МІКРООРГАНІЗМИ ЯК ПРОДУЦЕНТИ РИБОФЛАВІНУ

  • Л. І. Решетило Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: рибофлавін, вітаміни, мікроорганізми, штами, мутанти, дріжджі, продуценти, синтез, хар-чові продукти

Анотація

У статті досліджується значення та властивості рибофлавіну, можливості використання мікроорганізмів у його виробництві та збільшення синтезу. Рибофлавін входить у склад важливих окислюваль-но-відновлюваних ферментів в якості коферментів (органічних сполук небілкової природи, необхідних для ка-талізації багатьох ферментів). З усіх вітамінів групи В рибофлавін вважається найбільш дефіцитним для організму і повинен регулярно поповнюватися ним ззовні. Добова доза для людини складає в середньому 1,3-1,8 мг. У зв’язку з потребами медицини, фармацевтичної промисловості, сільського господарства, тваринництва і птахівництва актуальним є пошук шляхів синтезу рибофлавіну з високим його виходом. Сьогодні найдешевшим вважається спосіб виробництва рибофлавіну мікробіологічним способом. За останні десятиліття проводили-ся роботи дослідження генетичних механізмів регуляції біосинтезу рибофлавіну. В цьому напрямі ведуться дослідження, спрямовані на створення більш ефективних технологій виробництва рибофлавіну, пошук мікроо-рганізмів-продуцентів, які би забезпечували високий вихід вітаміну. Розкрито результати дослідження одер-жаних мутантів дріжджів резистентних до дії 8-азагуаніну, який є аналогом гуаніну, та можливості їх вико-ристання для одержання вітаміну.

Посилання

1. Генно-інженерне конструювання штамів флавіногенних дріжджів Candida famata з високою активністю рибофлавінкінази / [О. П. Іщук, В. Ю. Яцишин, К. А. Дмитрук та ін.] // Український біохімічний журнал. – 2006, т. 78, № 5. – С. 63-64.
2. Краснопольский Ю. М. Фармацевтическая биотехнология. Производство биологически актив-ных веществ / Ю. М. Краснопольский, Н. В. Клещов. – Х. : НТУ “ХПИ”, 2013. – 304 с.
3. Нековаль І. В. Фармакологія / І. В. Нековаль, Т. В. Казанюк. – К. : ВСВ “Медицина”, 2011. − 520 с.
4. Поліщук В. Ю. Рибофлавін – виробництво і застосування. [Електронний ресурс]. – Режим досту-пу : http://prombiotech.kpi.ua/materials/Polishchuk/ Publication/ ryboflavin_i_zastosuvannia.pdf.
5. Поліщук В. Ю. Вплив ультрафіолетового опромінення на біосинтетичну здатність гриба Eremothecium ashbyi / Поліщук В. Ю., Дуган О. М. // Біотехнологія ХХІ століття : матеріали Х Всеук-раїнської науково-практичної конференції, присвя-ченої 135-й річниці від дня народження Олександра Флемінга (22 квітня 2016 р.) [Електронне видання]. – К. : НТУУ “КПІ”, 2016.
6. Поліщук В. Ю. Розробка технології вироб-ництва рибофлавіну і ефірної олії, що продукується Eremothecium ashbyi Guill [Електронний реcурс]. – Режим доступу: https://ela.kpi.ua/bitstream/ 123456789/23301/1/Polishchuk_diss.PDF.
7. Рибофлавін [Електронний реcурс]. – Режим доступу: uk. dobavka m.net/ additives/ e-101.
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ