ЯЙЦЯ СТРАУСИНІ СТОЛОВІ: ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ, ЗБЕРІГАННЯ

  • Л. І. Решетило Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: яйця страусині, харчова цінність, хімічний склад, показники, використання, зберігання

Анотація

Висвітлено харчову цінність, споживні властивості яєць страусиних столових, наведено їх хімічний склад, фізичні і морфологічні показники, значення для організму людини, напрями використання, особливості транспортування та зберігання. Яйця страусині столові є дієтичними і делікатесними продуктами, багатими білком, біологічно активними речовинами і рекомендованими для збагачення організму людини корисними і необхідними нутрієнтами. На основі порівняння фізичних показників яєць страусиних і курячих встановлено, що індекс форми, відносна маса білка, відношення маси білка до маси жовтка характеризуються незначними відхиленнями. Виявлено, що споживачі в Україні ще недостатньо обізнані зі споживними властивостями яєць страусиних столових. Оскільки яйця страусині в Україні вважаються ще екзотичним продуктом, на перспективу слід рекомендувати збільшити їх реалізацію у роздрібній торговельній мережі, ознайомлювати споживачів із споживними властивостями, використанням у харчуванні, кулінарії, у виготовленні різних кондитерських виробів, що дасть можливість розширити асортимент високоякісної яєчної продукції.

Посилання

1. Береговий В. К. Страусівництво як перспек-тивна галузь тваринництва / В. К. Береговий // Агросвіт. – 2012. – №11. – С. 29-32.
2. Бычаев А. Г. Страус в современном мировом хозяйстве / А. Г. Бычаев, Васильева Л. Т. // Генетика и разведение животных. – 2017. – №4. – С. 42-45.
3. Васильєва О. О. Страусівництво – нова перспективна галузь сільського господарства України / О. О. Васильєва // Вісник Полтавської аграрної академії. – 2009. – №1. – С. 78-84.
4. Киладзе А. Б. Свойства скорлупы страусиных яиц / А. Б. Киладзе // Птицеводство. – 2011. – № 8. – С. 43-46.
5. Позднякова Н. Качество яиц черного африканского страуса / Н. Позднякова, Т. Мелехина, В. Карпенко [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.vettorg.ru/magazines/article-95.html.
6. Снітинський В. В. Біологія страуса і технологія виробництва страусиної продукції / В. В. Снітинський, Б. Б. Кружель, С. О. Вовк. – Львів : ВЦ ЛДАУ, 2006. – 288 с.
7. Страусині яйця: корисні властивості, калорійність і склад [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ladyvlife.ru/recepti/korisni-vlastivosti-produktiv/3554-strausini-jajcja.html.
8. Страусиные яйца: описание, состав [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://hnb.com.ua/articles/s-zdorovie-strausinye_yaytsa-2921.
9. Яйцо страусиное [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.patee.ru/cookingpedia/ foods/egg/ostrich-egg/.
10. Цибульская С. А. Продукция страусо-водства / Цибульская С. А. // Мясное дело. – 2005. – №5. – С. 38-39.
Опубліковано
2019-04-25
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ