ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ З АНТИМІКРОБНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ У ВИРОБНИЦТВІ АКТИВНИХ УПАКОВОК

  • В. Т. Лебединець Львівський торговельно-економічний університет
  • А. І. Лебединець Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: активна упаковка, бактерицидні властивості, рослинна сировина, екстракти, ефірні олії

Анотація

У статті узагальнені напрацювання науковців і практиків щодо використання рослинних ан-тимікробних добавок у виробництві сучасних активних упаковок, що сприяє подовженню терміну придат-ності харчових продуктів. У таропакувальній промисловості особливу увагу приділяють створенню інновацій-них плівкових матеріалів, які нетоксичні, легко утилізуються та здатні забезпечити ефективний захист про-дуктів харчування від мікробіологічного псування. Підкреслено актуальність використання рослинних екс-трактів та ефірних олій, які характеризуються високою бактерицидною властивістю та безпечністю. Біль-шість рослинних екстрактів та ефірних олій містять дубильні речовини, терпеноїди, алкалоїди, флавоноїди, глікозиди та поліфеноли, що проявляють бактерицидні і фунгіцидні властивості. Завдяки цьому дані добавки забезпечують мікробіологічну безпеку харчових продуктів, адже створюють додатковий бар’єр і сповільня-ють ріст поверхневої мікрофлори. Отримані теоретичні напрацювання підтверджують перспективність використання у виробництві активних упаковок екстрактів та ефірних олій з рослинних матеріалів, включаю-чи листя, квіти, коріння, плоди, кору тощо. В якості антимікробних добавок найчастіше рекомендують вико-ристовувати ефірні олії й екстракти пряно-ароматичних рослин (орегано, часник, кориця, розмарин, гвоздика, куркума, мускатний горіх тощо).

Посилання

1. Снежко А. Г. Эффективные составы для антимикробной обработки колбас / А. Г. Снежко, М. И. Губанова // Мясная индустрия. – 2013. – № 2. – С. 37-41.
2. Yanwong S. Effect of peppermint and citron-ella essential oils on properties of fish skin gelatin edible films / S. Yanwong, P. Threepopnatkul // Global Conference on Polymer and Composite Materials. – 2015. – №87.
3. Zinoviadou K. Physical and thermomechani-cal properties of whey protein isolate films containing antimicrobials, and their effect against spoilage flora of fresh beef / K. Zinoviadou, K. P. Koutsoumanis, C. G. Biliaderis // Food Hydrocolloids. – 2010. – 24. – С. 49-59.
4. Emirŏglu K. Z. Antimicrobial activity of soy ed-ible films incorporated with thyme and oregano essential oils on fresh ground beef patties / K. Z. Emirŏglu, G. P. Yemis, B. K. Coskun, K. Candogan // Meat Science. – 2010. – № 86. – Р. 283-288. 5. Aguirre A. Antimicrobial, mechanical and barrier properties of triticale protein films incorporated with oregano essential oil / A. Aguirre, R. Borneo, A. E. León // Food Bioscience. – 2013. – № 1. – Р. 2-9.
6. Pereira Lívio Antônio Silva. Antimicrobial ze-in coatings plasticized with garlic and thyme essential oils / Pereira Lívio Antônio Silva; Silva Priscila de Castro e; Pagnossa Jorge Pamplona; Miranda Kelvi Wilson Evaristo; Medeiros Eliton Souto; Piccoli Rob-erta Hilsdorf; Oliveira Juliano Elvis de // Brazilian Journal of Food Technology Nov. – 2019. – Volume 22. 7. Ahmad M. Physico-mechanical and antimi-crobial properties of gelatin film from the skin of uni-corn leatherjacket incorporated with essential oils / M. Ahmad, S. Benjakul, T. Prodpran, T. W. Agustini // Food Hydrocolloid. – 2012. – №28. – Р. 189-199. 8. Gómez-Estaca J. Biodegradable gelatin-chitosan films incorporated with essential oils as anti-microbial agents for fish preservation / J. Gómez-Estaca, A. López de Lacey, M. E. López-Caballero, M. C. Gómez-Guillén, Р. Montero // Food Microbiol. – 2010. – №27(7). – Р.89-96.
9. Salgado P. R. Sunflower protein films incor-porated with clove essential oil have potential applica-tion for the preservation of fish patties / P. R. Salgado, E. López-Caballero, M. C. Gómez-Guillén, A. N. Mau-ri, M. P. Montero // Food Hydrocolloids. – 2013. – № 33. – Р. 74-84.
10. Gómez-Estaca J. Antimicrobial Activity of Composite Edible Films Based on Fish Gelatin and Chitosan Incorporated with Clove Essential Oil / J. Gómez-Estaca, A. López de Lacey, M. C. Gómez-Guillén, M. E. López-Caballero & P // Journal of Aquatic Food Product Technology. – 2009.– Volume 18. – Issue 1-2. 11. Alparslan Y. The role of gelatin-based film coating combined with orange peel essential oil on the quality of refrigerated shrimp / Y. Alparslan, T. Baygar, C. Metin, H. H. Yapıcı, T. Baygar // Acta Aquatica Turcica. – 2019. – 15(2). – Р. 197-212.
12. Насонова В. В. Антимикробная активность коллагеновых пленок с СО2-экстрактами пряностей / В. В. Насонова, П. М. Голованова, Д. С. Батаева, М. Н. Ревуцкая // Пищевая промышленность. – 2013. – №6. – С. 8-9.
13. Кирш И. А. Упаковочные материалы для пищевой продукции с антимикробным компонен-том природного происхождения / И. А. Кирш, Ю. В. Фролова, Д. М. Мяленко // Пищевая про-мышленность. – 2018. – № 1. – С. 23-25.
14. Доманова Е. В. Влияние модификации натуральных оболочек на сенсорные характеристи-ки колбас / Е. В. Доманова, Л. Ю. Шубина // Техни-ка и технология пищевых производств. – 2014. – №2. – С. 45-49. 15. Lozano-Navarro J. I. Antimicrobial, optical and mechanical properties of Chitosan–Starch films with natural extracts / J. I. Lozano-Navarro, N. P. Díaz-Zavala, С. Velasco-Santos, A. L. Martínez-Hernández, B. I. Tijerina-Ramos, M. García-Hernández, J. L. Rive-ra-Armenta, U. Páramo-García, A. I. Reyes-de la Torre // Int. J. Mol Sci. 2017. – № 18(5). – Р. 997. 16. Kalaycıoğlu Z. Antimicrobial and physical properties of chitosan films incorporated with turmeric extract / Z. Kalaycıoğlu, E. Torlak, G. Akın-Evingür, İ. Özen, F. B. Erim // Int J Biol Macromol. – 2017. – № 31.
17. Семенова А. А. Способы увеличения сро-ков годности мясной продукции / А. А. Семенова, В. В. Насонова, Л. А. Веретов, Е. В. Милеенкова // Все о мясе. – 2016. – №5. – С. 32-36.
18. Mahendran R. Fabrication and Antibacterial Effects of Polycarbonate / Leaf Extract Based Thin Films / R. Mahendran, D. Sridharan, C. Arunmo-zhidevan, T. A. Selvakumar, P. Rajasekar // Journal of Materials. – 2016.
19. Llana-Ruiz-Cabello M. Characterisation and evaluation of PLA films containing an extract of Alli-um spp. to be used in the packaging of ready-to-eat salads under controlled atmospheres / M. Llana-Ruiz-Cabello, S. Pichardo A. Baños, C. Núñez, J. M. Bermúdez, E. Guillamón, S. Aucejo, A. M. Cameán // LWT - Food Science and Technology. – 2015. – Vol. 64. – Issue 2. – Р. 1354-1361 20. P. Widsten. Inhibition of foodborne bacteria by antibacterial coatings printed onto food packaging films / P. Widsten, B. B. Mesic, C. D. Cruz, G. C. Fletcher, M. A. Chycka // J. Food Sci Technol. – 2017. - № 54(8). – Р. 2379-2386.
21. Ulbin-Figlewicz N. Plant extracts as compo-nents of edible antimicrobial protective coatings / N. Ulbin-Figlewicz, A. Zimoch, A. Jarmoluk // Czech J. Food Sci. – 2013. – № 31. – Р. 596-600. 22. Bajić M. Natural plant extracts as active com-ponents in chitosan-based films: A comparative study // M. Bajić, T. Ročnik, A. Oberlintner, F. Scognamiglio // Food Packaging and Food Packaging and Shelf Life. – 2019. – №21.
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ