АКТИВНІСТЬ АМІЛОЛІТИЧНИХ ЕНЗИМІВ
Ключові слова:
ензим, активність ферментів, α-амілаза, глюкоамілаза, етанол, католіт, аноліт
Анотація
У роботі досліджено активності ензимів амілолітичної дії Amylex 4T та Diazyme SSF за умов використання електрохімічно активованої води для приготування субстрату та розчину ензиму. Проведено порівняння активностей ензимів у присутності католіту, аноліту, їх суміші (1:1) відносно контролю (дистильованої води). Встановлено, що електрохімічно активовану воду доцільно викорис- товувати у процесах гідролізу крохмалевмісних субстратів, оскільки вона сприяє підвищенню активності ензимів.
Посилання
1. Борзова, Н. В. Глюкоамілаза мікроорганізмів. Біосинтез, властивості, механізм дії та практичне застосування / Н. В. Борзова, О. В. Гудзенко, Л. Д. Варбанець // Біотехнологія. – 2009. – Т. 2, №1. – С.9-23.
2. Галич, И. П. Амилазы микроорганизмов / И. П. Галич – К.: Наук. думка, 1987. – 192 с.
3. Гончарук В. В. Изменение свойств воды под влиянием электрохимической обработки / В. В. Гончарук, В. В. Маляренко // Химия и технология воды. – 2001. – Т.23, №4. – С. 345-353.
4. Карпутіна, М. Фізичні методи обробки сировини / М. Карпутіна, В. Марінченко, В. Носенко // Харчова і переробна промисловість. – 2006. – №6. – С. 24-25.
5. Ковалева, Т. А. Влияние синтетических и природных ингибиторов на физико-химические свойства глюкоамилазы / Т. А. Ковалева и др. // Сорбционные и хроматографические процессы. – 2009. – Т. 9. Вып. 4
6. Кубрак, О. І. Скринінг штамів Bacillus sp. – продуцентів термостабільної α–амілази / О. І. Кубрак, В. І. Лущак // Мікробіологічний журнал. – 2007. – Т. 69. – № 5. – С.26-34.
7. Піх, З. Г. Вплив ультразвукової кавітації на приготування та зброджування сусла зі спельти / З. Г. Піх, Л. Я. Паляниця, Н. І. Березовська, Р. Б. Косів, О. В. Швабюк // Наукові праці НУХТ. – 2011. – № 37, 38. – С. 214-216.
8. Препарати ферментні для спиртового виробництва. Методи визначення амілолітичної активності: СОУ 15.9–37–241:2005 // Стандарт організацій Мінагрополітики України. Украгростандартсертифікація. – 2006. – 26 с.
9. Прилуцкий В. И. Электрохимически активированная вода: аномальные свойства, механизм биологического действия / В. И. Прилуцкий, В. М. Бахир – М. : ВНИИМТ, 1997. – 244 с.
10. Синицын А. П. Микробные биокатализаторы и перспективы развития ферментных технологий в перерабатывающих отраслях АПК. / Синицын А. П., Марков А. В., Семенова М. В.– М., 2004. – С. 95.
11. Шиян, П. Л. Вплив мультиензимного комплексу ферментних препаратів на біоконверсію біополімерів у спиртовому виробництві / П. Л. Шиян, Т. О. Мудрак, П. М. Бойко, Г. В.Єрмакова // Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/ 123456789/ 198. – 2012.
12. Шиян, П. Л. Іноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика / П. Л. Шиян, В. В. Сосницький, С. Т. Олійничук. – К.: Вид. дім. «Асканія», 2009. – 424 с.
13. Шиян, П. Л. Стабілізація амілолітичної активності ферментних препаратів під час термоферментативного оброблення зернових замісів / П. Л. Шиян, Д. О. Ткаченко, Л. В. Ткаченко // Обладнання та технології харчових виробництв: тематичний збірник наукових праць ДонНУЕТ. – 2012. – Вип. 28. – 77-81 с.
14. Crab, W. Enzymes involved in the processing of starch to sugars / W. Crab, C. Mitchinson // Trends Biotechnol. – 1997. – N15. – P. 349-352.
15. Fukuda, T. Improvement in enzymatic desizing of starched cotton cloth using yeast codisplaying glucoamylase and cellulosebinding domain / T. Fukuda, M. Kato:Murai, K. Kuroda et al. // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2008. – V. 77, N6. – P. 1225-1232.
16. Product description – PD 227617–3.1 EN Режим доступу: http://mags.datagraf.dk/epub/files/brewing%20e-guide/amylex_4t.pdf
17. Product description – PD 215918–5.6 EN Режим доступу: http://mags.datagraf.dk/epub/files/brewing%20e-guide/diazyme_fa.pdf
18. Shigechi, H. Direct production of ethanol from raw com starch via fermentation by use of a novel surface engineered yeast strain codisplaying glycoamylase and α-amylase / H. Shigechi, J. Koh, Y. Fujita et al. // Appl. And Environ Microbiol. – 2004. – V. 70, N8. – P. 5037-5040.
19. Van der Maarel, M. Properties and applications of starch–converting enzymes of the α-amylase family / M.Van der Maarel, B.Van der Veen, H.Uitderhaag et al. // Ibid. – 2002. – V. 94. – P. 137-155.
2. Галич, И. П. Амилазы микроорганизмов / И. П. Галич – К.: Наук. думка, 1987. – 192 с.
3. Гончарук В. В. Изменение свойств воды под влиянием электрохимической обработки / В. В. Гончарук, В. В. Маляренко // Химия и технология воды. – 2001. – Т.23, №4. – С. 345-353.
4. Карпутіна, М. Фізичні методи обробки сировини / М. Карпутіна, В. Марінченко, В. Носенко // Харчова і переробна промисловість. – 2006. – №6. – С. 24-25.
5. Ковалева, Т. А. Влияние синтетических и природных ингибиторов на физико-химические свойства глюкоамилазы / Т. А. Ковалева и др. // Сорбционные и хроматографические процессы. – 2009. – Т. 9. Вып. 4
6. Кубрак, О. І. Скринінг штамів Bacillus sp. – продуцентів термостабільної α–амілази / О. І. Кубрак, В. І. Лущак // Мікробіологічний журнал. – 2007. – Т. 69. – № 5. – С.26-34.
7. Піх, З. Г. Вплив ультразвукової кавітації на приготування та зброджування сусла зі спельти / З. Г. Піх, Л. Я. Паляниця, Н. І. Березовська, Р. Б. Косів, О. В. Швабюк // Наукові праці НУХТ. – 2011. – № 37, 38. – С. 214-216.
8. Препарати ферментні для спиртового виробництва. Методи визначення амілолітичної активності: СОУ 15.9–37–241:2005 // Стандарт організацій Мінагрополітики України. Украгростандартсертифікація. – 2006. – 26 с.
9. Прилуцкий В. И. Электрохимически активированная вода: аномальные свойства, механизм биологического действия / В. И. Прилуцкий, В. М. Бахир – М. : ВНИИМТ, 1997. – 244 с.
10. Синицын А. П. Микробные биокатализаторы и перспективы развития ферментных технологий в перерабатывающих отраслях АПК. / Синицын А. П., Марков А. В., Семенова М. В.– М., 2004. – С. 95.
11. Шиян, П. Л. Вплив мультиензимного комплексу ферментних препаратів на біоконверсію біополімерів у спиртовому виробництві / П. Л. Шиян, Т. О. Мудрак, П. М. Бойко, Г. В.Єрмакова // Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/ 123456789/ 198. – 2012.
12. Шиян, П. Л. Іноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика / П. Л. Шиян, В. В. Сосницький, С. Т. Олійничук. – К.: Вид. дім. «Асканія», 2009. – 424 с.
13. Шиян, П. Л. Стабілізація амілолітичної активності ферментних препаратів під час термоферментативного оброблення зернових замісів / П. Л. Шиян, Д. О. Ткаченко, Л. В. Ткаченко // Обладнання та технології харчових виробництв: тематичний збірник наукових праць ДонНУЕТ. – 2012. – Вип. 28. – 77-81 с.
14. Crab, W. Enzymes involved in the processing of starch to sugars / W. Crab, C. Mitchinson // Trends Biotechnol. – 1997. – N15. – P. 349-352.
15. Fukuda, T. Improvement in enzymatic desizing of starched cotton cloth using yeast codisplaying glucoamylase and cellulosebinding domain / T. Fukuda, M. Kato:Murai, K. Kuroda et al. // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2008. – V. 77, N6. – P. 1225-1232.
16. Product description – PD 227617–3.1 EN Режим доступу: http://mags.datagraf.dk/epub/files/brewing%20e-guide/amylex_4t.pdf
17. Product description – PD 215918–5.6 EN Режим доступу: http://mags.datagraf.dk/epub/files/brewing%20e-guide/diazyme_fa.pdf
18. Shigechi, H. Direct production of ethanol from raw com starch via fermentation by use of a novel surface engineered yeast strain codisplaying glycoamylase and α-amylase / H. Shigechi, J. Koh, Y. Fujita et al. // Appl. And Environ Microbiol. – 2004. – V. 70, N8. – P. 5037-5040.
19. Van der Maarel, M. Properties and applications of starch–converting enzymes of the α-amylase family / M.Van der Maarel, B.Van der Veen, H.Uitderhaag et al. // Ibid. – 2002. – V. 94. – P. 137-155.
Опубліковано
2014-12-24
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ