OSTRICH TABLE EGGS: NUTRITIONAL VALUE, STORAGE

  • L. I. Reshetylo Lviv University of Trade and Economics
Keywords: ostrich eggs, nutritional value, chemical composition, indicators, use, storage

Abstract

The nutritional value, consumer properties of ostrich eggs are highlighted as well as their chemical composition, physical and morphological parameters, value for the human body, directions of use, features of transportation and storage. Ostrich eggs are dietetic and gourmet foods rich in protein, biologically active substances and recommended for the enrichment of the human body with useful and necessary nutrients. On the basis of comparison of physical indicators of ostriches and chickens eggs it is determined that the index of form, relative weight of protein, ratio of weight of protein to weight of yolk are characterized by slight deviations. Consumers in Ukraine have been found not yet sufficiently aware of the nutritional properties of ostrich eggs. As ostrich eggs in Ukraine are still considered to be an exotic product, it should be recommended in the future to increase their sales in the retail network, to familiarize consumers with their properties, use in food, cooking, in the manufacture of various confectionery products, which will allow to expand the range of high quality egg products.

References

1. Береговий В. К. Страусівництво як перспек-тивна галузь тваринництва / В. К. Береговий // Агросвіт. – 2012. – №11. – С. 29-32.
2. Бычаев А. Г. Страус в современном мировом хозяйстве / А. Г. Бычаев, Васильева Л. Т. // Генетика и разведение животных. – 2017. – №4. – С. 42-45.
3. Васильєва О. О. Страусівництво – нова перспективна галузь сільського господарства України / О. О. Васильєва // Вісник Полтавської аграрної академії. – 2009. – №1. – С. 78-84.
4. Киладзе А. Б. Свойства скорлупы страусиных яиц / А. Б. Киладзе // Птицеводство. – 2011. – № 8. – С. 43-46.
5. Позднякова Н. Качество яиц черного африканского страуса / Н. Позднякова, Т. Мелехина, В. Карпенко [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.vettorg.ru/magazines/article-95.html.
6. Снітинський В. В. Біологія страуса і технологія виробництва страусиної продукції / В. В. Снітинський, Б. Б. Кружель, С. О. Вовк. – Львів : ВЦ ЛДАУ, 2006. – 288 с.
7. Страусині яйця: корисні властивості, калорійність і склад [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ladyvlife.ru/recepti/korisni-vlastivosti-produktiv/3554-strausini-jajcja.html.
8. Страусиные яйца: описание, состав [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://hnb.com.ua/articles/s-zdorovie-strausinye_yaytsa-2921.
9. Яйцо страусиное [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.patee.ru/cookingpedia/ foods/egg/ostrich-egg/.
10. Цибульская С. А. Продукция страусо-водства / Цибульская С. А. // Мясное дело. – 2005. – №5. – С. 38-39.
Published
2019-04-25
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION