USE OF SENSORY CHARACTERISTICS OF MEAT PRODUCTS IDENTIFICATION DURING CUSTOMS CLEARANCE TO DETECT COUNTERFEITATION AND WITH THE PURPOSE OF CONSUMER PROTECTION

Keywords: export, import, meat and meat products, sensory characteristics of identification, consumer protection

Abstract

The article attempts to show the possibilities of using the sensory characteristics of meat products identification during customs clearance to detect counterfeitation and to protect consumers, since in the process of customs activity the number of cases of inaccurate declaration or incorrect determination of the classification code of meat products increases every year, and customs officers often face the problem when it is impossible to distinguish the information contained on the stamp or label due to big scale transportation of meat products. As practice shows, it is not always possible to obtain information about a particular meat product. During customs control, one of the most important problems is the problem of determining the country of origin of goods transported across the customs border of Ukraine. The correct determination of the country of origin of imported goods is the basis of customs control in order to ensure the economic security of the country, to avoid the entry into the territory of the state of counterfeit, low-quality products, as well as for the correct calculation and granting of tariff preferences, benefits and is necessary for the application of basic measures of foreign trade policy, as well as for statistical reporting. The problem of determining the country of origin of goods on the example of import of foreign cattle meat was considered. Employees of customs authorities, veterinary supervision often face the problem when it is impossible to distinguish the information contained on the stamp, because in connection with transportation the outlines of the stamp sometimes become indistinguishable. The introduction of identification groups is proposed to solve the problem necessary for sensory identification on the basis of branding of meat carcasses and protection of consumer rights on safety and information support. It is concluded that it is necessary to improve both the customs legislation regulating the issues of determining the country of origin of goods and its practical use in order to ensure the economic security of Ukraine. The problem of correct determination of the country of origin of goods is especially relevant in the modern period, since there is an import of goods prohibited for importation into the territory of the country by the Ukrainian government.

References

1. Бондаренко Є. П. Прагматизм здійснення митного контролю визначення країни походження товарів. Електронний журнал “Ефективна економіка”. 2014. № 8.
2. Г ейц В. М., Осташко Т. О., Шинкарук Л. В. Оцінка впливу Угоди про асоціацію/ЗВТ між Україною та ЄС на економіку України : наукова доповідь. – НАН України, ДУ “Ін-т екон. та прогнозув. НАН України”. Київ, 2014. 102 с.
3. Г ераймович В. Л., Гуменюк І. Л., Кубай О. Г. Сучасний стан розвитку галузі та експорту продукції тваринництва України. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2019. № 5. С. 36-45.
4. Деякі питання митного оформлення окремих товарів, що ввозяться на митну територію України у період дії воєнного стану : постанова Кабінету міністрів України № 236 від 9.03.2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/236-2022-%D0%BF#Text.
5. І нструкція про порядок і умови поставки, закладення, зберігання і відпуску охолодженого м’яса і м’ясних продуктів державного резерву, призначених для здійснення заходів стабілізації на ринку. Наказ Державного комітету України з державного матеріального резерву № 138 від 22.04.2008 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/z0359-08#Text.
6. І щук С. О. Проблеми і перспективи розвитку м’ясопереробних виробництв в Україні. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України: зб. наук. пр. 2019. Вип. 6(140). С. 3-7.
7. Ляховська О. В. Зовнішня торгівля України м’ясом і м’ясними продуктами: тенденції та географічні аспекти. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2020. Вип. 3 (143). С. 48-52.
8. М атвієнко В. М., Гнєдіч В. І. (2018). Фальсифікація продовольчих товарів та її вплив на здоров’я та добробут населення. URL: https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/5070/3/Fal_sy_fikaciya%20 prodovol _chy_x.pdf.
9. Накліцький Д. Митне оформлення товарів на період воєнного стану: ключові новації для бізнесу. Особливості міжнародної торгівлі під час війни. Актуальна добірка матеріалів від експертів LIGA ZAKON (12 квітня 2022). URL: https://biz.ligazakon.net/news/210518_mitne-oformlennya-tovarv-naperod-vonnogo-stanu-klyuchov-novats-dlya-bznesu.
10. Патика Н. І., Пріб К. А. Світовий ринок продуктів тваринного походження та напрями посилення позицій України на ньому. Modern Economics. 2019. № 13. С. 194-200. URL: http://dspace.mnau.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/5652/patyka. pdf?sequence=1&isAllowed.
11. Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин : Закон України № 2042-VIII від 18.05.2017 р. (в ред. від 20.11.2022 р.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19#Text.
12. Серегин И. Г., Никитченко В. Е., Рысцова Е. О. Идентификация мяса и других продуктов убоя животных при ветсанэкспертизе. Вестник РУДН, Агрономия и животноводство. 2015. № 4. С. 94-100.
13. Тюха І. В., Полінчик-Ярова Т. В. Стан, тенденції і перспективи розвитку українського експорту продукції АПК. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2019. Т. 25. № 1. С. 56-64.
14. Adam S. Sh. M. Sensory and Instrumental Methods of Meat Evaluation: A Review. International Journal of Food Science and Agriculture. 5(4), 627-638.
15. Bland J. M., Bett-Garber K. L., Li C. H., Brashear S. S., Lea J. M., Bechtel P. J. (2018). Comparison of sensory and instrumental methods for the analysis of texture of cooked individually quick frozen and fresh-frozen catfish fillets. Food Science & Nutrition. Vol. 6. Issue 6. p. 1692-1705 27.
16. Damaziak K, Stelmasiak A, Riedel J, Zdanowska-Sąsiadek Ż, Bucław M, Gozdowski D, et al. (2019) Sensory evaluation of poultry meat: A comparative survey of results from normal sighted and blind people. PLoS ONE 14(1): e0210722.
17. Rahman, M. H. et al. (2014) “Effect of Repeated Freeze-Thaw Cycles on Beef Quality and Safety. Korean Journal for Food Science of Animal Resources. Korean Society for Food Science of Animal Resources.
Published
2023-01-30
Section
CHALLENGES AND PROSPECTS OF THE SYSTEM OF FOOD QUALITY CONTROL