ВПЛИВ МОРФОМЕТРИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК НА СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЧОРНОМОРСЬКОЇ АКУЛИ КАТРАН

  • Н. О. Боліла Київський національний торговельно-економічний університет
Ключові слова: акула катран, морфометричні показники, ідентифікаційні ознаки, масова характеристика

Анотація

У статті проведено системний аналіз чинників формування споживних властивостей аку-ли катран з метою забезпечення вітчизняного ринку якісною біологічно цінною рибною сировиною. Визначено морфометрично-ідентифікаційні ознаки чорноморської акули катран: загальна довжина тіла, довжина без хвостового плавця, довжина тіла від краю зябер до кінця хвоста, промислова довжина, дов-жина голови, довжина рила, діаметр ока, максимальна та мінімальна висота тіла, висота голови, анте-дорсальна та постдорсальна відстань, обхват тіла, кількість зябер, ширина лоба, відстань між нізд-рями, розмір зяберних щілин. На основі отриманих результатів надано рекомендації щодо подальшої тех-нологічної переробки акули катран.

Посилання

1. Сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www. ukrstat.gov.ua.
2. Дончевська Р. Розвиток рибного господарства України / Р. Дончевська // Товари і ринки. – 2015. – № 1. – С. 28-40.
3. Боліла Н. О. Аналіз ринку чорноморської акули катран / Н. О. Боліла, О. С. Болілий // Наук. збірник “Інтегроване управління водними ресурсами”. – 2013. – №1. – С. 352-357.
4. Сайт Державного агентства рибного господарства України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://darg.gov.ua.
5. Петренко О. А. Отчет о научной деятельности ЮгНИРО за 2013 год / О. А. Петренко. – Керчь, 2013. – 99 с.
6. Промислові біоресурси Чорного та Азовсько-го морів / В. М. Єремєєв, А. В. Гаєвська, Г. Є. Шуль-ман, Ю. А. Загородня. – Севастополь : ЕКОСІ-Гідрофізика, 2011. – 367 с.
7. Боліла Н. О. Біологічна ефективність ліпідів чорноморської акули катран / Н. О. Боліла, О. В. Си-доренко, В. П. Коротецький // Наук. збірник “Інтег-роване управління водними ресурсами”. – 2014. – №2. – С. 207-213.
8. Данильчук Г. А. Вплив способу обробки на біохімічні і морфометричні показники риб Дніпро-Бузького лиману / Г. А. Данильчук // Вісник аграр-ної науки Причорномор'я. – Миколаїв : МДАУ, 2004. – Вип. 1 (25). – Т. 1. – С. 149-151.
9. Причепа М. В. Вплив екологічних чинників водного середовища на морфофізіологічні показни-ки судака та окуня / М. В. Причепа // Рибогоспо-дарська наука України. – 2013. – № 4. – С. 75-85.
10. Онопрієнко В. П. Порівняльна характерис-тика морфометричних показників бичка-кругляка Neogobius melanostomus (Pallas, 1814) прісних та со-лоних водойм України / В. П. Онопрієнко, І. С. Ми-тяй // Природа Західного Полісся та прилеглих те-риторій : зб. наук. праць / [за заг. ред. Ф. В. Зузука]. – Луцьк : Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2014. – № 11. – С. 291-295.
11. Федоненко О. В. Попередні результати по-рівняльного аналізу морфометрії різностатевих осо-бин сонячного окуня Lepomis qibbosus (Linnaeus, 1758) Запорізького водосховища / О. В. Федоненко, О. М. Маренков, О. В. Драган // Сучасні проблеми теоретичної та практичної іхтіології : матер. VI Міжнар. іхтіологічної наук.-практ. конф. (Терно-піль, 9-12 жовтня 2013 р.). – Тернопіль : Вектор, 2013. – С. 274-276.
12. Данильчук Г. А. Характеристика морфо-метричних показників ставової риби / Г. А. Даниль-чук, О. С. Іващенко // Збірник наукових праць Він-ницького національного аграрного університету : наукове видання. – № 5(78) / В. О. Коваленко [и др.]. – Вінниця : ВНАУ, 2013. – С. 238-243. – (Серія “Сільськогосподарські науки”).
13. Ведищева Е. В. Справочные материалы по росту рыб: Хрящевые и миноги / Е. В. Ведищева, А. А. Яржомбек. – ВНИРО, 2008. – 64 с.
14. Перспективы использования мелких акул / В. М. Быкова, Е. А. Ежова, И. М. Сорокоумов, C. B. Немцев // Материалы первой международной научно-практической конференции “Повышение эффективности использования водных биологичес-ких ресурсов”. – М. : ВНИРО, 2006. – С. 176-178.
15. Дубинець К. О. Особливості хімічного складу й окислювального псування жиру основних промислових Азово-Чорноморських риб / К. О. Ду-бинець, Н. В. Федак // Обладнання та технології харчових виробництв : темат. зб. наук. праць. – До-нецьк : Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, 2010. – Вип. 23. – С. 166-172.
Опубліковано
2016-03-22
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ