HYGIENIC ASPECTS OF DYES USE IN FOOD PRODUCTS

  • L. I. Hirnyak Lviv Academy of Commerce
  • I. V. Dontsova Lviv Academy of Commerce
  • V. T. Lebedynets Lviv Academy of Commerce
Keywords: dye, natural and synthetic dyes, safety, optical density, wave length, changes in pH, food product, toxic effects, color intensity

Abstract

Adding dyes to the food is one of the most common ways to improve its appearance. However, the positive impact on the human body is provided by very few natural dyes, and the action of others have not been studied yet or their harm and danger have been proved. The article reveales the results of dyes safety inves-tigations which have been analyzed by leading experts and scientists. The generalizations considering the expe-diency of their use in food products are given, as well as the results of own researches. The aim of the research was to establish the origin of dyes, added to the recipes of a range of food products taken from a retail chain in Lviv and reveal the possibility for manufacturers to use dyes, undeclared or unauthorized by valid legislation.

References

1. Використання барвників у харчовій промис-ловості та дані про їх вплив на здоров’я людей // Мистецтво лікування. – 2015. – №1-2 (117-118). – С. 41-47.
2. Катаєва С. Є. Харчові добавки: небезпека ви-користання барвників у кондитерських виробах / С. Є. Катаєва // Кондитерські вироби та харчокон-центрати. Технологія, обладнання, якість та асорти-мент: 3-й Міжнародний науково-технічний практи-кум : тези доповідей (м. Мукачеве, лютий 2006 р.). – Мукачеве, 2006. – С. 43-48.
3. Bateman B., J. O. Warner. The effect of a doub-le blind, placebo controlled, artificial food colourings and benzoate preservative challenge on hyperactivity in a general population sample of preschool children // Archives of Disease in Childhood. – 2004. – №89. – Р. 506-511.
4. Gross P. A., K. Lance. Additive allergy: allergic gastroenteritis due to yellow dye #6. Annals of Internal Medicine. – 1989. – №111(1). – Р. 87-88.
5. Huff J., M. F. Jacobson..The limits of two-year bioassay exposure regimens for identifying chemical carcinogens // Environmental Health Perspectives. – 2008. – №116(11). – Р. 1439-1442.
6. Lau K., W. G. McLean. Synergistic interactions between commonly used food additives in a deve-lopmental neurotoxicity test // Toxicological Sciences. – 2006. – №90(1). – Р. 178-187.
7. Sarah Kobylewski, Michael F. Jacobson. A Rain-bow of Risk. Food Dyes [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://cspinet.org/new/pdf/food-dyes-rainbow-of-risks.pdf.
8. Скорикова Ю. Г. Полифенолы плодов и ягод и формирование цвета продуктов / Ю. Г. Скорико-ва. – М. : Пищевая промышленность, 1973. – 232 с.
9. Пат. 106250 UA, МПК A 23 L 2/02, G 01 № 33/02 Спосіб визначення натуральності соків, які містять антоціани / Боброва І. С., Бочарова О. В., заявник і патентовласник Одеська національна ака-демія харчових технологій. – № а 2012 06900, заявл. 05.06.2012; опубл. 11.08.14, Бюл. № 15.
10. Бочарова О. Експрес-оцінювання якості ан-тоціанозабарвлених соків та сокових продуктів / О. Бочарова, І. Боброва, Л. Анісімова // Стандарти-зація, сертифікація, якість. – 2013. – №3. – С. 62-65.
Published
2016-03-22
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS