ВИКОРИСТАННЯ СЕНСОРНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ІДЕНТИФІКАЦІЇ М’ЯСНОЇ ПРОДУКЦІЇ ПРИ МИТНОМУ ОФОРМЛЕННІ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ТА З МЕТОЮ ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

Ключові слова: експорт, імпорт, м’ясо та м’ясна продукція, сенсорні характеристики ідентифікації, захист споживачів

Анотація

У статті зроблена спроба показати можливості використання сенсорних характеристик ідентифікації м’ясної продукції при митному оформленні для виявлення фальсифікації та з метою захисту споживачів, оскільки у процесі митної діяльності з кожним роком збільшується кількість випадків недостовірного декларування або неправильного визначення класифікаційного коду м’ясних товарів, а співробітники митних органів часто стикаються з проблемою, коли неможливо розрізнити інформацію, що міститься на таврі або маркуванні, оскільки у зв’язку з транспортуванням і великим об’ємом продукції, що перевозиться, обриси тавра можуть стати нерозпізнаваними. Як показує практика, отримати інформацію про той чи інший м’ясний продукт не завжди є можливим. Під час проведення митного контролю однією з найважливіших проблем є проблема визначення країни походження товарів, що переміщуються через митний кордон України. Правильне визначення країни походження імпортованих товарів є основою митного контролю з метою забезпечення економічної безпеки країни, щоб уникнути надходження на територію держави контрафактної, неякісної продукції, а також для правильного розрахунку і надання тарифних преференцій, пільг і необхідне для застосування основних заходів зовнішньоторговельної політики, а також з метою статистичної звітності. Розглянуто проблему визначення країни походження товару на прикладі ввезення іноземного м’яса великої рогатої худоби. Співробітники митних органів, ветеринарного нагляду часто стикаються з проблемою, коли неможливо розрізнити інформацію, що міститься на таврі, оскільки у зв’язку з транспортуванням обриси тавра часом стають нерозрізнюваними. Запропоновано введення груп ідентифікації для вирішення проблеми, необхідної для сенсорної ідентифікації на підставі таврування м'ясних туш та захисту прав споживачів на безпеку та інформаційне забезпечення. Зроблено висновок про необхідність як удосконалення митного законодавства, що регулює питання визначення країни походження товару, так і практичного використання з метою забезпечення економічної безпеки України. Проблема правильності визначення країни походження товару особливо актуальна в сучасний період, оскільки має місце ввезення товарів, заборонених до ввезення на територію країни українським урядом.

Посилання

1. Бондаренко Є. П. Прагматизм здійснення митного контролю визначення країни походження товарів. Електронний журнал “Ефективна економіка”. 2014. № 8.
2. Г ейц В. М., Осташко Т. О., Шинкарук Л. В. Оцінка впливу Угоди про асоціацію/ЗВТ між Україною та ЄС на економіку України : наукова доповідь. – НАН України, ДУ “Ін-т екон. та прогнозув. НАН України”. Київ, 2014. 102 с.
3. Г ераймович В. Л., Гуменюк І. Л., Кубай О. Г. Сучасний стан розвитку галузі та експорту продукції тваринництва України. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2019. № 5. С. 36-45.
4. Деякі питання митного оформлення окремих товарів, що ввозяться на митну територію України у період дії воєнного стану : постанова Кабінету міністрів України № 236 від 9.03.2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/236-2022-%D0%BF#Text.
5. І нструкція про порядок і умови поставки, закладення, зберігання і відпуску охолодженого м’яса і м’ясних продуктів державного резерву, призначених для здійснення заходів стабілізації на ринку. Наказ Державного комітету України з державного матеріального резерву № 138 від 22.04.2008 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/z0359-08#Text.
6. І щук С. О. Проблеми і перспективи розвитку м’ясопереробних виробництв в Україні. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2019. Вип. 6(140). С. 3-7.
7. Ляховська О. В. Зовнішня торгівля України м’ясом і м’ясними продуктами: тенденції та географічні аспекти. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2020. Вип. 3 (143). С. 48-52.
8. М атвієнко В. М., Гнєдіч В. І. (2018). Фальсифікація продовольчих товарів та її вплив на здоров’я та добробут населення. URL: https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/5070/3/Fal_sy_fikaciya%20 prodovol _chy_x.pdf.
9. Накліцький Д. Митне оформлення товарів на період воєнного стану: ключові новації для бізнесу. Особливості міжнародної торгівлі під час війни. Актуальна добірка матеріалів від експертів LIGA ZAKON (12 квітня 2022). URL: https://biz.ligazakon.net/news/210518_mitne-oformlennya-tovarv-naperod-vonnogo-stanu-klyuchov-novats-dlya-bznesu.
10. Патика Н. І., Пріб К. А. Світовий ринок продуктів тваринного походження та напрями посилення позицій України на ньому. Modern Economics. 2019. № 13. С. 194-200. URL: http://dspace.mnau.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/5652/patyka. pdf?sequence=1&isAllowed.
11. Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин : Закон України № 2042-VIII від 18.05.2017 р. (в ред. від 20.11.2022 р.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19#Text.
12. Серегин И. Г., Никитченко В. Е., Рысцова Е. О. Идентификация мяса и других продуктов убоя животных при ветсанэкспертизе. Вестник РУДН, Агрономия и животноводство. 2015. № 4. С. 94-100.
13. Тюха І. В., Полінчик-Ярова Т. В. Стан, тенденції і перспективи розвитку українського експорту продукції АПК. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2019. Т. 25. № 1. С. 56-64.
14. Adam S. Sh. M. Sensory and Instrumental Methods of Meat Evaluation: A Review. International Journal of Food Science and Agriculture. 5(4), 627-638.
15. Bland J. M., Bett-Garber K. L., Li C. H., Brashear S. S., Lea J. M., Bechtel P. J. (2018). Comparison of sensory and instrumental methods for the analysis of texture of cooked individually quick frozen and fresh-frozen catfish fillets. Food Science & Nutrition. Vol. 6. Issue 6. p. 1692-1705 27.
16. Damaziak K, Stelmasiak A, Riedel J, Zdanowska-Sąsiadek Ż, Bucław M, Gozdowski D, et al. (2019) Sensory evaluation of poultry meat: A comparative survey of results from normal sighted and blind people. PLoS ONE 14(1): e0210722.
17. Rahman, M. H. et al. (2014) “Effect of Repeated Freeze-Thaw Cycles on Beef Quality and Safety. Korean Journal for Food Science of Animal Resources. Korean Society for Food Science of Animal Resources.
Опубліковано
2023-01-30
Розділ
ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ