ВПЛИВ МОРСЬКИХ ВОДОРОСТЕЙ НА ПОЛІПШЕННЯ МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ ОВОЧЕВИХ КОНСЕРВІВ
Анотація
Досліджено можливість використання морських водоростей у рецептурах овочевих консер-вів з метою підвищення їх біологічної цінності. Наведено порівняльний мінеральний склад капустяних ово-чів, а також ламінарії та цистозіри, які рекомендують вводити в овочеві консерви у кількості 4-8% до маси основної сировини. Встановлено, що використання морських водоростей у виробництві консервів доз-воляє компенсувати нестачу в організмі людини біологічно цінних мінеральних елементів. Доведено, що роз-роблені овочеві салати із ламінарією та цистозірою характеризуються підвищеним вмістом мікроелемен-тів, особливо йоду та селену, які є необхідними для профілактики йододефіцитних станів та забезпечення нормальної функції щитоподібної залози.
Посилання
2. Химический состав пищевых продуктов : в 2 кн. / [ред. И. М. Скурихин]. – М. : Агропромиздат, 1987. – Кн. 1. – 360 с.
3. Химический состав пищевых продуктов / [под ред. А. А. Покровского]. – М. : Пищевая промыш-ленность, 1976. – 228 с.
4. Типсина Н. Н. Использование белокочанной капусты в пищевой промышленности / Н. Н. Типси-на, Е. Е. Ташлыкова // Вестник КрасГАУ. – 2010. – № 11. – С. 176-181.
5. Еколого-гігієнічні проблеми харчування на-селення північних регіонів України / [В. Н. Корзун, І. П. Лось, П. В. Замостян та ін.] // Гігієна населених місць : зб. наук. праць. – К., 2003. – Вип. 42. – С. 442-448.
6. Thomson Christine D. Dietary recommendations for iodine around the world / Thomson Christine D. // ICCIDD. IDD Newsletter. – 2002. – Vol. 18, no. 3. – P. 38-42.
7. Горбачев А. Л. Элементный статус населения в связи с химическим составом питьевой воды / А. Л. Горбачев // Микроэлементы в медицине. – 2006. – Т. 7. – Вып. 2. – С. 11-24.