USING CHEMILUMINESCENT REACTION OF LUMINOL WITH PERCAPRIC ACID IN COMMODITY PRACTICES

  • A. V. Guziy Lviv Academy of Commerce
  • J. M. Skorobogatyi Lviv Academy of Commerce
  • V. O. Vasylechko Lviv Academy of Commerce
Keywords: iron, copper, cobalt, chemiluminescence, luminol, percapric acid, food products

Abstract

The article considers the questions related to the study of food products in terms of content of micronutrients such as iron, copper and cobalt which are important for the life of the human body. Considering the complexity of the analysis of products the methods of chemiluminescence detection of microelements using luminol reaction with peroxycapryc acid were proposed. The article presents the results of the study of a number of food products using the proposed methods. Further research should be directed at improving of the techniques developed for the expansion of the scope of investigated food products.

References

1. Robards K. Metal Determination and Metal Specification by Liquid Chromatography / K. Robards, P. Starr, E. Patsalides // Analyst. – 1991. – Vol. 116. – P. 1247-1273.
2. Mikuska P. Photo-induced flow-injection determination of nitrate in water / P. Mikuska, L. Capka, Z. Vecera I [at al.] // Int. J. Env. Anal. Chem. – 2014. – Vol. 94. – № 10. – P. 1038-1049.
3. А. с. 1043532, СССР МКИ G 01 № 21/76. Способ определения борной кислоты / А. М. Гута, В. Н. Сарылов, В. О. Василечко, Р. Д. Мыцук, В. В. Никулин, Л. П. Цыбульник, Б. М. Самоходкин, Н. П. Николаев. – опубл. 1983. – Бюлл. № 35.
4. Скоробогатый Я. П. Метод определения константы ионизации высших монопероксикарбоновых кислот по ингибированию хемилюминесценции люминола / Я. П. Скоробогатый, О. М. Заверуха // Журнал аналитической химии. – 1993. – Т. 48. – № 3. – С. 440-444.
5. Зинчук В. К. Исследование каталитической активности металлов в хемилюминесцентной реакции люминола с перкаприновой кислотой / В. К. Зинчук, Я. П. Скоробогатый // Кинетика и катализ. – 1979. – Т. 20. – № 3. – С. 635-639.
6. Влияние ингибиторов свободно-радикальных реакций на хемилюминесценцию люминола с перкаприновой кислотой / В. К. Зинчук, Я. П. Скоробогатый, Р. Ф. Марковская, В. С. Дутка // Украинский химический журнал. – 1976. – Т. 42. – № 7. – С. 731-735.
7. Parker W. E. Peroxides. II., Preparation, characterization and polarographic behavior of longchain aliphatic peracids / W. E. Parker, C. Picciuti, C. Z. Ogg, D. Swern // Journal of Amerscan Chemistry Society. – 1955. – Vol. 77. – P. 4027-4042.
8. Калиниченко И. Е. Сравнение различных способов очистки люминола в связи с его применением в хемилюминесцентном анализе / И. Е. Калиниченко, А. Т. Пилипенко, Т. М. Ткачук // Журнал аналитической химии. – 1982. – Т. 37. – № 2. – С. 213-215.
9. Скоробогатый Я. П. Исследование хемилюминесцентной реакции люминола с надкаприновой кислотой в присутствии ионов железа и использование ее в анализе / Я. П. Скоробогатый, В. К. Зинчук, В. О. Василечко // 1-я Республиканская конференция по аналитической химии : тезисы докладов. – Киев, 1979. – С. 112.
10. Загнийная П. З. Активирование ионов железа в хемилюминесцентной реакции люминола с одноосновными алифатическими пероксикислотами / П. З. Загнийная, Я. П. Скоробогатый, В. К. Зинчук // Украинский химический журнал. – 1988. – Т. 54. – № 9. – С. 943-945.
11. Каталитическое влияние меди на хемилюминесцентную реакцию люминола с перкаприновой кислотой / Я. П. Скоробогатый, В. К. Зинчук, Н. A. Петровская, П. З. Загнийная // Украинский химический журнал. – 1983. – Т. 49. – № 1. – С. 57-60.
12. Скоробогатый Я. П. Каталитическое влияние кобальта на хемилюминесценцию люминола с перкаприновой кислотой и кинетику разложения перкислоты / Я. П. Скоробогатый, В. К. Зинчук // Доклады АН УССР. – 1977. – № 5. – Серия Б. – С. 428-430.
13. Химический состав пищевых продуктов : в 2 т. / [ред. И. М. Скурихин] – М. : Агропромиздат, 1987. Т. 1 : Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. – 224 с.; Т. 2 : Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов. – 360 с.
Published
2015-07-30
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXPERTISE OF NON-FOOD PRODUCTS