СУЧАСНІ СПОСОБИ ТОВАРНОЇ ОБРОБКИ ЦИТРУСОВИХ ФРУКТІВ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ ЇХ СПОЖИВАННЯ

  • І. В. Донцова Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: цитрусові фрукти, безпечність, фунгіциди, фумігація, знезараження, озонування

Анотація

У статті викладено огляд досліджень щодо сучасних методів та засобів товарної обробки цитрусових фруктів в процесі товаропросування. Проаналізовано інформацію про відомі види фунгіцидів, умови їх використання для проведення обробки таких фруктів та подана інформація про дію на організм людини у разі порушення технології та гранично допустимих концентрацій їх використання. Наведено інформацію про обробку плодів біопрепаратами на основі бактерій-антагоністів, що уповільнює фізіолого-біохімічні процеси у цитрусових фруктах. Подано ефективність сучасного методу знезараження – озонування на зниження рівня зараження шкідливими мікроорганізмами та подовження терміну зберігання апельсинів. Також зазначено принципи карантинної фумігації для знезараження цитрусових фруктів. Встановлено, що незважаючи на досить широкий діапазон методів та засобів товарної обробки апельсинів, мандаринів, лимонів та інших цитрусових фруктів, відзначаємо, що кожний із них має сильні та слабкі сторони, а деякі з них не завжди використовують країни-виробники.

Посилання

1. Колтунов В. А. Якість плодоовочевої продукції та технологія її зберігання. У 2 ч. Ч. ІІ. Якість і збереженість плодів та ягід : монографія / В. А. Колтунов. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 249 с.
2. Ларина Т. В. Тропические и субтропические плоды : справочник товароведа / Т. В. Ларина. – М. : ДеЛи, 2002. – 254 с.
3. Колтунов В. А. Субтропічні та тропічні плоди : підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В. А. Колтунов, О. Л. Романенко. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. – 196 с.
4. Пономарьов П. Х. Товарознавство тропічних і субтропічних фруктів : навч. посіб. / Пономарьов П. Х., Донцова І. В., Гірняк Л. І. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. – 184 с.
5. Буслова Н. А. Химические составы препа-ратов, увеличивающих сроки хранения овощей и фруктов [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://scienceforum.ru/2016/article/2016020107.
6. Голышин Н. М. Фунгициды / Н. М. Голышин. – М. : Колос, 1993. – 319 с.
7. Колодязная В. С. Влияние обработки цитру-совых плодов клементинов биопрепаратами на фи-зиолого-биохимические процессы и показатели ка-чества при их холодильном хранении / В. С. Колодязная, М. С. Булькран // Процессы и аппараты пищевых производств. – 2015. – № 1. – С. 79-85.
8. Савицька Е. Мандарини та апельсини: алергія несправжня, зате отруєння – масові [Електронний ресурс]. – Режим доступу: expres.online/ archive/main/2015/12/13/164309-mandaryny-apelsyny-alergiya-nespravzhnya-zate-otruyennya-masovi.
9. Шилов Г. Ю. Современные методы дезинфекции салатных культур, овощей и фруктов / Г. Ю. Шилов // Пищевая промышленность. – 2013. – №8. – С. 13-17.
10. Пугач С. Г. Применение озона в хранении фруктов и овощей / С. Г. Пугач // Овощи и фрукты. – 2014. – № 12. – С. 56-60.
11. Сучасні проблеми знезараження підкаран-тинної продукції в Україні / Ю. Е. Клечковський, Л. Б. Черней, В. У. Ящук, Є. Ф. Нямцу // Вісник аграрної науки. – 2016. – № 2. – С. 11-14.
Опубліковано
2019-04-25
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ