FOOD RAW MATERIALS OF ANIMAL ORIGIN: CLASSIFICATION, PROPERTIES AND USE
Abstract
The article reveals the prospects of using non-traditional raw materials of animal origin for enhancing the biologi-cal value of food. The purpose of the article is to summarize the classification of animal raw materials used in the medical and food industries. The urgency of the use of medicinal and technical animal raw materials, which is characterized by the preva-lence and availability, is emphasized, however it is noted that the use of such raw materials in the food industry is very little has been studied so far. The studies of domestic and foreign scientists on the use of non-traditional raw materials of animal origin in the production of various foodstuffs is analyzed, which contributes to the expansion of the range of products of therapeutic, prophylactic, special and functional purpose. Due to numerous studies of scientists from different countries, it is recommended to use in the food production such non-traditional animal raw materials as the products of processing of deer antlers, fish and sea-food, snails, frogs, insects, larvae, etc. Further research should focus on more comprehensive exploration of the non-traditional animal raw materials use in recipes and technologies for the production of meat, fish, bakery and other food products.
References
2. Шепелев В. Г. Биологически активная пище-вая добавка из пантовой муки / В. Г. Шепелев, А. А. Кайзер, Г. В. Кашина // Пищевая промыш-ленность. – 2008. – №8. – С. 36-37.
3. Кожухарь Е. Н. Исследование и обоснование рецептуры напитка функционального назначения с использованием природных ресурсов Сибири / Е. Н. Кожухарь, К. В. Нарылкова, В. Н. Невзоров // Вестник КрасГАУ. – 2015. – №8. – С. 138-144.
4. Тюпкина Г. И. Разработка новых видов хле-бобулочных изделий с использованием пантового сырья / Г. И. Тюпкина, К. А. Лайшев // Достижения науки и техники АПК. – 2012. – №1. – С. 69-70.
5. Фролова Н. А. Разработка технологии и то-вароведная оценка карамели, обогащенной экстрак-тами из биологически активного растительного и животного сырья / Н. А. Фролова, И. Ю. Резничен-ко, Н. Ф. Иванкина // Техника и технология пище-вых производств. – 2012. – № 4. – С. 164-170.
6. Гаврилова Н. Б. Научно-экспериментальное обоснование рецептуры специализированного про-дукта для питания спортсменов, обогащенного пробиотическими микроорганизмами / Н. Б. Гаври-лова, М. П. Щетинин, Н. Л. Чернопольская // Во-просы питания. – 2017. – Т. 86. – № 5. – С. 22-28.
7. Лябин М. П. Совершенствование технологии получение хитозана / М. П. Лябин, П. С. Семенов // Вестник ВолГУ. Серия 11. – 2011. – № 2 (2). – С. 17-21.
8. Горбунова Н. А. Нетрадиционные источники мясного сырья животного происхождения / Н. А. Горбунова, В. В. Насонова // Все о мясе. – 2015. – № 5. – С. 46-51.
9. Ван Хай Динь. О возможности использова-ния озерной лягушки (Rana Ridibunda) в качестве пищевого сырья / Ван Хай Динь, М. Д. Мукатова, С. А. Сколков // Вестник АГТУ. Сер. Рыбное хо-зяйство. – 2013. – № 1. – С. 190-193.
10. Крижова Ю. П. Вивчення впливу термічної обробки на вміст мікроелементів у м’ясних продуктах / Ю. П. Крижова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2012. – № 44. – С. 105-116.
11. Van Huis A (2013) Potential of insects as food and feed in assuring food security. Annu Rev Entomol 58: 563-83.
12. Liya Yi, Verena Eisner-Schadler, Catriona M.M. Lakemond, Arnold van Huis and Martinus A.J.S. van Boekel Exstraction and characterization of protein from five difference insects // 59 th International Con-gress of Meat Science and Technology, 2013, Izmir, Turkey, S1-1.
13. Лебединець В. Т. Перспективи викорис-тання продуктів бджільництва у виробництві хар-чових продуктів / В. Т. Лебединець, І. В. Донцова // Сучасні аспекти збереження здоров’я людини : збірник праць XIII Міжнародної міждисцип-лінарної наук.-практ. конф. / [за ред. проф. Т. М. Ганича]. – Ужгород : ДВНЗ “УжНУ”, 2020. – С. 146-148.