ТЕРМІНОЛОГІЧНА НЕУЗГОДЖЕНІСТЬ У СФЕРІ ВИРОБНИЦТВА ТА ОБІГУ АНАЛОГІВ МОЛОКА РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

  • А. В. Кошельник Київський національний тор-говельно-економічний університет
  • Ю. М. Мотузка Київський національний торговельно-економічний університет
  • О. В. Бабій Київський націо-нальний торговельно-економічний університет
Ключові слова: рослинні аналоги молока, споживачі, молоко, термінологія, асортимент, права споживачів

Анотація

У статті розглядається проблема неузгодженості в термінології, яка використовується для визначення найменування альтернативної молочної продукції. Метою дослідження є аналіз проблем, пов’язаних із вживанням назв, що притаманні традиційним молочним продуктам, для найменування об’єктів дослідження та встановлення найбільш коректного науково обґрунтованого варіанта. Відомо, що з техноло-гічної точки зору та за харчовим профілем “альтернативне молоко” не відповідає характеристикам тради-ційної продукції, а, отже, не може мати таку ж назву. Також встановлено, що споживачі вважають ці про-дукти з рослинної сировини еквівалентними молочним за споживними властивостями. Отже, вивчення термі-нологічного апарату, який може бути використаний для найменування досліджуваної групи продуктів та встановлення найбільш коректного формулювання, є актуальним. З’ясовано, що сьогодні пропонується вико-ристовувати такі поняття, як “замінник”, “аналог”, “імітація”, “альтернатива” (“альтернативне молоко” та, відповідно, “альтернативна молочна продукція”). Проаналізовано лексичне значення кожного з цих варіан-тів та встановлено, що поняття “замінник” та “альтернатива” передбачають, що напій рослинного похо-дження схожий на традиційне молоко за хімічним складом та деякими показниками; “імітація” може сприй-матися споживачами як підробка традиційного молока та молочних продуктів. Таким чином, використання зазначених термінів може вводити в оману споживачів. Визначено, що найбільш коректним є використання поняття “аналог молока”, що обумовлено наявністю деяких спільних властивостей між напоями рослинного та тваринного походження, зокрема консистенції та зовнішнього вигляду, а також можливості їх викорис-тання для приготування йогуртів, морозива, сирів тощо. Підтверджено, що присвоєння рослинним напоям назв традиційних молочних продуктів може вводити в оману споживачів щодо їх споживних властивостей, а отже, може завдавати шкоди здоров’ю. Доведено, що врегулювання термінологічної неузгодженості на зако-нодавчому рівні є важливим, тому що це сприятиме захисту споживачів, запобіганню недобросовісній конку-ренції між виробниками, а також прискоренню процедури митного оформлення при переміщенні аналогів мо-лока рослинного походження через митний кордон України.

Посилання

1. Мотузка Ю. Ринок аналогів молочних про-дуктів рослинного походження: світові тренди // Мотузка Ю., Кошельник А. // Товари і ринки. – 2019. – №3 (31). – С. 38-49.
2. How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk? // Vanga S. K., Raghavan V. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC5756203.
3. Про молоко та молочні продукти: Закон України від 24.06.2004 № 1870-IV [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/1870-15/ed20150405.
4. Академічний тлумачний словник українсь-кої мови [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://sum.in.ua/.
5. В США начали обсуждать маркировку рас-тительных “йогуртов” и “молока” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://produkt.by/news/v-ssha-nachali-obsuzhdat-markirovku-rastitelnyh-yogurtov-i-moloka.
6. Mäkinen O. E. Foods for special dietary needs: Non-dairy plant-based milk substitutes and fermented dairy-type products // Mäkinen O. E., Wanhalinna, V., Zannini, E., & Arendt, E. K. / Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2015. – №56(3). – Р. 339-349.
7. Виробники і переробники молока об’єднаються проти імітації молочних продуктів [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://agravery.com/uk/posts/show/virobniki-i-pererobniki-moloka-obednautsa-proti-imitacii-molocnih-produktiv.
8. На українських прилавках зростає кількість фальшивого м’якого сиру – експерти [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/ rubric-economy/2633615-na-ukrainskih-prilavkah-zrostae-kilkist-falsivogo-makogo-siru-eksperti.html.
9. What’s in a name? Survey explores consumers’ comprehension of milk and non-dairy alternatives // Food Insight. - 2018. URL: https://www.foodinsight.org/whats-in-a-name-types-of-milk-dairy-nondairy-alternatives-consumer-research.
10. The importance of milk’s 9 essential nutrients // National Dairy Council. – 2018. URL: https://www.nationaldairycouncil.org/sitecore/content/dg/home/content/2018/the-importance-of-milks-9-essential-nutrients.
11. Foods for Special Dietary Needs: Non-Dairy Plant Based Milk Substitutes and Fermented Dairy Type Products. URL: https://www.researchgate.net/ publication/270656365_Foods_for_Special_Dietary_Needs_Non-Dairy_Plant_Based_Milk_Substitutes_and_ Fermented_Dairy_ Type_Products.
12. What’s in a Name?: The Use of Dairy Product Names in Labeling of Plant-Based Alternatives. URL: http://sciencemeetsfood.org/whats-name-use-dairy-product-names-labeling-plant-based-alternatives/.
13. Jeske S. Evaluation of physicochemical and glycaemic properties of commercial plant-based milk substitutes / Jeske S., Zannini, E., & Arendt, E. K. // Plant Foods for Human Nutrition. – 2016. – № 72(1). – P. 26-33.
14. Friedman M. Nutritional value of proteins from different food sources // Friedman M. / Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 1996. № 44(1). – P. 6-29.
15. Carvalho N.F. Severe nutritional deficiencies in toddlers resulting from health food milk alternatives // Carvalho N.F., Kenney, R. D., Carrington, P. H., & Hall, D. E. / Pediatrics. – 2001. – № 107(4).
16. Gueguen L. The bioavailability of dietary calcium // 16. Gueguen L. & Pointillart A. / Journal of the American College of Nutrition. – 2000. – № 19(2). – P. 119-136.
17. Omoni AO, Aluko RE. Soybean foods and their benefits: potential mechanisms of action // Nutr Rev. 2005. NR 63(8). Р. 272-283. URL: https://www. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16190314.
18. Biswas S, Sircar D, Mitra A, De B. Phenolic constituents and antioxidant properties of some varieties of Indian rice. Nutr Food Sci. 2011. NR 63(8). Р. 272-283. URL:https://www.emeraldinsight.com/ doi/abs/10.1108/ 00346651111117391.
19. Burton GW, Ingold KU. Vitamin E as an in vitro and in vivo antioxidant. Ann N Y Acad Sci. 1989. NR 570. Р. 7-22. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/2698111.
20. Mandalari G, Nueno-Palop C, Bisignano G, Wickham MSJ, Narbad A. Potential prebiotic properties of almond (Amygdalus communis L.) seeds. Appl Environ Microbiol. 2008. NR 74(14). Р. 4264–4270. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC2493170/.
21. DAIRY PRIDE Act Aims to Tackle Mislabeling of Non-Dairy Products. URL: https://www.dairyherd.com/article/dairy-pride-act-aims-tackle-mislabeling-non-dairy-products.
22. Українська класифікація товарів зовніш-ньоекономічної діяльності [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.qdpro.com.ua/uktzed.
23. Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/storage/ app/media/ugoda-pro-asociaciyu/00ukraine-euassociationagreementbody.pdf.
24. Про Стратегію сталого розвитку “Украї-на–2020”: Указ Президента України від 12.01.2015 № 5/2015. URL: https://zakon1.rada.gov.ua/laws/ show/5/2015.
25. Про Загальнодержавну програму адапта-ції законодавства України до законодавства Євро-пейського Союзу: Закон України від 18.03.2004 № 1629-IV [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1629-15/ ed20040318.
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКСПЕРТИЗИ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ