ОСОБЛИВОСТІ ТА ТРЕНДИ АЗІАТСЬКОЇ КУХНІ

  • Б. Я. Полотай Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: азіатська кухня, рис, види соусів, водоростей, вок, кулінарна обробка

Анотація

У статті розглянуто особливості азіатської кухні, адже на сьогоднішній день дана кухня є трендовою в Україні, а також асоціюється з правильним і здоровим харчуванням. До азіатської кухні входять: японська, китайська, в’єтнамська, корейська, тайська, малазійська та філіппінська кухні. Кожна з цих країн, звісно, має свої особливості кулінарного мистецтва та харчування, але є певні риси та тенденції, які їх об’єднують. Не буде дивиною, якщо сказати, що рис – основний інгредієнт азіатської кухні. І це закономірно, адже він є головною сільськогосподарською культурою у всій Азії. З нього роблять борошно, солодощі, викори-стовують як гарнір майже у кожній страві. Азіати не уявляють собі трапезу без рису. Досліджено види со-усів: соєвий, шрірача, хойсін, унагі, кімчі, спацйсі. Проаналізовано водорості як один з основних продуктів харчування азіатської кухні. Зокрема, водорості поділяються на групи: норі, чука (друга назва – вакаме), морська капуста і комбу. Також необхідно зазначити, що в японській кухні допускається п’ять видів кулінар-ної обробки продуктів: смаження, приготування в розігрітій олії, варка у воді, приготування на пару і подача їжі в сирому вигляді. Говорячи про азіатську кухню, не можна не згадати про один з найбільш поширених спо-собів приготування їжі – смаження в невеликій кількості дуже гарячої олії, надзвичайно популярний також вок. Вок використовуються в різних китайських техніках приготування їжі, зокрема смаження з перемішуван-ням (стір-фрай), обробки парою, смаження, глибоке смаження, варіння, тушкування, обпалювання, приготу-вання супу, копчення, обжарювання горіхів та інших. В азіатській кухні особливу увагу приділяють оформлен-ню і подачі їжі. Наприклад, японці нарізають рибу на дрібні скибочки і красиво розкладають їх на блюді разом з овочами. А в Китаї і Кореї нарізка овочів і фруктів є справжнім мистецтвом.

Посилання

1. Архипов В. В. Особенности национальной кухни и режима питания народов Западной Европы : [Франция, Англия, Германия, Португалия] // Этни-ческие кухни. Особенности культуры и традиций питания народов мира : учебное пособие / В. В. Архипов. – Киев, 2016. – С. 234.
2. Лимаренко І. О. Китайський гастро-треш-тур / І. О. Лимаренко // FOODUA. Продукти України. – 2013. – № 3(44). – С. 46-49.
3. Ощипок І. М. Кухні народів світу : навчаль-ний посібник [для студ. вищ. навч. закл.] /
І. М. Ощипок, П. Х. Пономарьов, М. І. Філь. – К. : Центр учбової літератури, 2013. – 261 с.
4. Похлебкин В. В. Большая кулинарная кни-га / В. В. Похлебкин. – М. : Эксмо, 2013. – 992 с. – (Кулінарія. Похльобкін).
5. Сокол І. О. Китайська, корейська, японська кухня / І. О. Сокол. – Х. : Фоліо, 2004. – С. 6-10.
6. Стрельникова А. Кулінарні премудрості Китаю / А. Стрельникова // СМАК Гід: ресторація. – 2013. – № 5(23). – С. 47-48.
7. Пізнавальний інтернет-журнал “Цікавості” : веб-сайт. URL: https://cikavosti.com/osoblivosti-aziatskoyi-kuhni/ (дата звернення: 9.11.2017).
8. Азійські соуси: як підібрати соус для екзо-тичної страви? : веб-сайт. URL: https://asiafoods. com.ua/a348343-azijski-sousi-yak.html (дата звер-нення: 31.08.18).
9. Журнал “Український вісник” : веб-сайт. URL: http://ukr-vestnik.com/interesting/ rezonans/ aziatska-kuhnya-korist-i-shkoda-dlya-zdorov-ya.html (дата звернення: 08.10.19).
Опубліковано
2020-05-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЕКСПЕРТИЗИ, РЕГУЛЮВАННЯ ТА БЕЗПЕКИ ГОСПОДАРСЬКИХ СИСТЕМ