ПРОДОВОЛЬЧА СИРОВИНА ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ: КЛАСИФІКАЦІЯ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ВИКОРИСТАННЯ
Анотація
У статті представлено перспективи застосування нетрадиційної сировини тваринного походжен-ня для підвищення біологічної цінності харчових продуктів. Метою статті є узагальнення класифікації продоволь-чої сировини тваринного походження, яку використовують у медичній та харчовій промисловості. Підкреслено актуальність використання лікарсько-технічної тваринної сировини, яка характеризується розповсюдженістю і доступністю, водночас відзначається, що використання такої сировини у харчовій промисловості на даний час дуже мало вивчено. Проаналізовано дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених щодо використання нетра-диційної сировини тваринного походження у виробництві різних харчових продуктів, що сприяє розширенню асор-тименту виробів лікувального, профілактичного, спеціального та функціонального призначення. Внаслідок прове-дення багаточисленних досліджень вчених різних країн рекомендується використовувати у виробництві харчових продуктів таку нетрадиційну тваринну сировину, як продукти переробки пантів оленя, риби і морепродуктів, рав-ликів, жаб, комах і личинок тощо. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на більш всебічне вивчення мож-ливостей використання нетрадиційної сировини тваринного походження у рецептурах та технологіях виробництва м’ясних, рибних, хлібобулочних виробів та інших харчових продуктів.
Посилання
2. Шепелев В. Г. Биологически активная пище-вая добавка из пантовой муки / В. Г. Шепелев, А. А. Кайзер, Г. В. Кашина // Пищевая промыш-ленность. – 2008. – №8. – С. 36-37.
3. Кожухарь Е. Н. Исследование и обоснование рецептуры напитка функционального назначения с использованием природных ресурсов Сибири / Е. Н. Кожухарь, К. В. Нарылкова, В. Н. Невзоров // Вестник КрасГАУ. – 2015. – №8. – С. 138-144.
4. Тюпкина Г. И. Разработка новых видов хле-бобулочных изделий с использованием пантового сырья / Г. И. Тюпкина, К. А. Лайшев // Достижения науки и техники АПК. – 2012. – №1. – С. 69-70.
5. Фролова Н. А. Разработка технологии и то-вароведная оценка карамели, обогащенной экстрак-тами из биологически активного растительного и животного сырья / Н. А. Фролова, И. Ю. Резничен-ко, Н. Ф. Иванкина // Техника и технология пище-вых производств. – 2012. – № 4. – С. 164-170.
6. Гаврилова Н. Б. Научно-экспериментальное обоснование рецептуры специализированного про-дукта для питания спортсменов, обогащенного пробиотическими микроорганизмами / Н. Б. Гаври-лова, М. П. Щетинин, Н. Л. Чернопольская // Во-просы питания. – 2017. – Т. 86. – № 5. – С. 22-28.
7. Лябин М. П. Совершенствование технологии получение хитозана / М. П. Лябин, П. С. Семенов // Вестник ВолГУ. Серия 11. – 2011. – № 2 (2). – С. 17-21.
8. Горбунова Н. А. Нетрадиционные источники мясного сырья животного происхождения / Н. А. Горбунова, В. В. Насонова // Все о мясе. – 2015. – № 5. – С. 46-51.
9. Ван Хай Динь. О возможности использова-ния озерной лягушки (Rana Ridibunda) в качестве пищевого сырья / Ван Хай Динь, М. Д. Мукатова, С. А. Сколков // Вестник АГТУ. Сер. Рыбное хо-зяйство. – 2013. – № 1. – С. 190-193.
10. Крижова Ю. П. Вивчення впливу термічної обробки на вміст мікроелементів у м’ясних продуктах / Ю. П. Крижова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2012. – № 44. – С. 105-116.
11. Van Huis A (2013) Potential of insects as food and feed in assuring food security. Annu Rev Entomol 58: 563-83.
12. Liya Yi, Verena Eisner-Schadler, Catriona M.M. Lakemond, Arnold van Huis and Martinus A.J.S. van Boekel Exstraction and characterization of protein from five difference insects // 59 th International Con-gress of Meat Science and Technology, 2013, Izmir, Turkey, S1-1.
13. Лебединець В. Т. Перспективи викорис-тання продуктів бджільництва у виробництві хар-чових продуктів / В. Т. Лебединець, І. В. Донцова // Сучасні аспекти збереження здоров’я людини : збірник праць XIII Міжнародної міждисцип-лінарної наук.-практ. конф. / [за ред. проф. Т. М. Ганича]. – Ужгород : ДВНЗ “УжНУ”, 2020. – С. 146-148.