RESEARCH OF THE QUALITY OF IMPROVED BUN “STUDENTSKA”

  • L. I. Senogonova State Establishment "Lugansk National University named after Taras Shevchenko"
  • O. P. Yudicheva Higher Educational Establishment of Ukoopspilka "Poltava University of Economics and Trade"
Keywords: bun, quality, functional products, scoring system

Abstract

The article considers the problems related to the violation of nutritional status and the lack in the diet of functional food products with therapeutic and preventive properties, leading to the development of students chronic fatigue syndrome. Considering the purpose of the study, it was proposed for introduction into production of the improved bun "Studentska", which nutritional value was improved by addition of walnut and bran. The organoleptic and physico-chemical quality indicators of improved bun "Studentska" were studied. A scoring was implemented using 5-score scale and the results were compared to reference sample - improved grain bun. Further research should focus on the development of a number of enriched foods for students.

References

1. Постанова Президії Національної академії наук від 8 червня 2011 року № 189 “Про схвалення проекту Концепції Державної науково-технічної програми “Біофортифікація та функціональні продукти на основі рослинної сировини на 2012-2016 роки” [Електронний ресурс] / Закон и норматив. – Режим доступу : http: //www.licasoft.com.ua.
2. Кричевский Г. Е. Как начинали и продолжали работать в сфере производства медицинского текстиля [Электронный ресурс]. – Режим доступа : http: // www.coletex.ru.
3. Рудавська Г. Б. Наукові підходи та практичні аспекти оптимізації асортименту продуктів спеціального призначення : монографія / Г. Б. Рудавська, Є. В. Тищенко, Н. В. Притульська. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002. – 371 с.
4. Современная теория позитивного питания и функциональные продукты / [А. А. Кочеткова, А. Ю. Колеснов, В. И. Тужилкин и др.] // Пищевая промышленность. – 1999. – № 4. – С. 7-10.
5. Функциональные пищевые продукты, их лечебное и профилактическое действие / [Н. А. Бугаец, Е. В. Барашкина, О. А. Корнева и др.] // Изв. вузов. Пищевая технология. – 2004. – № 2. – С. 48-51.
6. Пащенко Л. П. Новые дополнительные ингредиенты в технологии хлеба, кондитерских и макаронных изделий : учеб. пособие / Пащенко Л. П., Кульнева Н. Г., Демченко В. И. – ВПТА – Воронеж, 1999. – 87 с.
7. Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.dssu.gov.ua.
8. Гореликова Г. А. Нутрицевтик селен: недостаточность в питании, меры профилактики (обзор) / Гореликова Г. А., Маюрникова Л. А., Позняковский В. М. // Вопросы питания. – 1997. – № 5. – С. 18-21.
9. Технологія продуктів харчування функціонального призначення : монографія / [М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко, Д. В. Федорова та ін.; за ред. М. І. Пересічного]. – К. : Київ. нац. торг. екон. ун-т, 2008. – 718 с.
10. Про безпечність та якість харчових продуктів: Закон України № 2809 IV від 06.09.2005 р.
Published
2015-07-30
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS