ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

  • М. В. Бужанська Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: екологічна безпека продуктів харчування, екологічна відповідальність бізнесу, система сертифікації продуктів харчування, споживчі властивості

Анотація

В статті проаналізовано ситуацію безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини, проведена систематизація проблем безпеки та чинників забруднення. Розглянуто проблеми екологічної безпеки харчових продуктів, вплив стану довкілля на їхню якість, наслідки їхнього забруднення та шляхи покращення їхнього складу та якості. На основі аналізу літературних даних показано негативний вплив харчових продуктів на організм людини. Визначено проблеми формування національної системи технічного регулювання у сфері безпечності продуктів харчування. Розкрито основні напрями гармонізації державної політики забезпечення якості та безпеки продукції до міжнародних вимог. Показана важлива роль соціальних ініціатив у даній сфері; українські виробники змушені підвищувати якість продукції, проходити сертифікацію, дотримуватися прин-ципів сталого розвитку, вивчати досвід зарубіжних підприємств. Результативним напрямом цієї діяльності є екологічна відповідальність бізнесу, тобто турбота про навколишнє середовище та використання ресурсоз-берігаючих технологій, які сприяють високій якості і безпечності продукції, що виробляється. Обгрунтовано законодавче регулювання соціальної відповідальності бізнесу на ринку продовольчих товарів.

Посилання

1. Харчова хімія : аналіз та хімічний склад хар-чових продуктів : навчальний посібник / В. О. Ва-силечко, Я. Ф. Ломницька, Я. П. Скоробогатий, М. В. Бужанська. – Львів : Видавництво ЛТЕУ, 2020. – С. 197.
2. Державні санітарні норми та правила : Санітарні правила і норми по застосуванню хар-чових добавок від 23.07.96 № 222 // МОЗ України. – 1996. – № 222.
3. Шевченко Р. І. Екологічна безпека харчових продуктів: визначення поняття / Р. І. Шевченко, І. С. Крестінков, А. С. Обухова // Харчова наука і технологія. – 2015. – № 1. – С. 65-70.
4. Безпека харчових продуктів: антиаліментарні фактори, ксенобіотики, харчові добавки : навчаль-ний посібник / [Л. В. Кричковська, А. П. Бєлінська, В. В. Анан’єва та ін.]. – Х. : НТУ “ХПІ”, 2017. – 98 с.
5. Рада прийняла закон про адаптацію україн-ських техстандартів до норм ЄС [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: https://economics.unian.ua/other/1032372-rada-priynyalazakon-pro-adaptatsiyu-ukrajinskih-tehstandartiv-do-norm-es.html. - Назва з екрану.
6. Декрет “Про стандартизацію і сертифікацію” (офіц. текст: за станом на 10 лютого 2016 р.) / Кабінет Міністрів України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2016. – Ст. 41.
7. Закон України “Про внесення змін до Декре-ту Кабінету Міністрів України “Про стандартиза-цію і сертифікацію” (офіц. текст: за станом на 08 грудня 2015 р.) / Верховна Рада України // Відо-мості Верховної Ради (ВВР). – 2016.
8. Закон України “Про технічні регламенти та оцінку відповідності” (офіц. текст: за станом на 15 січня 2015 р.) / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2015. – № 4. – Ст. 96.
9. Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових про-дуктів” (офіц. текст: за станом на 05 липня 2017 р.) / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2017. – № 31. – Ст. 343.
10. Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні: Наказ, Перелік від 01.02.2005 №28 // База даних “Законо-давство України” // ВР України. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0466-05#n23.
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКСПЕРТИЗИ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ