ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ КОРІАНДРОВОЇ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ

Ключові слова: ефірні олії, коріандрова ефірна олія, кислотне число, кадмій, свинець, цинк, мідь, мікробіологічні показники

Анотація

У статті досліджується коріандрова ефірна олія, що є найпоширенішою в Україні та знайшла застосування у харчовій, парфумерно-косметичній промисловості, у медицині. Ефірна олія використовується як смаковий інгредієнт, для ароматизації різноманітних харчових продуктів. У малих дозах коріандрова ефірна олія використовується під час догляду за шкірою. На якість ефірних олій впливають спосіб виробництва, зони вирощення, часу збору, період зберігання, дотримання умов та режиму виготовлення, відсоток вуглеводнів у складі. Метою статті є встановлення якості та відповідності коріандрової ефірної олії вимогам національних стандартів та санітарних норм і правил за органолептичними, фізико-хімічними показниками та показниками безпечності. Коріандрова ефірна олія – це однорідна, прозора рідина блідо-жовтого кольору з характерним запахом та смаком. У ході дослідження встановлено, що на хімічний склад коріандрової ефірної олії впливає культурний сорт, область вирощування, ступінь зрілості, спосіб підготовки сировини, застосування регуляторів росту. Основною складовою ефірної олії є ліналоол, геранілацетат і гераніол. Визначено значення органолептичних показників коріандрової ефірної олії: зовнішнього вигляду, кольору, запаху, смаку; фізико-хімічного показника – кислотного числа, а також вміст важких металів (кадмію, свинцю, міді, цинку). Встановлено, що за органолептичними, фізико-хімічними показниками якості коріандрова ефірна олія відповідає вимогам національного стандарту. Наявність у складі кадмію та свинцю не відповідає вимогам Державних санітарних норм і правил, тому досліджувану коріандрову ефірну олію не можна використовувати у складі косметичних засобів. Хоча вміст цинку та міді не регламентується у складі ефірної олії, однак наявність цих металів у певних кількостях також може бути шкідливою для організму людини. Визначено, що коріандрова ефірна олія відповідає вимогам за мікробіологічними показниками безпеки.

Посилання

1. Танасійчук А. М ., Сіренко С. О., Мартинова Л. Б. Міжнародне маркетингове дослідження ринку ефірних олій. ModernEconomics. 2021. № 27 (2021). С. 188–195. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V27(2021)-26.
2. Mozaniel Santana de Oliveira. Essential Oils. Applications and Trends in Food Science and Technology. Springer Nature Switzerland AG. 2022. 450 p.
3. Строяновський В. С., Хоміна В. Я., Гаврилюк В. Б. Продуктивність ефіроолійних культур родини Apiaceae залежно від технологічних факторів. Сучасний стан науки в сільському господарстві та природокористуванні: теорія і практика: зб. тез доп. Міжнародної наукової Інтернет-конференції (Тернопіль, 20 листопада 2019 р.). Тернопіль: ТНЕУ, 2019. С. 187–188.
4. Манушкіна Т. М ., Леонова Т. М ., Кібко Т. В. Вплив біопрепаратів на ріст і розвиток рослин, урожайність та якість коріандра посівного в умовах зміни клімату. Вплив змін клімату на онтогенез рослин: матеріали доповідей Міжнародної науково-практичної конференції (Миколаїв, 3–5 жовтня 2018 року). Миколаїв, 2018. С. 22–24.
5. Козелець Г. М ., Іщенко В. А. Сортові та агротехнічні особливості підвищення продуктивності коріандру в умовах Північного степу України. Наукові доповіді НУБіП, 2013–1 (37). URL: http://nd.nubip.edu.ua/2013_1/13kgm.pdf. (дата звернення: 15.12.2022).
6. Хоміна В. Я. Обґрунтування елементів технології вирощування коріандру посівного (coriander savitum) в умовах Лісостепу Західного. Техніка і технології АПК. № 3. С. 16–19.
7. Чепель Н. В. Використання композиційних ароматизаторів із ефірних олій кропу та коріандру у виробництві особливих горілок. Наукові праці НУХТ. 2012. № 42. С. 117–121.
8. Силка І. М., Фролова Н. Е., Українець А. І., Науменко К. А., Чепель Н. В. Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори. Наукові праці НУХТ. 2017. Т. 23, № 5, ч. 2. С. 220–228.
9. Фролова Н. Е. Ресурсозберігаючі підходи при переробці ефіроолійної сировини. Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентоздатності: матеріали V Міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції (Київ, 14 вересня 2016 р.). Київ, 2016. С. 47–49.
10. Олія ефірна коріандрова. Технічні умови: ДСТУ 4654:2006. [Чинний від 2008–01–01]. К. Держспоживстандарт України, 2008. 14 с. (Національні стандарти України).
11. Коріандрова олія. Державна Фармакопея України. 2-е вид. Доповнення 2. Харків: Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2018. С. 171–172.
12. Nadeem M, Anjum FM, Khan MI, Tehseen S, El-Ghorab A, Sultan JI. Nutritional and medicinal aspects of coriander (Coriandrum sativum L.). 2013; 115: 743–55.
13. Ефірна олія коріандру. ТОВ ВТФ «Фармаком». https://farmakom.ua/products/efirna-oliya/. (дата звернення: 15.12.2022).
14. Олії ефірні та продукти ефіроолійного виробництва. Правила приймання, відбір проб та методи органолептичних випробувань: ДСТУ 2729–94. [Чинний від 1996–01–01]. К.: Держспоживстандарт України, 1996. 26 с. (Національні стандарти України).
15. Олії ефірні та продукти ефіроолійного виробництва. Метод визначення кислотного числа: ДСТУ 2728–94 [Чинний від 1996–01–01]. К.: Держстандарт України, 1996. 13 с. (Національні стандарти України).
16. Сировина і продукти харчові. Готування проб. Мінералізація для визначення вмісту токсичних елементів: ДСТУ 7670:2014. [Чинний від 2015–10–19]. К.: Держспоживстандарт України, 2014. 18 с. (Національні стандарти України).
17. Державні санітарні правила і норми безпеки продукції парфумерно-косметичної промисловості від 01.07.1999 року № 27. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0027588-99. (дата звернення: 15.12.2022).
18. ДСТУ ISO 21148:2010 Засоби косметичні. Мікробіологія. Загальні вимоги до мікробіологічних випробувань (ISO 21148:2005, IDT) http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id(дата звернення 05.01.2023).
19. Стандарти на косметичну продукцію в Україні. URL: https://apcu.ua/wp-content/uploads/2019/05/APCU.pdf (дата звернення 05.01.2023).
Опубліковано
2023-01-30
Розділ
ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА СУЧАСНОГО МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ТА ТОВАРОЗНАВСТВА