ВИКОРИСТАННЯ ХЕМІЛЮМІНЕСЦЕНТНОЇ РЕАКЦІЇ ЛЮМІНОЛУ З ПЕРОКСИКАПРИНОВОЮ КИСЛОТОЮ В ТОВАРОЗНАВЧІЙ ПРАКТИЦІ

  • А. В. Гузій Львівська комерційна академія
  • Я. П. Скоробогатий Львівська комерційна академія
  • В. О. Василечко Львівська комерційна академія
Ключові слова: Ферум, Купрум, Кобальт, хемілюмінесценція, люмінол, пероксикапринова кислота, харчові продукти

Анотація

У статті розглянуто питання, пов’язані з дослідженням харчових продуктів на пред- мет вмісту в них необхідних для життєдіяльності організму людини мікроелементів – Феруму, Куп- руму та Кобальту. Враховуючи складність аналізу продуктів, запропоновано методики хемілюмінес- центного визначення мікроелементів із використанням реакції люмінолу з пероксикаприновою кислотою. Подано результати дослідження ряду харчових продуктів із використанням запропонованих методик. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на вдосконалення розроблених методик для розширення спектра досліджуваних харчових продуктів.

Посилання

1. Robards K. Metal Determination and Metal Specification by Liquid Chromatography / K. Robards, P. Starr, E. Patsalides // Analyst. – 1991. – Vol. 116. – P. 1247-1273.
2. Mikuska P. Photo-induced flow-injection determination of nitrate in water / P. Mikuska, L. Capka, Z. Vecera I [at al.] // Int. J. Env. Anal. Chem. – 2014. – Vol. 94. – № 10. – P. 1038-1049.
3. А. с. 1043532, СССР МКИ G 01 № 21/76. Способ определения борной кислоты / А. М. Гута, В. Н. Сарылов, В. О. Василечко, Р. Д. Мыцук, В. В. Никулин, Л. П. Цыбульник, Б. М. Самоходкин, Н. П. Николаев. – опубл. 1983. – Бюлл. № 35.
4. Скоробогатый Я. П. Метод определения константы ионизации высших монопероксикарбоновых кислот по ингибированию хемилюминесценции люминола / Я. П. Скоробогатый, О. М. Заверуха // Журнал аналитической химии. – 1993. – Т. 48. – № 3. – С. 440-444.
5. Зинчук В. К. Исследование каталитической активности металлов в хемилюминесцентной реакции люминола с перкаприновой кислотой / В. К. Зинчук, Я. П. Скоробогатый // Кинетика и катализ. – 1979. – Т. 20. – № 3. – С. 635-639.
6. Влияние ингибиторов свободно-радикальных реакций на хемилюминесценцию люминола с перкаприновой кислотой / В. К. Зинчук, Я. П. Скоробогатый, Р. Ф. Марковская, В. С. Дутка // Украинский химический журнал. – 1976. – Т. 42. – № 7. – С. 731-735.
7. Parker W. E. Peroxides. II., Preparation, characterization and polarographic behavior of longchain aliphatic peracids / W. E. Parker, C. Picciuti, C. Z. Ogg, D. Swern // Journal of Amerscan Chemistry Society. – 1955. – Vol. 77. – P. 4027-4042.
8. Калиниченко И. Е. Сравнение различных способов очистки люминола в связи с его применением в хемилюминесцентном анализе / И. Е. Калиниченко, А. Т. Пилипенко, Т. М. Ткачук // Журнал аналитической химии. – 1982. – Т. 37. – № 2. – С. 213-215.
9. Скоробогатый Я. П. Исследование хемилюминесцентной реакции люминола с надкаприновой кислотой в присутствии ионов железа и использование ее в анализе / Я. П. Скоробогатый, В. К. Зинчук, В. О. Василечко // 1-я Республиканская конференция по аналитической химии : тезисы докладов. – Киев, 1979. – С. 112.
10. Загнийная П. З. Активирование ионов железа в хемилюминесцентной реакции люминола с одноосновными алифатическими пероксикислотами / П. З. Загнийная, Я. П. Скоробогатый, В. К. Зинчук // Украинский химический журнал. – 1988. – Т. 54. – № 9. – С. 943-945.
11. Каталитическое влияние меди на хемилюминесцентную реакцию люминола с перкаприновой кислотой / Я. П. Скоробогатый, В. К. Зинчук, Н. A. Петровская, П. З. Загнийная // Украинский химический журнал. – 1983. – Т. 49. – № 1. – С. 57-60.
12. Скоробогатый Я. П. Каталитическое влияние кобальта на хемилюминесценцию люминола с перкаприновой кислотой и кинетику разложения перкислоты / Я. П. Скоробогатый, В. К. Зинчук // Доклады АН УССР. – 1977. – № 5. – Серия Б. – С. 428-430.
13. Химический состав пищевых продуктов : в 2 т. / [ред. И. М. Скурихин] – М. : Агропромиздат, 1987. Т. 1 : Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. – 224 с.; Т. 2 : Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов. – 360 с.
Опубліковано
2015-07-30
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ