MODERN METHODS OF CITRUS FRUITS PRODUCT TREATMENT AND SAFETY OF THEIR CONSUMPTION

  • I. V. Dontsova Lviv University of Trade and Economics
Keywords: citrus fruits, safety, fungicides, fumigation, decontamination, ozonation

Abstract

The article provides an overview of research on current methods and means of citrus fruits treatment in the process of product movement. The information on known types of fungicides, conditions of their use for treatment of such fruits is analyzed as well as the information on their effect on the human body in case of violation of technology and maximum permissible concentrations of their use is presented. Information on fruits treatment by biological preparations based on bacterials-antagonists which slows down the physiological and biochemical processes in citrus fruits is presented. The efficiency of the modern method of decontamination – ozonation, that reduce the level of contamination by harmful microorganisms and that prolong the shelf life of oranges, is presented. The principles of quarantine fumigation for the decontamination of citrus fruits are also outlined. It is determined that despite the wide range of methods and means of product treatment of oranges, tangerines, lemons and other citrus fruits, we note, that each of them has strengths and weaknesses, and some of them are not always used by the producing countries.

References

1. Колтунов В. А. Якість плодоовочевої продукції та технологія її зберігання. У 2 ч. Ч. ІІ. Якість і збереженість плодів та ягід : монографія / В. А. Колтунов. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 249 с.
2. Ларина Т. В. Тропические и субтропические плоды : справочник товароведа / Т. В. Ларина. – М. : ДеЛи, 2002. – 254 с.
3. Колтунов В. А. Субтропічні та тропічні плоди : підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В. А. Колтунов, О. Л. Романенко. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. – 196 с.
4. Пономарьов П. Х. Товарознавство тропічних і субтропічних фруктів : навч. посіб. / Пономарьов П. Х., Донцова І. В., Гірняк Л. І. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. – 184 с.
5. Буслова Н. А. Химические составы препа-ратов, увеличивающих сроки хранения овощей и фруктов [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://scienceforum.ru/2016/article/2016020107.
6. Голышин Н. М. Фунгициды / Н. М. Голышин. – М. : Колос, 1993. – 319 с.
7. Колодязная В. С. Влияние обработки цитру-совых плодов клементинов биопрепаратами на фи-зиолого-биохимические процессы и показатели ка-чества при их холодильном хранении / В. С. Колодязная, М. С. Булькран // Процессы и аппараты пищевых производств. – 2015. – № 1. – С. 79-85.
8. Савицька Е. Мандарини та апельсини: алергія несправжня, зате отруєння – масові [Електронний ресурс]. – Режим доступу: expres.online/ archive/main/2015/12/13/164309-mandaryny-apelsyny-alergiya-nespravzhnya-zate-otruyennya-masovi.
9. Шилов Г. Ю. Современные методы дезинфекции салатных культур, овощей и фруктов / Г. Ю. Шилов // Пищевая промышленность. – 2013. – №8. – С. 13-17.
10. Пугач С. Г. Применение озона в хранении фруктов и овощей / С. Г. Пугач // Овощи и фрукты. – 2014. – № 12. – С. 56-60.
11. Сучасні проблеми знезараження підкаран-тинної продукції в Україні / Ю. Е. Клечковський, Л. Б. Черней, В. У. Ящук, Є. Ф. Нямцу // Вісник аграрної науки. – 2016. – № 2. – С. 11-14.
Published
2019-04-25
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION