ECOLOGICAL SAFETY OF FOOD PRODUCTS

  • M. V. Buzhanska Lviv University of Trade and Economics
Keywords: ecological safety of food products, ecological responsibility of business, food products certification system, consumer properties

Abstract

The article analyzes the situation of food and food raw materials safety, systematizes the safety problems and the pollution factors. The problems of ecological safety of food products, influence of the state of the environment on their quality, the consequences of their pollution as well as the ways of improving their composition and quality are considered. Based on the analysis of the literature sources, the negative impact of food products on the human body is shown. The problems of formation of the national system of technical regulation in the field of food products safety are identified. The basic directions of harmonization of the state policy of ensuring the quality and safety of products to international requirements are revealed. The important role of social initiatives in this field is shown; Ukrainian manu-facturers are obliged to improve the quality of products, to conduct certification, to adhere to the principles of sustain-able development, to study the experience of foreign enterprises. The effective direction of this activity is environmental responsibility of the business, that is, concern for the environment and the use of resource-saving technologies that contribute to the high quality and safety of the products being produced. Legislative regulation of social responsibility of business in the food products market is substantiated.

References

1. Харчова хімія : аналіз та хімічний склад хар-чових продуктів : навчальний посібник / В. О. Ва-силечко, Я. Ф. Ломницька, Я. П. Скоробогатий, М. В. Бужанська. – Львів : Видавництво ЛТЕУ, 2020. – С. 197.
2. Державні санітарні норми та правила : Санітарні правила і норми по застосуванню хар-чових добавок від 23.07.96 № 222 // МОЗ України. – 1996. – № 222.
3. Шевченко Р. І. Екологічна безпека харчових продуктів: визначення поняття / Р. І. Шевченко, І. С. Крестінков, А. С. Обухова // Харчова наука і технологія. – 2015. – № 1. – С. 65-70.
4. Безпека харчових продуктів: антиаліментарні фактори, ксенобіотики, харчові добавки : навчаль-ний посібник / [Л. В. Кричковська, А. П. Бєлінська, В. В. Анан’єва та ін.]. – Х. : НТУ “ХПІ”, 2017. – 98 с.
5. Рада прийняла закон про адаптацію україн-ських техстандартів до норм ЄС [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: https://economics.unian.ua/other/1032372-rada-priynyalazakon-pro-adaptatsiyu-ukrajinskih-tehstandartiv-do-norm-es.html. - Назва з екрану.
6. Декрет “Про стандартизацію і сертифікацію” (офіц. текст: за станом на 10 лютого 2016 р.) / Кабінет Міністрів України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2016. – Ст. 41.
7. Закон України “Про внесення змін до Декре-ту Кабінету Міністрів України “Про стандартиза-цію і сертифікацію” (офіц. текст: за станом на 08 грудня 2015 р.) / Верховна Рада України // Відо-мості Верховної Ради (ВВР). – 2016.
8. Закон України “Про технічні регламенти та оцінку відповідності” (офіц. текст: за станом на 15 січня 2015 р.) / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2015. – № 4. – Ст. 96.
9. Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових про-дуктів” (офіц. текст: за станом на 05 липня 2017 р.) / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2017. – № 31. – Ст. 343.
10. Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні: Наказ, Перелік від 01.02.2005 №28 // База даних “Законо-давство України” // ВР України. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0466-05#n23.
Published
2020-05-04
Section
MODERN PROBLEMS OF EXAMINATION, REGULATION AND SECURITY OF ECONOMIC SYSTEMS