ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ПОЛІПШЕНОЇ БУЛОЧКИ “СТУДЕНТСЬКА”

  • Л. І. Сєногонова Державний заклад “Луганський національний університет ім. Тараса Шевченка”
  • О. П. Юдічева Державний заклад “Луганський національний університет ім. Тараса Шевченка”
Ключові слова: булочка, якість, функціональні продукти, балова система

Анотація

У статті розглянуто проблеми, пов’язані з порушенням харчового статусу, а також відсутністю в раціонах харчування функціональних продуктів, що мають лікувально-профілактичні влас- тивості, що призводить до розвитку в студентської молоді синдрому хронічної втоми. Враховуючи мету дослідження, запропоновано для впровадження у виробництво поліпшену булочку “Студентська”, харчова цінність якої покращена за рахунок добавок грецького горіха і висівок. Досліджено органолеп- тичні й фізико-хімічні показники якості поліпшеної булочки “Студентська”. Проведено балову оцінку з використанням 5-балової системи і порівняння з контролем – булочкою поліпшеною зерновою. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на розробку низки збагачених продуктів харчування для сту- дентської молоді.

Посилання

1. Постанова Президії Національної академії наук від 8 червня 2011 року № 189 “Про схвалення проекту Концепції Державної науково-технічної програми “Біофортифікація та функціональні продукти на основі рослинної сировини на 2012-2016 роки” [Електронний ресурс] / Закон и норматив. – Режим доступу : http: //www.licasoft.com.ua.
2. Кричевский Г. Е. Как начинали и продолжали работать в сфере производства медицинского текстиля [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http: // www.coletex.ru.
3. Рудавська Г. Б. Наукові підходи та практичні аспекти оптимізації асортименту продуктів спеціального призначення : монографія / Г. Б. Рудавська, Є. В. Тищенко, Н. В. Притульська. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002. – 371 с.
4. Современная теория позитивного питания и функциональные продукты / [А. А. Кочеткова, А. Ю. Колеснов, В. И. Тужилкин и др.] // Пищевая промышленность. – 1999. – № 4. – С. 7-10.
5. Функциональные пищевые продукты, их лечебное и профилактическое действие / [Н. А. Бугаец, Е. В. Барашкина, О. А. Корнева и др.] // Изв. вузов. Пищевая технология. – 2004. – № 2. – С. 48-51.
6. Пащенко Л. П. Новые дополнительные ингредиенты в технологии хлеба, кондитерских и макаронных изделий : учеб. пособие / Пащенко Л. П., Кульнева Н. Г., Демченко В. И. – ВПТА – Воронеж, 1999. – 87 с.
7. Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.dssu.gov.ua.
8. Гореликова Г. А. Нутрицевтик селен: недостаточность в питании, меры профилактики (обзор) / Гореликова Г. А., Маюрникова Л. А., Позняковский В. М. // Вопросы питания. – 1997. – № 5. – С. 18-21.
9. Технологія продуктів харчування функціонального призначення : монографія / [М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, Д. В. Федорова та ін.; за ред. М. І. Пересічного]. – К. : Київ. нац. торг. екон. ун-т, 2008. – 718 с.
10. Про безпечність та якість харчових продуктів: Закон України № 2809 IV від 06.09.2005 р.
Опубліковано
2015-07-30
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ