MODERN TECHNOLOGIES OF FOODSTUFFS PRESERVATION

  • O. I. Gyrka Lviv University of Trade and Economics
  • M. P. Bodak Lviv University of Trade and Economics
Keywords: foodstuffs, modern technologies, methods of processing, ionizing radiation, storage, transportation, quality, safety

Abstract

The ways of food processing are considered and systematized in order to create a modern technology of food preservation. It has been determined that irradiation inhibits the activity of microorganisms or pests of food products, in the absence of chemical compounds, cold or heat. This method allows to reduce losses during transportation and storage of fruit and vegetable products, to extend the shelf life of meat, fish, poultry, etc. For the organization of the radiation treatment process, it is extremely important to choose the optimal working dose, which is directly related to the thickness of the product layer, the configuration and use of packing materials, gaseous environment, etc. The maximum dose of absorbed radiation is considered safe if it does not exceed 10 kGy.

References

1. Погребняк О. О. Методи обробки продуктів на сучасному харчовому виробництві / Погребняк О. О. // Фармакотерапія. – 2015. – № 4 (190). – С. 25.
2. Рождественская Л. Н. Предпосылки и основа-ния использования ионизирующего излучения для обработки пищевой продукции / Л. Н. Рождественс-кая, А. А. Брязгин, М. В. Коробейников // Пищевая промышленность. – 2016. – № 11. – С. 39-44.
3. Исаев В. А. Новые идеи в производстве продук-тов питания / В. А. Исаев, С. В. Симоненко // Пищевая промышленность. – 2016. – № 6. – С. 8-13.
4. Радиационные технологии в сельском хозяй-стве и пищевой промышленности / [под общ. ред. Г. В. Козьмина, С. А. Гераськина, Н. И. Санжаровой]. – Москва – Обнинск : ИНФОРМПОЛИГРАФ, 2015. – 400 с.
5. Кодекс Алиментариус. Облученные продук-ты питания. Совместная программа ФАО / ВОЗ по стандартам на пищевые продукты. – М. : Весь мир, 2007.
6. Матисон В. А. Качество продуктов питания / В. А. Матисон, Н. И. Арутюнова // Пищевая промышленность. – 2016. – № 4. – С. 50-55.
7. Радиационные технологии: приоритетные нап-равления развития и коммерциализации / Г. И. Сан-жарова, А. А. Молин, Г. В. Козьмин, В. О. Кобялко // Аграрная наука. – 2016. – № 1. – С. 2-5.
8. Руководство по процедуре “Комиссии Codex Alimentarius”. - [21-е издание]. – Рим, 2013. – 237 с.
9. Концепция стратегической программы иссле-дований технологической платформы “Радиацион-ные технологии”. – Москва – Сколково, 2012.
10. Чиж Т. В. Радиационная обработка как технологический прием в целях повышения уровня безопасности / Т. В. Чиж, Г. В. Козьмин, Л. П. Полякова, Т. В. Мельникова // Вестник Российской академии естественных наук. – 2011. – № 4. – С. 44-49.
11. Матисон В. А. Пищевая безопасность : учебник / В. А. Матисон. – М. : Известия, 2015. – 428 с.
Published
2018-07-04
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION