ПРОБЛЕМИ ПОЛІПШЕННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ І СТАБІЛІЗАЦІЇ ЯКОСТІ РОСЛИННИХ ОЛІЙ

  • І. В. Сирохман Львівська комерційна академія
Ключові слова: рослинні олії нерафіновані і рафіновані, окислювальні перетворення рослинних олій, антиоксиданти рослинних олій натуральні і синтетичні, композитні суміші, методи дослідження якості рослинних олій

Анотація

У статті систематизовано напрями поліпшення споживних властивостей традиційних і нових видів рослинних олій із урахуванням перспективних напрацювань вітчизняних та зарубіжних вчених агропромислового комплексу. Вагоме місце займають дослідження стабілізації якості рослинних олій різ- них груп, способів рафінації, методів прискореного окислення з використанням антиокислювачів природ- ного походження та у порівнянні з синтетичними. Розглянуті можливості підвищення антиокислюваль- них властивостей стабілізаторів рослинного походження з використанням синергістів, що особливо актуально для забезпечення належної якості й безпечності рослинних олій у сфері товароруху. Подальші дослідження будуть направлені на створення композитних сумішей олій із оптимальним жирно-кислот- ним складом і підвищеною стійкістю у зберіганні.

Посилання

1. Сирохман І. В. Наукові проблеми зберігання жирів та поліпшення споживних властивостей жировмісних продуктів : дисертація на здобуття наукового ступеня докт. техн. наук / Сирохман І. В. - Львів, 1995. – 560 с.
2. Новые виды подсолнечного масла с измененным жирнокислотным составом / С. Г. Ефименко, С. К. Ефименко, С. Ф. Быкова, Е. К. Давиденко // Масложир. пром-сть. – 2012. – № 4. – С. 16-18.
3. Петрова А. Н. Технология получения высокоолеинового соевого масла / Петрова А. Н. // Масла и жиры. – 2012. – № 8. – С. 10-12.
4. Демурин Я. Н. Окислительная стабильность масла как селекционный признак подсолнечника / Демурин Я. Н., Борисенко О. М., Перетягина Т. М. // Масла и жиры. – 2012. – № 4. – С. 6-7.
5. Никонович Ю. Н. Многокомпонентные смеси растительных масел функционального назначения / Никонович Ю. Н., Никонович С. Н. // Молодежь и наука: реальность и будущее : материалы 5 Междунар. научно-практической конф. – Невинномысск. – 2012. – Т. 3. – С. 268.
6. Szydlowska-Czerniak Aleksandra. Effect of refiningprocesses on antioxidant capaciti, total contens of phenolics and carotenoids ind palm oils. Влияние процесса рафинации на антиокислительную активность, общее содержание фенольных соединений и каротиноидов в пальмовом масле / Szydlowska-Czerniak Aleksandra, Trokowski Konrad, Karlovits Gyorgy, Szlyk Edward // Food Chem. – 2011. – 129, № 3. – Р. 1187-1192.
7. Michotte D. Linseed oil stabilisation with pure natural phenolic compounds. Стабилизация льняного масла чистыми природными фенольными соединениями / D. Michotte, H. Rogez, R.Chirino [et al] // Food Chem. – 2011. – 129, № 3. – Р. 1228–1231.
8. Pradhan Rama Chandra. Supercritical CO2 extraction of fatty oil from flaxseed and comparison with screw press expression and solvent extraction processes / Pradhan Rama Chandra, Meda Venkatesh, Rout Prasant Kumar [et al]. //J. Food Eng. – 2010. – 98, № 4. – С. 393-397.
9. Влияние семян и технологических приемов возделывания льна на качество льняного масла / [Г. В. Рошка, А. Н. Ермолович, Ю. П. Гинька и др.] // Пищевая промышленность: наука и технология (Беларусь). – 2010. – № 4. – С. 13-20.
10. Karabulut Insan. Effects of α-tocopherol, β-carote and ascorbil palmitate on oxidative stability of butter oil triacylglicerols. Влияние α-токоферола, β-каротина и аскорбилпальмитата на стойкость к окислению триацилглицерилов масла / Insan Karabulut // Food Chem. – 2010. – 123, № 3. – Р. 622 – 627.
11. Marinova E. M. Oxidative changes in some vegetable oils during heating at frying temperature. Окислительные изменения различных растительных масел при прогревании при температуре обжаривания. / E.M. Marinova, R.A. Seisova, I.R. Totseva, S.S. Panayotova [et al] // Bulg. Chem. Commun. – 2012. – 44, № 1. – Р. 57– 63.
12. Azadmard-Damirchi Sodeif. Effekt of pretreatment with microwaves on oxidative stability and nutraceuticals content of oil from rapeseed. Azadmard-Damirchi Sodeif, Habibi-Nodeh Fatemeh, Hesari Javad [et al] // Food Chem. – 2010. –. 121, № 4. – Р. 1211-1215.
13. Khattab Rabie, Goldberg Erin, Lin Lin, Thiyam Usha. Quantitative analisis and freeradical-scavenging activiti of chlorophyl. phytic acid, and condensel tannins in canola. // Food Chem. – 2010. –. 122, № 4. – Р. 1266-1272.
14. Caponio F. Influenza della temperatura di deodorazione sulla degradazione ossidativa di olio di oliva raffinato / F. Caponio, V. Paradiso, V. Durante, C.Summo, T. Gomes // Riv. ital. sostanze grasse. – 2012. – 89, № 4. – Р. 263-268.
15. Химический состав и окислительная стабильность пищевого льняного масла / [В. В. Ладыгин, Л. Т. Прохорова, Л. Н. Журавлева и др.]. // Масло-жир. пром. – 2011. – № 5. – С. 12-15.
Опубліковано
2015-07-30
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ