ОЦІНКА АНТИОКСИДАНТНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ФРУКТОВИХ ТА ОВОЧЕВИХ ДОБАВОК

  • О. Я. Родак Львівська комерційна академія
Ключові слова: природні антиоксиданти, антиоксидантні властивості, антиоксидантна активність, порошок моркви, порошок з насіння яблук

Анотація

У статті акцентовано увагу на важливості природних антиоксидантів для організму люди-ни. Проаналізовано результати досліджень вітчизняних та іноземних науковців, які підтверджують анти-оксидантну дію свіжих фруктів, овочів і продуктів їхньої переробки. Як джерело природних антиоксидан-тів автором запропоновано використовувати порошок моркви та порошок із насіння яблук. На основі екс-периментальних досліджень доведено високий вміст у запропонованих добавках таких біологічно активних сполук, як катехіни, лейкоантоціани, флавоноли, каротиноїди, хлорофіли та ін. З використанням волюме-тричної установки визначено антиоксидантну активність порошків моркви та насіння яблук. Отримані результати підтверджують антиоксидантну активність досліджуваних фруктових й овочевих добавок.

Посилання

1. Селютина Г. Сравнительная характеристика антиоксидантной активности экстрактов редьки различных сортов / Г. Селютина, О. Выродова, Т. Щербакова // Scientific Letters of Academic Society of Michal Baludansky. – 2014. – Vol. 2. – № 5. – Р. 134-136.
2. Біловус О. В. Дослідження ефективності антиоксиданту з листя горіху волоського при окисненні соняшникової олії / О. В. Біловус, І. М. Демидов // Вісник НТУ “ХПІ”. – 2014. – № 27 (1070). – С. 8-12.
3. Заверуха О. М. Про деякі специфічні антиоксидантні властивості аскорбінової кислоти / О. М. Заверуха, Я. П. Скоробогатий // Проблеми формування асортименту, якості і екологічної безпечності товарів : матеріали ІІІ Міжнарод. наук.- практ. конф. (Львів, 12 листопада 2015 р.) / [ред. кол. : Куцик П. О., Сирохман І. В., Доманцевич Н. І. та ін.]. – Львів : “Растр-7”, 2015. – С. 207-209.
4. Hilde W. A survey of Irish fruit and vegetable waste and by-products as a sourse of polyphenolic antioxidants / W. Hilde, R. Christian, B. Nigel // Food Chem. – 2009. – 116, № 1. – Р. 202-207.
5. Макарова Н. В. Антиокислительные свойства косточковых плодов / Н. В. Макарова, А. В. Зюзина // Известия вузов. Пищ. технол. – 2011. – № 2-3. – С. 14-16.
6. Антиоксидантные свойства концентрированных экстрактов из продуктов переработки ягод семейства брусничных / [С. Н. Кравченко, А. А. Столетова, А. М. Попов и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2011. – № 6. – С. 27-29.
7. Байбєрова С. С. Збереження біологічної цінності плодів яблуні за обробки їх антиоксидантною композицією ДПЕАА / С. С. Байбєрова // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2014. – Вип. 3. – С. 153-158.
8. Pandey K. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease / K. Pandey, S. Rizvi // Oxidative Medicine and Cellular Longevity. – 2009. – Vol. 2, № 5. – P. 270-278.
9. Дубініна А. А. Вміст фенольних речовин у коренеплодах редьки / А. А. Дубініна, Г. А. Селютіна, О. В. Гапонцева // Сучасний ринок товарів та проблеми здорового харчування : матеріали Між-нар. наук.-практ. інтернет-конф. (Харків, 13-14 травня 2013 р). / [ред. кол. : О. І. Черевко та ін.]. – Х. : Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, 2013. – С. 25-26.
10. Сабадашка М. Якісний і кількісний склад поліфенолів у концентраті сухого червоного вино-градного вина марки Кабарне-Совіньйон / М. Саба-дашка, А. Гнатуш, Н. Сибірна // Вісник Львівського університету. – Львів : Видавництво ЛНУ, 2014. – Вип. 65. – С. 77-85. – (Серія біологічна).
11. Habauzit V. Evidence for a protective effect of polyphenols-containing foods on cardiovascular health: an update for clinicians / V. Habauzit, C. Morand // Ther. Adv. Chronic Dis. – 2012. – Vоl. 3., № 2. – P. 87–106.
12. Сімонова М. Каротиноїди: будова, власти-вості та біологічна дія / М. Сімонова // Біологічні студії. – 2010. – № 2. – С. 159-170.
13. Затильнікова О. О. Хімічне вивчення ліпо-фільної фракції з кореневищ півників болотяних / О. О. Затильнікова, С. В. Ковальов, Т. П. Осолодчен-ко // Вісник фармації. – 2008. – № 3 (55). – С. 9-12.
Опубліковано
2016-03-22
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ