ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ І ПРОДУКЦІЇ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

  • І. В. Сирохман Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: безпечність і якість харчових продуктів, гігієнічні нормативи, класи небезпечності

Анотація

У статті викладено результати досліджень останніх років щодо формування державної політики, направленої на забезпечення належної якості й безпечності харчових продуктів, а також продукції підприємств ресторанного господарства. Запропоновано використання новітніх напрацювань щодо досягнення безпечності продукції масового споживання. Доведено необхідність контролю якості сировини за новими показниками безпеч-ності, особливо щодо накопичення небажаних сполук під час зберігання сировини або при порушенні параметрів її обробітку. Найбільш проблемним є застосування і контроль граничного вмісту пестицидів у сільськогосподарській продукції, оскільки Гігієнічні нормативи і регламенти безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів № 55, затверджені 02.02.2016 р. МОЗ України із змінами і доповненнями від 11.12.2019 р., представлені 755 препаратами, переважна більшість яких ще розділена на 2 або 3 діючі речовини для 2-3 сільськогосподарських культур різних груп. Тому дуже важливо розробити основні класифікаційні ознаки дозволених для використання пестицидів. Основою можуть служити допустима добова доза діючої речовини, маса допустимого рівня у продуктах харчування, гра-нично допустима концентрація/безпечний рівень впливу в повітрі, воді водойм, ґрунті, а також регламенти безпеч-ного застосування з урахуванням очікування збору врожаю, виходу на оброблені ділянки ручної або механізованої роботи і клас небезпечності. Прикладом можуть служити зведені в таблицях препарати на основі сполук гліфоса-ту і глюфосинату амонію, а також максимально допустимі рівні і клас небезпечності пестицидів у картоплі, яблу-ках і яблучному соку. Виконані системні дослідження властивостей пестицидів дозволять відібрати найбільш без-печні варіанти внесення і контролю вмісту діючих речовин у харчових продуктах з метою зниження небажаних наслідків для людей, тварин, бджіл і оточуючого середовища.

Посилання

1. Токсикологическая характеристика основ-ных продуктов окисления липидов / В. А. Саркисян, А. А. Кочеткова, В. В. Бессонов, И. В. Глазкова // Вопросы питания. ‒ 2016. – № 6. – С. 80-85.
2. Продукты вторичного окисления пищевых масел и жиров. Оценка рисков для здоровья чело-века (Сообщение 1) / М. А. Макаренко, А. Д. Ма-линкин, В. В. Бессонов [и др.] // Вопросы питания. ‒ 2018. – Т. 87, № 6. – С. 125-138.
3. Исследование влияния реакции меланои-динообразования на содержание аминокислот в модельных пищевых системах / И. М. Почицкая, Ю. Ф. Росляков, В. В. Литвяк, Н. В. Комарова // Вопросы питания. – 2018. – Т. 87, № 5. – С. 95-101.
4. Влияние термической обработки на амино-кислотный состав белого пшеничного хлеба / И. М. Почицкая, Ю. Ф. Росляков, В. В. Литвяк, Н. В. Комарова // Известия вузов. Пищевая техно-логия. ‒ 2018. – № 2-3. – С. 104-108.
5. Обогащение пищевых продуктов и биоло-гически активные добавки: технология, безопас-ность и нормативная база; [пер. с англ.]. ‒ СПб. : Профессия, 2010. – 312 с.
6. Моделирование реакции меланоидинооб-разования in vitro на примере взаимодействия гид-ролизата белка куриного яйца и глюкозы / Ю. Ф. Росляков, И. М. Почицкая, В. В. Литвяк, А. Н. Курьянович // Вопросы питания. ‒ 2017. – Т. 86, № 3. – С. 92-100.
7. Сравнительная оценка результатов иссле-дования контаминации N-нитрозоаминами консер-вированных мясорастительных продуктов для дет-ского питания разными методами в России и во Вьетнаме / Н. В. Зайцева, Чан Тао Шон, Буи Тао Тиен [и др.] // Вопросы питания. – 2019. – Т. 88, № 5. – С. 93-102.
8. Контроль содержания высокотоксичных N-нитрозоаминов (N-нитрозодиметиламин и N-нит-розодиэтиламин) в детских кашах / Н. В. Зайцева, Т. С. Уланова, Т. В. Нурисламова [и др.] // Вопросы питания. ‒ 2016. – № 3. – С. 82-91.
9. Разработка и использование метода хрома-то-масс-спектрометрии для количественного опре-деления летучих N-нитрозоаминов в копченых мясных продуктах / Н. В. Зайцева, Т. С. Уланова, Т. В. Нурисламова [и др.] // Вопросы питания. ‒ 2018. – Т. 87, № 5. – С. 102-110.
10. Определение фталатов в соковой продук-ции методом высокоэффективной жидкостной хро-матографии/масс-спектрометрии / Н. В. Зайцева, Т. С. Уланова, Т. Д. Карнажицкая [и др.] // Вопросы питания. - 2018. – Т. 87, № 6. – С. 117-124.
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ