ВИВЧЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ НАКОПИЧЕННЯ ЗАЛІЗА У БІОФОРТИФІКОВАНИХ ТОМАТНИХ ОВОЧАХ
Анотація
Мета статті полягає у вивченні особливостей накопичення заліза у вирощених з викорис-танням стратегії біофортифікації томатних овочах. Зазначена стратегія у комплексі з іншими підхо-дами підвищення біологічної цінності продуктів харчування здатна вирішити проблему дефіциту заліза в харчовому раціоні. За результатами проведеного дослідження особливостей накопичення заліза у томат-них овочах (перці солодкому, баклажанах, томатах), які вирощували із застосуванням агрономічної біо-фортифікації за допомогою органічного добрива “Ріверм”, було зроблено висновок, що всі досліджувані зразки томатних овочів містили більшу кількість заліза порівняно з контрольними зразками. Доведено доцільність використання біофортифікації томатних овочів, зокрема застосування під час їх вирощуван-ня органічного добрива “Ріверм”, для отримання біозбагачених залізом овочів.
Посилання
2. Зубар Н. М. Основи фізіології та гігієни хар-чування / Н. М. Зубар. – К. : Центр учбової літера-тури, 2010. – 336 с.
3. Постанова Президії Національної академії наук від 8 червня 2011 року № 189 “Про схвалення проекту Концепції Державної науково-технічної програми “Біофортифікація та функціональні про-дукти на основі рослинної сировини на 2012-2016 роки” [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.licasoft.com.ua/component/lica/?href=0&view=text& base=1&id=647009&menu=807115.
4. Cakmak Ismail. HarvestPlus – IZA – SU Pro-jects. Sabanci University [Electronic resource] / Ismail Cakmak // Accessed mode: http://myweb.sabanciu-niv.edu/cakmak/harvestplus-iza-su-projects.
5. Philip J. Whitel, Martin R. Broadley. Biofo-rtification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets – iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine / Philip J. Whitel, Martin R. Broadley // New Phytologist. – 2009. – April. – Р. 49-84.
6. Козак В. В. Принципы экологически безопас-ного земледелия / В. В. Козак. – К. : МЭФ “AQUA-VITAE”, 2009. – 38 с.