РОЛЬ КОЛЬОРУ У ВИЯВЛЕННІ ТЕКТОНІЧНОЇ СУТНОСТІ ПРОСТОРУ

  • М. Н. Коваль Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: готель, колір, дизайн, інтерʼєр, гармонія, нюанс, композиція

Анотація

У статті розглядаються питання створення сучасного інтерʼєру, правильного застосування кольорової гами та обробка поверхонь, створення дизайнерської форми обладнання та меблів, щоб відповідали певному стилю, освітленню, озелененню. На основі аналізу різних статей вітчизняних і зарубіжних авторів про створення комбінацій кольорів в інтерʼєрі розглянуті рекомендації, що допомагають гармонійно розста-вити колірні акценти у приміщеннях готелів. У статті також розглянуті різноманітні прийоми використан-ня кольору для композиційного звʼязку різних зон номера готелю. Приділяється увага проектування кольору як компромісу, залежному від цільової аудиторії готелю, мережевої концепції, образу, іміджу та його спрямова-ності. Науковий результат – на основі даної статті зроблено висновки: що для вибору кольору будь-якого приміщення необхідно знати правила роботи з колірним колом; гармонія кольору не єдине завдання, поставлене перед дизайнером, всі рішення потрібно приймати відповідно до встановлення сторін світу, площі кімнати, планування всієї будівлі; виділити або ж, навпаки, приховати будь-які моменти у колірній гармонії, які мають властивості приносити у композиційне рішення інтерʼєру затишок, витонченість, настрій, простір для уяви, експресію тощо. Вони надають дизайнерові багаті можливості, завдяки яким він може експериментувати як з кольоровим, так і з просторовим рішенням.

Посилання

1. Олійник О. П. Основи дизайну інтер’єру : навч. посіб. / О. П. Олійник, Л. Р. Гнатюк, В. Г. Чернявський. – К. : НАУ, 2011. – 228 с. : іл.
2. Білодід Ю. М. Основи дизайну : навч. по-сіб. / Ю. М. Білодід, О. П. Поліщук. – К. : Парапан, 2004. – 240 с.
3. Коваль М. Н. Проектування та дизайн обʼєктів готельно-ресторанного господарства. Кон-спект лекцій / М. Н. Коваль. – Львів : Видавництво
Львівського торговельно-економічного університе-ту, 2019. – 203 с.
4. Джадд Д. Цвет в науке и технике / Д. Джадд, Г. Вышецки; [пер. с англ.]. – М. : Мир, 1978. – 593 с.
5. Колір в інтерʼєрі: особливості, властивос-ті і вплив на людину, рекомендації [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zbuduvaly.ho.ua/ 787-kolir-v-inter-eri-osoblivosti-vlastivosti-i-vpliv.html.
6. Психологічний вплив кольору в інтер’єрі на людину [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://blago.if.ua/psihologichnij-vpliv-koloru-v-interye/.
7. Логіка кодування кольорами в інтер’єрі та екстер’єрі [Електронний ресурс]. – Режим досту-пу : https://astra.pl.ua/znachennya-coloru-v-intereri-ta-ekstereri.html.
8. Незвичайні кольори в інтер’єрі, їх особли-вості і психологічний вплив [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://mastery-of-building.org/uk/.
9. Сучасні принципи оформлення інтерʼєру та екстерʼєру готелів [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://tourlib.net/books_ukr/roglev05-10.htm.
10. Агранович-Пономарева Е. С. Интерьер и предметный дизайн жилых зданий / Е. С. Аграно-вич-Пономарева, Н. И. Аладова. – [2-е изд.]. – Рос-тов-на-Дону : Феникс, 2006. – 348 с.
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКСПЕРТИЗИ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ