ACTIVITY OF AMYLOLYTIC ENZYMES
Keywords:
enzyme, activity of enzymes, α-amylase, glucoamylase, ethanol, catholyte, anolyte
Abstract
The activity of enzymes amylase activity Amylex 4T and Diazyme SSF using an electrochemically activated water for preparation of substrate and enzyme solution were investigated in this work. Comparison of enzyme activities in the presence of catholyte, anolyte, their mixture (1:1) relative to control (distilled water) were performed. It was established that electrochemically activated water should be used in hydrolysis process of starch substrates because it increased the activity of enzymes.
References
1. Борзова, Н. В. Глюкоамілаза мікроорганізмів. Біосинтез, властивості, механізм дії та практичне застосування / Н. В. Борзова, О. В. Гудзенко, Л. Д. Варбанець // Біотехнологія. – 2009. – Т. 2, №1. – С.9-23.
2. Галич, И. П. Амилазы микроорганизмов / И. П. Галич – К.: Наук. думка, 1987. – 192 с.
3. Гончарук В. В. Изменение свойств воды под влиянием электрохимической обработки / В. В. Гончарук, В. В. Маляренко // Химия и технология воды. – 2001. – Т.23, №4. – С. 345-353.
4. Карпутіна, М. Фізичні методи обробки сировини / М. Карпутіна, В. Марінченко, В. Носенко // Харчова і переробна промисловість. – 2006. – №6. – С. 24-25.
5. Ковалева, Т. А. Влияние синтетических и природных ингибиторов на физико-химические свойства глюкоамилазы / Т. А. Ковалева и др. // Сорбционные и хроматографические процессы. – 2009. – Т. 9. Вып. 4
6. Кубрак, О. І. Скринінг штамів Bacillus sp. – продуцентів термостабільної α–амілази / О. І. Кубрак, В. І. Лущак // Мікробіологічний журнал. – 2007. – Т. 69. – № 5. – С.26-34.
7. Піх, З. Г. Вплив ультразвукової кавітації на приготування та зброджування сусла зі спельти / З. Г. Піх, Л. Я. Паляниця, Н. І. Березовська, Р. Б. Косів, О. В. Швабюк // Наукові праці НУХТ. – 2011. – № 37, 38. – С. 214-216.
8. Препарати ферментні для спиртового виробництва. Методи визначення амілолітичної активності: СОУ 15.9–37–241:2005 // Стандарт організацій Мінагрополітики України. Украгростандартсертифікація. – 2006. – 26 с.
9. Прилуцкий В. И. Электрохимически активированная вода: аномальные свойства, механизм биологического действия / В. И. Прилуцкий, В. М. Бахир – М. : ВНИИМТ, 1997. – 244 с.
10. Синицын А. П. Микробные биокатализаторы и перспективы развития ферментных технологий в перерабатывающих отраслях АПК. / Синицын А. П., Марков А. В., Семенова М. В.– М., 2004. – С. 95.
11. Шиян, П. Л. Вплив мультиензимного комплексу ферментних препаратів на біоконверсію біополімерів у спиртовому виробництві / П. Л. Шиян, Т. О. Мудрак, П. М. Бойко, Г. В.Єрмакова // Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/ 123456789/ 198. – 2012.
12. Шиян, П. Л. Іноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика / П. Л. Шиян, В. В. Сосницький, С. Т. Олійничук. – К.: Вид. дім. «Асканія», 2009. – 424 с.
13. Шиян, П. Л. Стабілізація амілолітичної активності ферментних препаратів під час термоферментативного оброблення зернових замісів / П. Л. Шиян, Д. О. Ткаченко, Л. В. Ткаченко // Обладнання та технології харчових виробництв: тематичний збірник наукових праць ДонНУЕТ. – 2012. – Вип. 28. – 77-81 с.
14. Crab, W. Enzymes involved in the processing of starch to sugars / W. Crab, C. Mitchinson // Trends Biotechnol. – 1997. – N15. – P. 349-352.
15. Fukuda, T. Improvement in enzymatic desizing of starched cotton cloth using yeast codisplaying glucoamylase and cellulosebinding domain / T. Fukuda, M. Kato:Murai, K. Kuroda et al. // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2008. – V. 77, N6. – P. 1225-1232.
16. Product description – PD 227617–3.1 EN Режим доступу: http://mags.datagraf.dk/epub/files/brewing%20e-guide/amylex_4t.pdf
17. Product description – PD 215918–5.6 EN Режим доступу: http://mags.datagraf.dk/epub/files/brewing%20e-guide/diazyme_fa.pdf
18. Shigechi, H. Direct production of ethanol from raw com starch via fermentation by use of a novel surface engineered yeast strain codisplaying glycoamylase and α-amylase / H. Shigechi, J. Koh, Y. Fujita et al. // Appl. And Environ Microbiol. – 2004. – V. 70, N8. – P. 5037-5040.
19. Van der Maarel, M. Properties and applications of starch–converting enzymes of the α-amylase family / M.Van der Maarel, B.Van der Veen, H.Uitderhaag et al. // Ibid. – 2002. – V. 94. – P. 137-155.
2. Галич, И. П. Амилазы микроорганизмов / И. П. Галич – К.: Наук. думка, 1987. – 192 с.
3. Гончарук В. В. Изменение свойств воды под влиянием электрохимической обработки / В. В. Гончарук, В. В. Маляренко // Химия и технология воды. – 2001. – Т.23, №4. – С. 345-353.
4. Карпутіна, М. Фізичні методи обробки сировини / М. Карпутіна, В. Марінченко, В. Носенко // Харчова і переробна промисловість. – 2006. – №6. – С. 24-25.
5. Ковалева, Т. А. Влияние синтетических и природных ингибиторов на физико-химические свойства глюкоамилазы / Т. А. Ковалева и др. // Сорбционные и хроматографические процессы. – 2009. – Т. 9. Вып. 4
6. Кубрак, О. І. Скринінг штамів Bacillus sp. – продуцентів термостабільної α–амілази / О. І. Кубрак, В. І. Лущак // Мікробіологічний журнал. – 2007. – Т. 69. – № 5. – С.26-34.
7. Піх, З. Г. Вплив ультразвукової кавітації на приготування та зброджування сусла зі спельти / З. Г. Піх, Л. Я. Паляниця, Н. І. Березовська, Р. Б. Косів, О. В. Швабюк // Наукові праці НУХТ. – 2011. – № 37, 38. – С. 214-216.
8. Препарати ферментні для спиртового виробництва. Методи визначення амілолітичної активності: СОУ 15.9–37–241:2005 // Стандарт організацій Мінагрополітики України. Украгростандартсертифікація. – 2006. – 26 с.
9. Прилуцкий В. И. Электрохимически активированная вода: аномальные свойства, механизм биологического действия / В. И. Прилуцкий, В. М. Бахир – М. : ВНИИМТ, 1997. – 244 с.
10. Синицын А. П. Микробные биокатализаторы и перспективы развития ферментных технологий в перерабатывающих отраслях АПК. / Синицын А. П., Марков А. В., Семенова М. В.– М., 2004. – С. 95.
11. Шиян, П. Л. Вплив мультиензимного комплексу ферментних препаратів на біоконверсію біополімерів у спиртовому виробництві / П. Л. Шиян, Т. О. Мудрак, П. М. Бойко, Г. В.Єрмакова // Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/ 123456789/ 198. – 2012.
12. Шиян, П. Л. Іноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика / П. Л. Шиян, В. В. Сосницький, С. Т. Олійничук. – К.: Вид. дім. «Асканія», 2009. – 424 с.
13. Шиян, П. Л. Стабілізація амілолітичної активності ферментних препаратів під час термоферментативного оброблення зернових замісів / П. Л. Шиян, Д. О. Ткаченко, Л. В. Ткаченко // Обладнання та технології харчових виробництв: тематичний збірник наукових праць ДонНУЕТ. – 2012. – Вип. 28. – 77-81 с.
14. Crab, W. Enzymes involved in the processing of starch to sugars / W. Crab, C. Mitchinson // Trends Biotechnol. – 1997. – N15. – P. 349-352.
15. Fukuda, T. Improvement in enzymatic desizing of starched cotton cloth using yeast codisplaying glucoamylase and cellulosebinding domain / T. Fukuda, M. Kato:Murai, K. Kuroda et al. // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2008. – V. 77, N6. – P. 1225-1232.
16. Product description – PD 227617–3.1 EN Режим доступу: http://mags.datagraf.dk/epub/files/brewing%20e-guide/amylex_4t.pdf
17. Product description – PD 215918–5.6 EN Режим доступу: http://mags.datagraf.dk/epub/files/brewing%20e-guide/diazyme_fa.pdf
18. Shigechi, H. Direct production of ethanol from raw com starch via fermentation by use of a novel surface engineered yeast strain codisplaying glycoamylase and α-amylase / H. Shigechi, J. Koh, Y. Fujita et al. // Appl. And Environ Microbiol. – 2004. – V. 70, N8. – P. 5037-5040.
19. Van der Maarel, M. Properties and applications of starch–converting enzymes of the α-amylase family / M.Van der Maarel, B.Van der Veen, H.Uitderhaag et al. // Ibid. – 2002. – V. 94. – P. 137-155.
Published
2014-12-24
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXPERTISE OF NON-FOOD PRODUCTS