що їжа зіпсувалась. URL: https://www.the-village.com.ua/village/city/citynews/294099-stvorili-bioupakovku-z-vodorosteyyaka-pokazuvatime-scho-yizha-zipsuvalas.
14. Японцы начали делать специальные ценники для мяса. URL: http://joyreactor.cc/post/4608230.
15. Antioxidant effect of an innovative active plastic film containing olive leaves extract on fresh pork meat and its evaluation by Raman spectroscopy / M. Moudache, C. Nerín, M. Colon [et al.]. Food Chemistry. 2017. Vol. 229. P. 98–103.
16. Чеснокова Н.Ю. Приходько Ю.В., Кузнецова А.А., Кушнаренко Л.В., Герасимова В.А. Использование пленок, обогащенных антоциановым пигментом, в качестве индикатора свежести рыбного фарша. Техника и технология пищевых производств. 2021. Т. 51. № 2. С. 349–362.
17. В Новой Зеландии изобретены сенсоры спелости. URL: http://www.new-garbage.com/?id=5132&page=5&part=45.
18. Vanderroost M., Ragaert P., Devlieghere F., Meulenaer B. D. Intelligent food packaging: The next generation. Trends in Food Science & Technology. 2014. № 39. P. 47–62.
19. Smart packaging – «умная» упаковка. URL: http://www.newchemistry.ru/letter. php?n_id=654.
Опубліковано
2022-05-06
Розділ
ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ