ЇСТІВНІ ПЛІВКИ – ПЕРСПЕКТИВНИЙ НАПРЯМ ПАКОВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
Анотація
У статті висвітлений сучасний стан виробництва їстівних плівок (покриттів). Вперше систематизовано класифікацію їстівних плівок, враховуючи основні критерії створення даних покриттів. Наведено теоретичні основи утворення плівок залежно від вихідної сировини. Зазначено вплив складових плівок на їх властивості. Запропоновано розширити властивості їстівних покриттів шляхом внесення до їх складу біологічно активних речовин, що дасть можливість полегшити створення функціональних про-дуктів. Наведено способи виробництва їстівних плівок. Перераховано основні властивості, якими повинні володіти їстівні плівки. Проаналізовано основні досягнення та перспективи розвитку даного напряму пакувальної індустрії.
Посилання
2. Kester J. J. Edible films and coatings: a review / J. J. Kester, O. R. Fennema // Food Technology. – 1986. – № 40. – Р. 47-59.
3. Debeaufort F. Edible films and coatings: To-morrow's packagings: A review / F. Debeaufort, J. A. Quezada-Gallo, A. Voilley // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 1998. – № 38(4). – P. 299-313.
4. Park H. J. Edible coatings for fruits / H. J. Park, P. Zeuthen, L. Bogh-Sorensen (Eds.) // Food Preser-vation Techniques. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England. – 2003.
5. Kraśniewska K. Substances with Antibacterial Activity in Edible Films – A Review / K. Kraśniewska, M. Gniewosz // Pol. J. Food Nutr. Sci. – 2012. – Vol. 62. – №. 4. – P. 199-206.
6. Fabio D. S. Larotonda Biodegradable films and coatings obtained from carrageenan from Mastocarpus stellatus and starch from Quercus suber. Departamento de Engenharia Química. – 2007.
7. Медведкова И. И. Использование пленкооб-разующих веществ для качественного хранения продовольственных товаров / Медведкова И. И. // Всеукраїнська конференція з питань безпеки харчу-вання 27-29 березня 2010 р. – К. : НТУУ “Київсь-кий політехнічний інститут”, 2010. – C. 25-26.
8. Съедобная упаковка: состояние и перспек-тивы / [Г. Х. Кудрякова, Л. С. Кузнецова, М. Н. На-гула и др.] // Пищевая промышленность. – 2007. – №6. – С. 24-25.
9. Снежко А. Г. Перспективные направления применения покрытий из природных полимеров / А. Г. Снежко, М. И. Губанова, Г. В. Семенов // Мясная индустрия. – 2011 – №8 – С. 43-46.
10. Donhowe G. Edible coatings and films to im-prove food quality / G. Donhowe, O. Fennema // Tech-nomic Publishing. – 1994. – Р. 1-24.
11. Казакова Е. В. Защитное съедобное покры-тие на основе белков / Е. В. Казакова, Л. С. Кузне-цова // Пищевая промышленность. – 2010. – №1. – С. 16-18.
12. Перспективні елементи активного пакован-ня / [С. В. Іванов, В. М. Пасічний, В. В. Олішевсь-кий та ін.] // Упаковка. – 2014. – №6. – С. 16-18.
13. Кривошей В. Н. Экология бумажного и по-лимерного пакета / В. Н. Кривошей // Упаковка. – 2011. – №3. – С. 41-44.
14. McHugh T. H. Plasticized whey protein edible films: water vapor permeability properties / T. H. Mc-Hugh, J. F. Aujard, J. M. Krochta // Journal of Food Science. – 1994. – № 59. – Р. 416-419.
15. Tharanathan R. N., Srinivasa, P. C., Ramesh, M. N. (2002). A process for production of biodegra-dable films from polysaccharides. Indian patent 0085/DEL/02.
16. Guilbert S. Technology and Applications of Edible Protective Films / S. Guilbert, N. Gontard, B. Cuq // PACKAGING TECHNOLOGY AND SCIENCE. – 1995. – Vol 8. – P. 339-346.
17. Лаверде Г. Барьерные пленки / Г. Лаверде // Упаковка. – 2006. – №6. – С. 27-31.
18. Матешева С. Введение в показатели про-ницаемости упаковочных материалов / С. Матеше-ва // Тара и упаковка. – 2012. – №5. – С. 24.
19. Yang L. Effects of lipids on mechanical and moisture barrier properties of edible gellan film / L. Yang, A.T. Paulson // Food Research International. – 2000. – № 33. – P.571-578.