ASSESSMENT OF ANTIOXIDANT PROPERTIES OF FRUIT AND VEGETABLE ADDITIVES
Abstract
In the article the attention is focused on the importance of natural antioxidants for the human body. Analyzed the results of studies of domestic and foreign researchers, confirming the antioxidant effect of fresh fruits, vegetables and products of their processing. As a source of natural antioxidants author suggested to use carrot powder and apples seeds powder. Based on experimental studies the author proved the high content in the proposed additives of such bioactive compounds as catechins, leukoanthocyanins, flavonols, carotenoids, chlorophylls and others. Using the volumetric installation the antioxidant activity of carrot powder and apple seeds powder is determined. The received results confirm the antioxidant activity of investigated fruit and vegetable additives.
References
2. Біловус О. В. Дослідження ефективності антиоксиданту з листя горіху волоського при окисненні соняшникової олії / О. В. Біловус, І. М. Демидов // Вісник НТУ “ХПІ”. – 2014. – № 27 (1070). – С. 8-12.
3. Заверуха О. М. Про деякі специфічні антиоксидантні властивості аскорбінової кислоти / О. М. Заверуха, Я. П. Скоробогатий // Проблеми формування асортименту, якості і екологічної безпечності товарів : матеріали ІІІ Міжнарод. наук.- практ. конф. (Львів, 12 листопада 2015 р.) / [ред. кол. : Куцик П. О., Сирохман І. В., Доманцевич Н. І. та ін.]. – Львів : “Растр-7”, 2015. – С. 207-209.
4. Hilde W. A survey of Irish fruit and vegetable waste and by-products as a sourse of polyphenolic antioxidants / W. Hilde, R. Christian, B. Nigel // Food Chem. – 2009. – 116, № 1. – Р. 202-207.
5. Макарова Н. В. Антиокислительные свойства косточковых плодов / Н. В. Макарова, А. В. Зюзина // Известия вузов. Пищ. технол. – 2011. – № 2-3. – С. 14-16.
6. Антиоксидантные свойства концентрированных экстрактов из продуктов переработки ягод семейства брусничных / [С. Н. Кравченко, А. А. Столетова, А. М. Попов и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2011. – № 6. – С. 27-29.
7. Байбєрова С. С. Збереження біологічної цінності плодів яблуні за обробки їх антиоксидантною композицією ДПЕАА / С. С. Байбєрова // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2014. – Вип. 3. – С. 153-158.
8. Pandey K. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease / K. Pandey, S. Rizvi // Oxidative Medicine and Cellular Longevity. – 2009. – Vol. 2, № 5. – P. 270-278.
9. Дубініна А. А. Вміст фенольних речовин у коренеплодах редьки / А. А. Дубініна, Г. А. Селютіна, О. В. Гапонцева // Сучасний ринок товарів та проблеми здорового харчування : матеріали Між-нар. наук.-практ. інтернет-конф. (Харків, 13-14 травня 2013 р). / [ред. кол. : О. І. Черевко та ін.]. – Х. : Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, 2013. – С. 25-26.
10. Сабадашка М. Якісний і кількісний склад поліфенолів у концентраті сухого червоного вино-градного вина марки Кабарне-Совіньйон / М. Саба-дашка, А. Гнатуш, Н. Сибірна // Вісник Львівського університету. – Львів : Видавництво ЛНУ, 2014. – Вип. 65. – С. 77-85. – (Серія біологічна).
11. Habauzit V. Evidence for a protective effect of polyphenols-containing foods on cardiovascular health: an update for clinicians / V. Habauzit, C. Morand // Ther. Adv. Chronic Dis. – 2012. – Vоl. 3., № 2. – P. 87–106.
12. Сімонова М. Каротиноїди: будова, власти-вості та біологічна дія / М. Сімонова // Біологічні студії. – 2010. – № 2. – С. 159-170.
13. Затильнікова О. О. Хімічне вивчення ліпо-фільної фракції з кореневищ півників болотяних / О. О. Затильнікова, С. В. Ковальов, Т. П. Осолодчен-ко // Вісник фармації. – 2008. – № 3 (55). – С. 9-12.