MICROORGANISMS AS THE PRODUCERS OF RIBOFLAVIN

  • L. I. Reshetylo Lviv University of Trade and Economics
Keywords: riboflavin, vitamins, microorganisms, strains, mutants, yeast, producers, synthesis, food products

Abstract

The article investigates the importance and properties of riboflavin, the possibility of using microorganisms in its production and increasing synthesis. Riboflavin is a part of important redox enzymes as coenzymes (organic compounds of a non-protein nature, required for the catalysis of many ferments). Of all the B group vitamins, riboflavin is considered to be the most deficient in the body and should be regularly replenished from the outside. The daily dose for humans is on average 1.3-1.8 mg. In view of the needs of medicine, the pharmaceutical industry, agriculture, animal husbandry and poultry farming, it is important to find ways of high-yield synthesizing of riboflavin. Today, the cheapest method of riboflavin production is the microbiological method. In recent decades, research has been conducted on the genetic mechanisms of riboflavin biosynthesis regulation. In this area, studies are being conducted to create more efficient riboflavin production technologies, to search for microorganisms-producers that ensure high level of vitamin output. The results of the study of the obtained mutants of yeast resistant to the action of 8-azaguanine, which is a guanine analogue, and the possibility of using them for the production of vitamin are disclosed.

References

1. Генно-інженерне конструювання штамів флавіногенних дріжджів Candida famata з високою активністю рибофлавінкінази / [О. П. Іщук, В. Ю. Яцишин, К. А. Дмитрук та ін.] // Український біохімічний журнал. – 2006, т. 78, № 5. – С. 63-64.
2. Краснопольский Ю. М. Фармацевтическая биотехнология. Производство биологически актив-ных веществ / Ю. М. Краснопольский, Н. В. Клещов. – Х. : НТУ “ХПИ”, 2013. – 304 с.
3. Нековаль І. В. Фармакологія / І. В. Нековаль, Т. В. Казанюк. – К. : ВСВ “Медицина”, 2011. − 520 с.
4. Поліщук В. Ю. Рибофлавін – виробництво і застосування. [Електронний ресурс]. – Режим досту-пу : http://prombiotech.kpi.ua/materials/Polishchuk/ Publication/ ryboflavin_i_zastosuvannia.pdf.
5. Поліщук В. Ю. Вплив ультрафіолетового опромінення на біосинтетичну здатність гриба Eremothecium ashbyi / Поліщук В. Ю., Дуган О. М. // Біотехнологія ХХІ століття : матеріали Х Всеук-раїнської науково-практичної конференції, присвя-ченої 135-й річниці від дня народження Олександра Флемінга (22 квітня 2016 р.) [Електронне видання]. – К. : НТУУ “КПІ”, 2016.
6. Поліщук В. Ю. Розробка технології вироб-ництва рибофлавіну і ефірної олії, що продукується Eremothecium ashbyi Guill [Електронний реcурс]. – Режим доступу: https://ela.kpi.ua/bitstream/ 123456789/23301/1/Polishchuk_diss.PDF.
7. Рибофлавін [Електронний реcурс]. – Режим доступу: uk. dobavka m.net/ additives/ e-101.
Published
2020-05-04
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION