ГІГІЄНІЧНІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ БАРВНИКІВ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ

  • Л. І. Гірняк Львівська комерційна академія
  • І. В. Донцова Львівська комерційна академія
  • В. Т. Лебединець Львівська комерційна академія
Ключові слова: барвник, натуральні та синтетичні барвники, безпечність, оптична густина, довжина хвилі, зміна рН, харчовий продукт, токсична дія, інтенсивність забарвлення

Анотація

Внесення барвників до складу харчових продуктів – один із найпоширеніших способів покращення їх зовнішнього вигляду. Однак позитивний вплив на організм людини забезпечує лише незначна кількість натуральних барвників, а дія інших або ще не вивчена, або ж доведено їх шкідливість та небез-печність. У статті проаналізовано результати досліджень безпечності барвників провідними фахів-цями, науковцями та наведено узагальнення щодо доцільності їх використання у харчових продуктах, а також викладено результати власних досліджень. Метою проведених досліджень було встановити походження барвників, внесених до рецептури низки харчових продуктів, відібраних у роздрібній мережі м. Львова, та виявити можливість використання виробниками барвників, незадекларованих чи не дозволених чинним законодавством.

Посилання

1. Використання барвників у харчовій промис-ловості та дані про їх вплив на здоров’я людей // Мистецтво лікування. – 2015. – №1-2 (117-118). – С. 41-47.
2. Катаєва С. Є. Харчові добавки: небезпека ви-користання барвників у кондитерських виробах / С. Є. Катаєва // Кондитерські вироби та харчокон-центрати. Технологія, обладнання, якість та асорти-мент: 3-й Міжнародний науково-технічний практи-кум : тези доповідей (м. Мукачеве, лютий 2006 р.). – Мукачеве, 2006. – С. 43-48.
3. Bateman B., J. O. Warner. The effect of a doub-le blind, placebo controlled, artificial food colourings and benzoate preservative challenge on hyperactivity in a general population sample of preschool children // Archives of Disease in Childhood. – 2004. – №89. – Р. 506-511.
4. Gross P. A., K. Lance. Additive allergy: allergic gastroenteritis due to yellow dye #6. Annals of Internal Medicine. – 1989. – №111(1). – Р. 87-88.
5. Huff J., M. F. Jacobson..The limits of two-year bioassay exposure regimens for identifying chemical carcinogens // Environmental Health Perspectives. – 2008. – №116(11). – Р. 1439-1442.
6. Lau K., W. G. McLean. Synergistic interactions between commonly used food additives in a deve-lopmental neurotoxicity test // Toxicological Sciences. – 2006. – №90(1). – Р. 178-187.
7. Sarah Kobylewski, Michael F. Jacobson. A Rain-bow of Risk. Food Dyes [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://cspinet.org/new/pdf/food-dyes-rainbow-of-risks.pdf.
8. Скорикова Ю. Г. Полифенолы плодов и ягод и формирование цвета продуктов / Ю. Г. Скорико-ва. – М. : Пищевая промышленность, 1973. – 232 с.
9. Пат. 106250 UA, МПК A 23 L 2/02, G 01 № 33/02 Спосіб визначення натуральності соків, які містять антоціани / Боброва І. С., Бочарова О. В., заявник і патентовласник Одеська національна ака-демія харчових технологій. – № а 2012 06900, заявл. 05.06.2012; опубл. 11.08.14, Бюл. № 15.
10. Бочарова О. Експрес-оцінювання якості ан-тоціанозабарвлених соків та сокових продуктів / О. Бочарова, І. Боброва, Л. Анісімова // Стандарти-зація, сертифікація, якість. – 2013. – №3. – С. 62-65.
Опубліковано
2016-03-22
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ