IMPACT OF MARINE ALGAE ON IMPROVEMENT OF MINERAL COMPOSITION OF CANNED VEGETABLES
Abstract
The possibility of using marine algae in recipes of canned vegetables to improve their biological value is researched. Comparative mineral composition of cabbage vegetables is suggested as well as Laminaria and Cystoseira, that recommended for introduction into canned vegetables in quantity 4-8% to weight of basic raw materials. It is established that the use of marine algae in the production of canned food allows to compensate shortage of biologically valuable mineral elements in the human body. It is proved that developed vegetable salads with Laminaria and Cystoseira are characterized by a high content of micronutrients, especially iodine and selenium, which are essential for the prevention of iodine deficiency states and ensurement the normal function of the thyroid gland.
References
2. Химический состав пищевых продуктов : в 2 кн. / [ред. И. М. Скурихин]. – М. : Агропромиздат, 1987. – Кн. 1. – 360 с.
3. Химический состав пищевых продуктов / [под ред. А. А. Покровского]. – М. : Пищевая промыш-ленность, 1976. – 228 с.
4. Типсина Н. Н. Использование белокочанной капусты в пищевой промышленности / Н. Н. Типси-на, Е. Е. Ташлыкова // Вестник КрасГАУ. – 2010. – № 11. – С. 176-181.
5. Еколого-гігієнічні проблеми харчування на-селення північних регіонів України / [В. Н. Корзун, І. П. Лось, П. В. Замостян та ін.] // Гігієна населених місць : зб. наук. праць. – К., 2003. – Вип. 42. – С. 442-448.
6. Thomson Christine D. Dietary recommendations for iodine around the world / Thomson Christine D. // ICCIDD. IDD Newsletter. – 2002. – Vol. 18, no. 3. – P. 38-42.
7. Горбачев А. Л. Элементный статус населения в связи с химическим составом питьевой воды / А. Л. Горбачев // Микроэлементы в медицине. – 2006. – Т. 7. – Вып. 2. – С. 11-24.