СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗБЕРЕЖЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

  • О. І. Гирка Львівський торговельно-економічний університет
  • М. П. Бодак Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: харчові продукти, сучасні технології, способи обробки, іонізуюче опромінення, зберігання, транспортування, якість, безпечність

Анотація

Розглянуто та систематизовано способи обробки харчових продуктів з метою створення сучасної технології збереження продуктів харчування. Встановлено, що опромінення пригнічує життєдіяльність мікроорганізмів або шкідників харчових продуктів, за відсутності хімічних сполук, холоду або тепла. Даний спосіб дозволяє скоротити втрати під час транспортування та зберігання фруктоовочевої продукції, подовжити терміни зберігання м’яса, риби, птиці тощо. Для організації процесу радіаційної обробки вкрай важливий вибір оптимальної робочої дози, що безпосередньо взаємопов’язано з товщиною шару продукту, конфігурацією і використанням паковальних матеріалів, газових середовищ тощо. Максимальна доза поглинутого опромінення вважається безпечною, якщо не перевищує 10 кГр.

Посилання

1. Погребняк О. О. Методи обробки продуктів на сучасному харчовому виробництві / Погребняк О. О. // Фармакотерапія. – 2015. – № 4 (190). – С. 25.
2. Рождественская Л. Н. Предпосылки и основа-ния использования ионизирующего излучения для обработки пищевой продукции / Л. Н. Рождественс-кая, А. А. Брязгин, М. В. Коробейников // Пищевая промышленность. – 2016. – № 11. – С. 39-44.
3. Исаев В. А. Новые идеи в производстве продук-тов питания / В. А. Исаев, С. В. Симоненко // Пищевая промышленность. – 2016. – № 6. – С. 8-13.
4. Радиационные технологии в сельском хозяй-стве и пищевой промышленности / [под общ. ред. Г. В. Козьмина, С. А. Гераськина, Н. И. Санжаровой]. – Москва – Обнинск : ИНФОРМПОЛИГРАФ, 2015. – 400 с.
5. Кодекс Алиментариус. Облученные продук-ты питания. Совместная программа ФАО / ВОЗ по стандартам на пищевые продукты. – М. : Весь мир, 2007.
6. Матисон В. А. Качество продуктов питания / В. А. Матисон, Н. И. Арутюнова // Пищевая промышленность. – 2016. – № 4. – С. 50-55.
7. Радиационные технологии: приоритетные нап-равления развития и коммерциализации / Г. И. Сан-жарова, А. А. Молин, Г. В. Козьмин, В. О. Кобялко // Аграрная наука. – 2016. – № 1. – С. 2-5.
8. Руководство по процедуре “Комиссии Codex Alimentarius”. - [21-е издание]. – Рим, 2013. – 237 с.
9. Концепция стратегической программы иссле-дований технологической платформы “Радиацион-ные технологии”. – Москва – Сколково, 2012.
10. Чиж Т. В. Радиационная обработка как технологический прием в целях повышения уровня безопасности / Т. В. Чиж, Г. В. Козьмин, Л. П. Полякова, Т. В. Мельникова // Вестник Российской академии естественных наук. – 2011. – № 4. – С. 44-49.
11. Матисон В. А. Пищевая безопасность : учебник / В. А. Матисон. – М. : Известия, 2015. – 428 с.
Опубліковано
2018-07-04
Розділ
СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТОВАРОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ